Βομβαρδισμός του Φράμπολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο βομβαρδισμός του Φράμπολ συνέβη κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Πολωνία το 1939. Στις 13 Σεπτεμβρίου, η πόλη Φράμπολ, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων, βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη του 8ου Αεροπορικού Σώματος της Luftwaffe, υπό τον Στρατηγό Βόλφραμ φον Ρίχτχοφεν. Η πόλη δεν είχε στρατιωτική αξία και ο βομβαρδισμός θεωρήθηκε πρακτική για μελλοντικές αποστολές.

Ο βομβαρδισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Πολωνό δημοσιογράφο Πάβεου Πούζιο και τον ντόπιο ιστορικό Ρίσαρντ Γιασίνσκι, καμία μονάδα του Πολωνικού Στρατού δεν ήταν τοποθετημένη στο Φράμπολ και η πόλη δεν είχε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.[1][2] Η Luftwaffe πιθανότατα επέλεξε το Φράμπολ για πειραματικό βομβαρδισμό, καθώς η πόλη είχε μια εκτεταμένη πλατεία αγοράς με σχέδιο πλέγματος, καθιστώντας το σαν μεγάλο στόχο και δεν υπήρχαν αντιαεροπορικές μονάδες στο Φράμπολ. Στο βιβλίο του 1968, Augen am Himmel (Μάτια στον ουρανό), ο Γερμανός συγγραφέας Βόλφγκανγκ Σράιερ έγραψε: «Το Φράμπολ επιλέχθηκε ως πειραματικό αντικείμενο, επειδή οι δοκιμαστικές βομβών, που πετούσαν με χαμηλή ταχύτητα, δεν απειλούνταν από αντιαεροπορικά πυρά. Επίσης, το κεντρικό δημαρχείο ήταν ένα ιδανικό σημείο προσανατολισμού για τα πληρώματα. Παρατήρησαν την πιθανότητα προσανατολισμού μετά από ορατά σημάδια, καθώς και το μέγεθος του χωριού, αυτό που εγγυώταν ότι οι βόμβες θα πέσουν, όπως και να έχει, στο Φράμπολ. Από τη μία πλευρά θα πρέπει να κάνει πιο εύκολο το σημείωμα του ερευνητή, από τη δεύτερη πλευρά θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των μεταχειρισμένων βομβών.» Ο Βρετανός ιστορικός Νόρμαν Ντέιβις γράφει στο Europe at War 1939–1945: No Simple Victory: «Το Φράμπολ επιλέχθηκε εν μέρει επειδή ήταν εντελώς ανυπεράσπιστο, και εν μέρει επειδή το μπαρόκ σχέδιο του δρόμου παρουσίασε ένα τέλειο γεωμετρικό πλέγμα για υπολογισμούς και μετρήσεις».[3]

Το πρώτο γερμανικό αεροπλάνο αναγνώρισης εμφανίστηκε πάνω από το Φράμπολ στις 9 Σεπτεμβρίου 1939, λαμβάνοντας φωτογραφίες αναγνώρισης της τοποθεσίας και μετά, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, η πόλη βομβαρδίστηκε. Οι πρώτες επιδρομές δεν προκάλεσαν σημαντική ζημιά, αλλά οι επακόλουθοι βομβαρδισμοί στις 13 Σεπτεμβρίου κατέστρεψαν εντελώς την πόλη. Σύμφωνα με τον Ντέιβις, 125 βομβιστές έριξαν 700 τόνους εκρηκτικών κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, οι οποίοι διήρκεσαν αρκετές ώρες. Επιπλέον, Γερμανοί πιλότοι μαχητικών εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές επίθεσης από αέρος σε κατοίκους που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη.[3]

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον βομβαρδισμό, στις 18 Σεπτεμβρίου, ένα γερμανικό αεροπλάνο αναγνώρισης εμφανίστηκε ξανά πάνω από το Φράμπολ για να τραβήξει φωτογραφίες της καταστροφής.

Σύμφωνα με τον Ντέιβις, το Φράμπολ έχασε το 90% των κτιρίων του και το 50% του πληθυσμού σκοτώθηκε.[3] Μόνο δύο δρόμοι παρέμειναν ανέγγιχτοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σπιτιών στα περίχωρα.[4] Σήμερα ο πληθυσμός του Φράμπολ είναι ακόμα πολύ χαμηλότερος, με περίπου 1.400 κατοίκους.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βομβαρδισμός του Φράμπολ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο διήγημα «Μικροί Τσαγκάρηδες» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ

Ο Σίνγκερ έγραψε επίσης το «Ιστορία των τριών ευχών».[5] στο οποίο η καλλιτέχνης Ιρένε Λίμπλιχ απεικονίζει όμορφα την Αγορά του Φράμπολ, μια άμεση αντανάκλαση των αναμνήσεών της για το Φράμπολ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάβεου Πούζιο, Żywy poligon Luftwaffe, "Dziennik Wschodni", 5 Σεπτεμβρίου 2009
  2. «Jak bombardowano Frampol > Newsroom - Roztocze Online - informacje regionalne - Zamość, Biłgoraj, Hrubieszów, Lubaczów, Tomaszów Lubelski, Lubaczów - Roztocze OnLine». www.roztocze.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Νόρμαν Ντέιβις (26 Αυγούστου 2008). No Simple Victory: World War II in Europe, 1939–1945. Penguin Publishing Group. σελ. 262. ISBN 978-1-4406-5112-0. 
  4. “Frampol” - Encyclopedia of Jewish Communities in Poland, Volume VII
  5. A Tale of Three Wishes by Isaac Bashevis Singer, εικονογράφηση από την Ιρένε Λίμπλιχ

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μιετσίσουαφ Τσιεπλέβιτς· Εουγκένιους Κοζουόφσκι (1979). Wojna obronna Polski 1939 (στα Πολωνικά). Wydawnictwo MON, Βαρσοβία. ISBN 83-11-06314-1.