Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοτανικός Κήπος της Πίζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερική άποψη του Βοτανικού Κήπου της Πίζας
Το κτήριο της Βοτανικής Σχολής
Η πρόσοψη του κτηρίου του παλαιού Βοτανικού Ινστιτούτου, με τη διακόσμηση από κοχύλια

Ο Βοτανικός Κήπος της Πίζας (Orto botanico di Pisa), γνωστός και ως Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου της Πίζας (Orto Botanico dell'Università di Pisa), είναι βοτανικός κήπος που διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο της Πίζας και βρίσκεται στην οδό Luca Ghini, στην Πίζα της Ιταλίας.

Ο Κήπος ιδρύθηκε το 1544, υπό τη διακυβέρνηση του Μέγα Δούκα Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων, ως ο πρώτος πανεπιστημιακός βοτανικός κήπος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δημιουργία και ανάπτυξή του ανατέθηκε στον ονομαστό τότε βοτανολόγο Λούκα Γκίνι. Το 1563 ο Κήπος άλλαξε τοποθεσία, από την όχθη του ποταμού (εκεί όπου έγινε το οπλοποιείο των Μεδίκων) σε μια θέση κοντά στη Μονή της Αγίας Μάρθας, και το 1591 (υπό τον Φλαμανδό βοτανολόγο Γιόζεφ Γκεντενχούιζε, γνωστό στην Ιταλία και ως Τζουζέππε Καζαμπόνα) μετεγκαταστάθηκε και πάλι, στην τρίτη και σημερινή του θέση. Από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, ο Κήπος φιλοξενεί μια ποικιλία φυσικών αντικειμένων (στο σημερινό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Πίζας), βιβλιοθήκη (σήμερα μέρος της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης) και προσωπογραφίες των διευθυντών του ανά τους αιώνες. Περιλαμβάνει επίσης ένα από τα πρώτα θερμαινόμενα θερμοκήπια με σιδερένιο σκελετό που κατασκευάσθηκαν στην Ιταλία.

Σήμερα ο Βοτανικός Κήπος της Πίζας διαιρείται σε τομείς, που περιλαμβάνουν τη Βοτανική Σχολή, παρτέρια, λιμνούλες, υδροφυτώριο, θερμοκήπια και διάφορα κτίσματα. Τα φυτά του περιλαμβάνουν πόες, θάμνους και δένδρα. Από τα κτίσματα ξεχωρίζει το παλαιό βοτανικό ινστιτούτο, που ανεγέρθηκε στο διάστημα 1591-1595 και η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με θαλάσσια κοχύλια.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Garbari, F., κ.ά.: Giardino dei Semplici: L'Orto botanico di Pisa dal XVI al XX secolo, Πίζα 1991