Βουζέτκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουζέτκα
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΚέικ W-Z
Τόπος προέλευσηςΠολωνία
ΠεριοχήΒαρσοβία
Πληροφορίες
ΠιάτοΕπιδόρπιο
ΕίδοςΚέικ παντεσπάνι, τάρτα κρέμας
Κύρια συστατικάΚακάο, αλεύρι σίτου, αυγά, ζάχαρη, μαρμελάδα, σαντιγί, ζελατίνη, παντς, πομάδα σοκολάτας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η βουζέτκα (πολωνικά: wuzetka) είναι σοκολατένια τάρτα κρέμας και παντεσπάνι που προέρχονται από τη Βαρσοβία της Πολωνίας. Το όνομά της προέρχεται πιθανώς από τον Αυτοκινητόδρομο Α-Δ Βαρσοβίας (Trasa W-Z w Warszawie), στον οποίο βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο που άρχισε να πουλάει το επιδόρπιο στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Παραδοσιακό στη βαρσοβιανή κουζίνα, το επιδόρπιο σερβίρεται αποκλειστικά από καφετέριες και εστιατόρια στη Βαρσοβία, αλλά σύντομα έγινε ένα αγαπημένο σπιτικό επιδόρπιο στην Πολωνία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επιδόρπιο προήλθε πιθανότατα στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και του 1950 σε ένα από τα νεοσύστατα καταστήματα γλυκών της Βαρσοβίας. Ωστόσο, η ακριβής προέλευση του ονόματος είναι αμφισβητήσιμη. Ιστορικοί και ορισμένες πηγές συμφωνούν ότι το κέικ πήρε το όνομά του πιθανώς από τιν Αυτοκινητόδρομο Α-Δ Βαρσοβίας (Trasa W-Z w Warszawie), ο οποίος ήταν δίπλα στο κατάστημα.[1] Άλλες πηγές δηλώνουν ότι το όνομα προέρχεται από το ακρωνύμιο «WZC», το οποίο σημαίνει είτε Warszawskie Zakłady Cukiernicze (Φυτά Ζαχαροπλαστικής της Βαρσοβίας) είτε ο πολωνικός όρος wypiek z czekoladą (ψημένο γλυκό με σοκολάτα).[2] Η συντομογραφία «WZK» για το wypiek z kremem (ψημένο γλυκό με κρέμα) είναι επίσης πιθανή.[3]

Το ζαχαροπλαστείο ήταν πιθανότατα τοποθετημένο κάπου κοντά ή εντός του κινηματογράφου «Kino Muranów» στην οδό Αντέρσα 5, στην περιοχή Μουράνουφ της Βαρσοβίας.[4]

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δύο τετράγωνα στρώματα σοκολάτας του κέικ αποτελούνται από αλεύρι σίτου, αυγά, ζάχαρη και κακάο. Το μείγμα ψήνεται στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά.[5] Τα ψημένα στρώματα στη συνέχεια βυθίζονται και εμποτίζονται σε παντς. Το άνω στρώμα καλύπτεται με λεπτή μαρμελάδα, ακολουθούμενο από παχύ στρώμα σοκολάτας. Η γέμιση κρέμας αποτελείται από κρέμα γάλακτος 36%, ζάχαρη άχνη και ζελατίνη.[6] Η τάρτα είναι παραδοσιακά γεμιστή με σαντιγί.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Wyborcza.pl». warszawa.wyborcza.pl. 
  2. «Niezwykłe "wuzetki" to jeden z symboli Warszawy, lubicie? Ich historia jest zaskakująca». WawaINFO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  3. «Wuzetka była uwielbianym ciastem w czasach PRL-u. Znamy przepis na lepszą niż w kultowych cukierniach». smakosze.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  4. garów, Autor: królestwo. «Wuzetka». 
  5. «Słynna wuzetka - domowe ciasto jak z cukierni, które uratuje jesień». www.ofeminin.pl. 2 Αυγούστου 2018. 
  6. «CIASTO WZ – NAJLEPSZY PRZEPIS». przepisyjoli.com.