Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Българска телеграфна агенция
Εμπορική επ.БТА (BTA)
Νομική μορφήΠρακτορείο ειδήσεων
Κλάδοςειδησεογραφία
Ίδρυση1898
ΈδραΣόφια, Βουλγαρία
Συντεταγμένες42°41′9″ s. š., 23°20′42″ v. d.
Προϊόνταειδησεογραφία
ΙδιοκτήτηςΒουλγαρική Κυβέρνηση
Ιστότοποςbta.bg
Commons page Πολυμέσα
Η κεντρική είσοδος του μεγάρου που στεγάζεται το πρακτορείο.

Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (βουλγαρικά: Българска телеграфна агенция‎‎ (БТА), δηλαδή Βουλγαρικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο) είναι το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1898[1] με διάταγμα του τσάρου Φερδινάνδου Α΄ επί πρωθυπουργίας του Κονσταντίν Στόιλοφ. Αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας και των κυβερνητικών υπηρεσιών της. Το τελευταίο καταστατικό, που περιγράφει τον σκοπό λειτουργίας της, επικυρώθηκε το 1994. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Μαύρης Θάλασσας (BSANNA).[1] Είναι ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ABNA).[1]

Το πρακτορείο εκδίδει την "Daily News", την μόνη αγγλόφωνη εφημερίδα στη χώρα,[1] το εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Bulgarian Economic Outlook στα βουλγαρικά και στα αγγλικά, καθώς και επίσης το εβδομαδιαίο περιοδικό "Paraleli", το μηναίο πολιτιστικής θεματολογίας περιοδικό "LIK" και το "100%".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 (Αγγλικά) «Members». BSANNA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]