Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βλαντίσλαφ Α΄ Χέρμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Władysław I Herman (Πολωνικά)
Γέννηση1043[1]
Πολωνία
Θάνατος4  Ιουνίου 1102
Πουότσκ
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Πουότσκ
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙουδήθ της Βοημίας (από 1080)[2]
Ιουδήθ της Σουαβίας (από 1089)[2]
ΣύντροφοςPrzecława
ΤέκναΜπολέσλαφ Γ΄ ο Στραβόστομος
Αγνή Α΄, Ηγουμένη του Κέντλινμπεργκ
Adelajda Piast
Ζμπίγκνιεφ της Πολωνίας[3]
unknown daughter of Władysław I Herman[4]
ΓονείςΚαζιμίρ Α΄ ο Αποκαταστάτης[1] και Μαρία Ντομπρονιέγκα του Κιέβου[1]
ΑδέλφιαΣφιεντοσουάβα της Πολωνίας
Μπολέσλαφ Β΄ ο Γενναιόδωρος
Μιέσκο Καζιμιερζόβιτς
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Πολωνίας[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν (πολων.: Władysław I Herman, 1043 - 4 Ιουνίου 1102) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της Πολωνίας (1079-1102).

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Καζιμίρ Α΄ τού αποκαταστάτη βασιλιά της Πολωνίας και της Μαρία Ντομπρονιέγκα των Ρουρικιδών, κόρης τού Βλαντίμιρ Α΄ μεγάλου πρίγκιπα του Κιέβου.

Δεν προοριζόταν για τη διαδοχή, αλλά όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μπολέσλαφ Β΄ έφυγε από την Πολωνία το 1079, ο Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν προήχθη σε δούκα της Πολωνίας. Οι απόψεις διαφέρουν στο αν έπαιξε ενεργό ρόλο στην εκτόπιση τού αδελφού του ή τού δόθηκε η εξουσία, επειδή ήταν ο πιο κατάλληλος. Το 1080 με σκοπό να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας με τη Βοημία, νυμφεύτηκε την κόρη τού Βρατισλάου Β΄ δούκα της Βοημίας. Μετά από αυτό η πολιτική του έκλινε υπέρ του κατευνασμού με τη Γερμανία, της οποίας αποδέχθηκε την επικυριαρχία. Το 1085 στο Μάιντς ο Ερρίκος Δ΄ της Γερμανίας ανακοίνωσε τον Βρατίσλαο Β΄ ως βασιλιά της Βοημίας και της Πολωνίας. Ο Βρατίσλαος Β΄ ήταν σύζυγος της Σβιετοσλάβας των Πιαστ, αδελφής τού Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν· ο τελευταίος αποδέχθηκε την αναγόρευση.

Δεν ζήτησε το Πολωνικό στέμμα, λόγω του ότι ήταν υποτελής. Σύντομα οι ευγενείς της Πολωνίας τον πίεσαν να επαναφέρει τον γιο τού Μπολέσλαφ Β΄, τον Μιέσκο, που ζούσε εξόριστος στην Πολωνία και ήταν ο νόμιμος διάδοχος. Ο νεαρός έγινε πρίγκιπας της Κρακοβίας, υποτελής τού Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν και εγκατέλειψε τη διεκδίκησή του στον θρόνο, με αντάλλαγμα να είναι πρώτος στη διαδοχή. Ο Βλάντισλαφ Β΄ Χέρμαν δέχθηκε, διότι είχε ως τότε ένα μόνο νόθο τέκνο. Το 1089 έκανε δεύτερο γάμο με την κόρη τού Ερρίκου Δ΄ της Γερμανίας.

Είχε σχέση από τη δεκαετία τού 1070 με την Πσετσλάβα, ίσως από τη γενιά των Πράβντζιτς. Ήταν ερωμένη του ή σύζυγος με παγανιστικό γάμο· η Εκκλησία δεν αναγνώριζε τον δεσμό. Το 1080, ένα έτος μετά από την αναγόρευσή του σε δούκα, η Πσετσλάβα απεβίωσε ή (άλλη εκδοχή) ο Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν την έδιωξε, έγινε μοναχή με το όνομα Χριστίνα και απεβίωσε το 1092. Είχαν τέκνο:

  • (νόθος;) Ζμπίγκνιεφ π. 1070/73-π. 1112/14, πρίγκιπας της Πολωνίας.

Το 1080 ο Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν νυμφεύτηκε τη Ιουδήθ των Πρεμυσλιδών, κόρη τού Βρατισλάου Β΄ δούκα και μετά πρώτου βασιλιά της Βοημίας. Είχαν τέκνο:

  • Μπολέσλαφ Γ΄ ο Στραβόστομος, δούκας της Μικρής Πολωνίας, Σιλεσίας, Σαντόμιες και όλης της Πολωνίας.

Το 1086 απεβίωσε η Γιούντιτ των Πρεμυσλιδών και ο Βλάντισλαφ Α΄ Χέρμαν έκανε δεύτερο γάμο με τη Γιούντιτ/Ιουδήθ των Σαλίων, κόρη τού Ερρίκου Γ΄ της Γερμανίας. Είχαν τέκνα:

  • Σοφία π. 1089-1112, παντρεύτηκε τον Γιαροσλάβ πρίγκιπα της Βολινίας (γιο τού Σβιατοπόλκ Β΄ πρίγκιπα του Τούροβ και Νόβγκοροντ).
  • Αγνή π. 1090-1127, ηγουμένη τού αββαείου τού Κέντλινμπουρκ και μετά τού Γκάνντερσχάιμ.
  • Αδελαΐδα π. 1091-1127, παντρεύτηκε τον Ντήτριχ Γ΄ μαργράβο τού Βόμπουρκ.
  • κόρη π. 1092-πριν το 1111, παντρεύτηκε έναν Πολωνό βαρόνο.
  • Przemysław Wiszewski, "Władysław Herman and his Epoch" Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław (2002)