Βομβιστικές επιθέσεις στο Άσαμ (2009)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Βομβιστικές επιθέσεις στο Άσαμ του 2009 συνέβησαν στις 6 Απριλίου 2009, στις επαρχίες Μαλιγκαόν και Ντεκιατζούλι στην πρωτεύουσα του Άσαμ, το Γκουουαχάτι. Συνέβη κατά την παραμονή της επίσκεψης του μέλους για το Άσαμ στη Ράτζια Σάμπχα και Ινδού πρωθυπουργού για να συμμετάσχουν σε εκλογικά συλλαλητήρια. Συνέβη επίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου προεκλογικής εκστρατείας των Ινδικών γενικών εκλογών του 2009.

Παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό το φως των επιθέσεων του 2008 σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις επιθέσεις της Βομβάης, καθώς και με άλλες βομβιστικές επιθέσεις στο Άσαμ τόσο το 2008 όσο και την Πρωτοχρονιά του 2009, αυτό αυξάνει την αστάθεια των βασανισμένων από τους αντάρτες Επτά Αδελφών Πολιτειών. Μετά τις επιθέσεις της Βομβάης η ασφάλεια της χώρας ήταν μια σημαντική ανησυχία λόγω των εκλογών. Αυτό οδήγησε σε μια ηχηρή συζήτηση στη δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί την ασφάλεια μαζί με τις εκλογές.

Παρακολούθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ύποπτα μέλη του μαχητικού τμήματος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κάρμπι Λόνγκρι τοποθέτησαν μια βόμβα κοντά σε ένα στρατόπεδο των ΙΣΔ στο Τζένγκφα στην κεντρική επαρχία Κάρμπι Ανγκλόνγκ. Επίσης, ο πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ θα επισκεπτόταν την περιοχή για να συμμετάσχει σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχιακή έδρα Ντίφου, η οποία ακυρώθηκε από την προηγούμενη μέρα για άγνωστους λόγους.[1]

Βομβιστικές επιθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακοινώθηκε ότι 7 άτομα σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη του Μαλιγκαόν γύρω στις 14:00 ώρα στην Ινδία. Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά που έκαψε δύο αυτοκίνητα και 20 μοτοσικλέτες, καθώς εξαπλώθηκε σε ένα τριώροφο κτίριο που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα της επαρχίας.

Ώρες αργότερα, πέντε άτομα που τραυματίστηκαν στην έκρηξη βόμβας του Ντεκιατζούλι. Η εν λόγω επίθεση, σύμφωνα με αναφορές, ήταν τοποθετημένη σε ποδήλατο. Έξι άτομα σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη, ενώ ένας υπέκυψε στα τραύματά του μετά το άλμα από ένα παρακείμενο κτίριο που είχε πιάσει φωτιά.

Δράστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να ανακοινωθούν επίσημα αποτελέσματα στα μέσα ενημέρωσης, ανακοινώθηκε ότι "ύποπτοι αγωνιστές του ΕΑΜΑ" είχαν ένα χέρι στην εκτέλεση αυτής της επίθεσης. Ο Τ.Μ. Σριβαστάβ δήλωσε ότι "αυτό είναι το έργο των αγοριών του ΕΑΜΑ μπροστά από τη "Ημέρα Έγερσης"", προσθέτοντας παράλληλα ότι οι μαχητές χρησιμοποίησαν εκρηκτικά υψηλής τεχνολογίας.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επικεφαλής υπουργός του Άσαμ Ταρούν Γκογκόι αναγνώρισε αμέσως ένα κενό στην ασφάλεια, λέγοντας ότι η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.indianexpress.com/news/assam-militants-explode-bomb-near-bsf-camp/443690/ Assam militants explode bomb near BSF camp
  2. CNN-IBN. 6 April 2009. 17:45.