Βουλή - Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βουλή Τηλεόραση)
Βουλή - Τηλεόραση
Ίδρυση1999
Πρώτη λειτουργία1999
Έναρξη λειτουργίαςΟκτώβριος 1999
Εικόνα16:9 (576i/SDTV)
ΙδιοκτήτηςΒουλή των Ελλήνων
ΣλόγκανΓια τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία
ΙδρυτήςΕλληνικό Δημόσιο
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Κεντρικά γραφείαΒασιλίσσης Σοφίας 11, Αθήνα
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
ΣυχνότηταΠανελλαδικά σε κατά τόπους συχνότητες
Δορυφορικά
Hellas Sat 2Θέση 22
NOVAΘέση 100
NOVA ΚύπρουΘέση 100
COSMOTE TVΘέση 101
Καλωδιακά
COSMOTE TVΘέση 2
Διαδικτυακά
Vouli Web TVΔείτε ζωντανά
(π  σ  ε )

Η Βουλή - Τηλεόραση είναι ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων. Διοικητικά αποτελεί οργανική μονάδα της Βουλής των Ελλήνων, υπαγόμενη απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής. Η κύρια αποστολή του είναι η μετάδοση των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του σταθμού ξεκινάει το 1999 όταν το Ελληνικό Δημόσιο μαζί με τη Βουλή των Ελλήνων αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κανάλι για να μπορεί ο ελληνικός λαός να βλέπει απευθείας τις συνεδριάσεις και ολομέλειες της ελληνικής Βουλής. Από την 1 Ιουλίου 2017 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, ανατέθηκε στην Nielsen Company (Greece) A.E. παροχή υπηρεσιών για τη μέτρηση της τηλεθέασης του σταθμού, με 500 ευρώ ως μηνιαία καταβαλλόμενη αμοιβή.[1]

Εμβέλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να εκπέμπει τον Οκτώβριο του 1999, μέσω της πλατφόρμας της Nova, ενώ από τις 17 Οκτωβρίου 2011 μεταδίδεται και από την πλατφόρμα του Cosmote TV. Στις αρχές του 2001, προστέθηκε στο μπουκέτο της τότε επερχόμενης και βραχύβιας πλατφόρμας Alpha Digital.[2] Το πρόγραμμά του μέχρι το 2003 μετέδιδε αποκλειστικά και μόνο τις συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής.

Από το ίδιο έτος το πρόγραμμά του μεταδίδεται και επίγεια αναλογικά στην Αττική στη συχνότητα των 50 UHF και από τον Σεπτέμβριο του 2010 ψηφιακά μέσω της ΕΡΤ.

Η Βουλή - Τηλεόραση είναι το μόνο κανάλι του είδους του στην Ευρώπη που μεταδίδει συνεδριάσεις από τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς την ανάγκη για τυχόν ειδικό εξοπλισμό ή εγγραφή τελών. Ο σταθμός μεταδιδόταν αναλογικά από 19 κέντρα εκπομπής σε όλη την χώρα, καλύπτοντας πάνω από το 50% του πληθυσμού. Πλέον, εκπέμπει επίγεια ψηφιακά μέσω της ΕΡΤ και καλύπτει όλη την Ελλάδα. Το κανάλι εκπέμπει και δορυφορικά μέσω των Hellas Sat 3, Hotbird 13B και Eutelsat 9B.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος στόχος του καναλιού είναι να δώσει σε κάθε πολίτη, άμεση πρόσβαση στα ενδότερα της Βουλής. Μεταδίδει ζωντανά, όλες τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, και του τμήματος της κοινοβουλευτικής προόδου. Επίσης στο κανάλι μεταδίδονται, αλλά όχι ζωντανά ηχογραφημένα, τα έργα των διαφόρων μονίμων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Από τον Δεκέμβριο του 2003, όταν και πραγματοποίησε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση την κανονική πρώτη του εκπομπή και για αρκετό διάστημα στο πρόγραμμα του σταθμού, συμπεριλαμβανόταν και κεντρικό δελτίο ειδήσεων με όλα τα νέα από τα Ελληνικά και τα διεθνή κοινοβούλια. Διαθέτει, επίσης, ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά μέλη του κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει διάφορες πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ ξένων μεγάλων δικτύων και όπερα. Επίσης μεταδίδει ξένες και ελληνικές παραστάσεις και ταινίες. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, αν και μέχρι πρόσφατα (μέχρι την διετία 2018-2019) εξέπεμπε μόνο μέχρι αργά το βράδυ.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1999-2002 2002-2017 2017-2020 2020-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Και το κανάλι της Βουλής πλέον στη μάχη της τηλεθέασης
  2. «Hot Bird 1-5 at 13.0°E». Lyngemark. 13 Απριλίου 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2001. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]