Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βοτανικός Kήπος Διομήδους)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους
Είδοςβοτανικός κήπος
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′40″N 23°38′35″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χαϊδαρίου
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1951
Ολοκλήρωση1975[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1952, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Διομήδους, ο οποίος κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γι' αυτόν το σκοπό. Σήμερα ο Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Διομήδους αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Βοτανικό Κήπο της Ελλάδας αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θεμελιωτής του Ιδρύματος, από το έτος 1910 μέχρι το 1918 εκλέχθηκε βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ασχολήθηκε, με κάποιες διακοπές, μέχρι το έτος 1949, οπότε ορκίστηκε αντιπρόεδρος της συμμαχικής κυβέρνησης Σοφούλη τον οποίο και διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία μέχρι τον Ιανουάριο του 1950.

Σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, το Ίδρυμα διοικείται από πενταμελή επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χρέη γενικού γραμματέα έχει ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1961 και μετά την παραχώρηση έκτασης από το Υπουργείο Γεωργίας, στο Ίδρυμα άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του Βοτανικού Κήπου με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Η. Hammerbacher.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Κήπος βρίσκεται Βόρεια του Αιγάλεω και σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Τα όρια του κήπου αρχίζουν μετά το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το Τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ (και σήμερα του Δήμου Χαϊδαρίου).

To 1975 ο Κήπος, έτοιμος πια στο μεγαλύτερο μέρος του, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Από τότε επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, αφενός φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με μέρος από το φυτικό πλούτο του πλανήτη, αφετέρου βοηθώντας στη διατήρηση και προστασία σπανίων και απειλούμενων φυτών.

Ο κήπος δέχεται περισσότερα από 300 σχολεία και άλλους φορείς κάθε χρόνο. Διαθέτει συνολικά περίπου 4000 είδη φυτών (αυτοφυή και ξενικά) και πάνω από 16000 αποξηραμένα φυτά στην φυτοθήκη του (herbarium). Τα είδη αυτά έχουν φυτευτεί στα εξής έξι (6) διαφορετικά τμήματα :

  • Το ιστορικό τμήμα με φυτά τα οποία αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας.
  • Ο ανθώνας με παρτέρια που είναι ανθισμένα ολόκληρο το έτος.
  • Ο δενδρώνας με δένδρα απ’ όλο τον κόσμο.
  • Το οικονομικό τμήμα με τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία.
  • Το φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν φαρμακευτική σημασία.
  • Το συστηματικό τμήμα που έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής.

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα πραγματοποιούνται περιβαλλοντικά προγράμματα από το ειδικευμένο προσωπικό του Κήπου κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Ο Κήπος διαθέτει άρτιες και οργανωμένες εγκαταστάσεις (κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναψυκτήριο, και πολύ καλή φύλαξη του χώρου.

Η πρόσβαση στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους γίνεται με προκράτηση μέσω της νέας ιστοσελίδας όσον αφορά τους μεμονωμένους επισκέπτες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 38°00′40″N 23°38′35″E / 38.011076°N 23.64305°E / 38.011076; 23.64305

  1. www.diomedes-bg.uoa.gr/history.html. Ανακτήθηκε στις 9  Ιουνίου 2021.