Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Προσθήκη παραπομπών με τον VisualEditor/5

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Επαληθευσιμότητα
Γιατί είναι σημαντικές οι παραπομπές

Προσθήκη παραπομπών
Αυτόματα ή χειροκίνητα

Επεξεργασία υπαρχουσών
Πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση

Επαναχρησιμοποίηση παραπομπών
Κάποιες είναι πραγματικά χρήσιμες

Αξιόπιστες πηγές
Ποιες πηγές είναι αρκετά καλές;

Περίληψη
Επισκόπηση σε ότι μάθατε
Τα λήμματα της Βικιπαίδειας απαιτούν αξιόπιστες, δημοσιευμένες πηγές που υποστηρίζουν άμεσα τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο λήμμα. Τώρα ξέρετε πώς να προσθέσετε πηγές σε ένα λήμμα, αλλά ποιες πηγές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Η λέξη "πηγή" στη Βικιπαίδεια έχει τρεις έννοιες: το ίδιο το έργο (για παράδειγμα, ένα έγγραφο, άρθρο, εργασία, ή βιβλίο), το δημιουργό του έργου (για παράδειγμα, το συγγραφέα), και τον εκδότη του έργου (για παράδειγμα, Cambridge University Press). Και οι τρεις μπορούν να επηρεάσουν την αξιοπιστία του.

Κατά γενικό κανόνα, οι πιο αξιόπιστες πηγές έχουν περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με τον έλεγχο γεγονότων, αναλύουν νομικά ζητήματα, καθώς και επιμελούνται το κείμενο σε μια δημοσίευση. Ακαδημαϊκά και έγκριτα έντυπα είναι συνήθως οι πιο αξιόπιστες πηγές. Άλλες αξιόπιστες πηγές περιλαμβάνουν πανεπιστημιακά εγχειρίδια, βιβλία που έχουν εκδοθεί από σεβαστούς εκδοτικούς οίκους, περιοδικά, ακαδημαϊκά περιοδικά και μεγάλες εφημερίδες. (Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι ορισμένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και περιοδικά, όπως το iReport του CNN, περιλαμβάνουν «ιστολόγια» και άλλα άρθρα γραμμένα από χρήστες στις ιστοσελίδες τους. Αυτά μπορεί να είναι αξιόπιστα αν είναι γραμμένα από επαγγελματίες συντάκτες του εκδότη, αλλά αναρτήσεις από τους αναγνώστες συνήθως δεν θεωρούνται αξιόπιστες πηγές.)


Αυτοδημοσιευμένα μέσα, όπου ο συγγραφέας και εκδότης είναι το ίδιο, περιλαμβανομένων των ενημερωτικών δελτίων, προσωπικών ιστοσελίδων, βιβλίων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ανοιχτών wiki, προσωπικών ή ομαδικών ιστολογίων, και tweets, συνήθως δεν είναι αποδεκτά ως πηγές. Η γενική εξαίρεση είναι όταν ο συγγραφέας είναι καθιερωμένος ειδικός με προηγούμενες καταγεγραμμένες δημοσιεύσεις από τρίτους σε ένα θέμα· σε αυτή την περίπτωση, το αυτοδημοσιευμένο έργο του μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο για το εν λόγω θέμα (αλλά όχι άλλα θέματα). Ακόμα και τότε, εκδόσεις τρίτων εξακολουθούν να είναι προτιμότερες.


Αν μια πηγή είναι χρησιμοποιήσιμη εξαρτάται επίσης από το πλαίσιο. Πηγές που είναι αξιόπιστες για κάποιο υλικό δεν είναι αξιόπιστες για άλλο υλικό. Θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να βρείτε την καλύτερη δυνατή πηγή για τις πληροφορίες που έχετε. Για πληροφορίες σχετικά με ανθρώπους που ζουν, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον οι πιο αξιόπιστες πηγές. Από την άλλη πλευρά, αυτοδημοσιευμένες πηγές μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές πληροφοριών σχετικά με τον εαυτό τους.


Αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές, αλλά το θέμα των αξιόπιστων πηγών είναι περίπλοκο, και είναι αδύνατο να καλυφθεί πλήρως εδώ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα και στην Βικιπαίδεια: Αξιόπιστες πηγές.