Βιοκυβερνητική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η βιοκυβερνητική είναι ένα άλλο σχήμα ονομασίας (ο ίδιος ο όρος "κυβερνητική" προήλθε ως αντανάκλαση της λειτουργίας των βιολογικών συστημάτων) που χρησιμοποιείται στην κυβερνητική ως περιγραφή της βιολογικής επιστήμης κατανοητής με τεχνολογικούς όρους, που περιλαμβάνει βιολογικούς κλάδους που επωφελούνται από την εφαρμογή της κυβερνητικής, συμπεριλαμβανομένης της νευρολογίας και των πολυκυτταρικών συστημάτων. Η βιοκυβερνητική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συστημική βιολογία, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση διαφορετικών επιπέδων πληροφοριών για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των βιολογικών συστημάτων.

Η βιοκυβερνητική είναι μια αφηρημένη επιστήμη και αποτελεί θεμελιώδες μέρος της θεωρητικής βιολογίας, βασισμένη στις αρχές της συστημικής.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιοκυβερνητική είναι μια σύνθετη λέξη από το bio (ελληνικά: βίο / ζωή) και την κυβερνητική (ελληνικά: κυβερνητική / έλεγχος-κυβέρνηση). Αν και η εκτεταμένη μορφή της λέξης είναι βιολογική κυβερνητική, ο τομέας αναφέρεται συνηθέστερα ως βιοκυβερνητική σε επιστημονικές εργασίες. Η βιοπληροφορική μπορεί επίσης να αναφέρεται σωστά ως βιοπληροφορική.

Πρώιμοι υποστηρικτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους πρώτους υποστηρικτές της βιοκυβερνητικής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Ross Ashby, Hans Drischel και Norbert Wiener. Τα δημοφιλή άρθρα που δημοσίευσε ο κάθε επιστήμονας παρατίθενται παρακάτω.

Παρόμοια πεδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργασίες και έρευνες που εμβαθύνουν σε θέματα που αφορούν τη βιοκυβερνητική μπορούν να βρεθούν με πλήθος παρόμοιων ονομάτων, όπως μοριακή κυβερνητική, νευροκυβερνητική και κυτταρική κυβερνητική. Τέτοια πεδία περιλαμβάνουν κλάδους που εξειδικεύουν ορισμένες πτυχές της μελέτης του ζωντανού οργανισμού (για παράδειγμα, η νευροκυβερνητική επικεντρώνεται στη μελέτη νευρολογικών μοντέλων σε οργανισμούς).

Κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιοκυβερνητική - η μελέτη ενός ολόκληρου ζωντανού οργανισμού
  • Νευροκυβερνητική - η κυβερνητική που ασχολείται με νευρολογικά μοντέλα. (Η Ψυχοκυβερνητική ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου αυτοβοήθειας και δεν αποτελεί επιστημονικό κλάδο)
  • Μοριακή κυβερνητική - κυβερνητική που ασχολείται με μοριακά συστήματα (π.χ. κυβερνητική της μοριακής βιολογίας)
  • Κυτταρική κυβερνητική - κυβερνητική που ασχολείται με κυτταρικά συστήματα (π.χ. τεχνολογία πληροφοριών/κυτταρικά τηλέφωνα ή βιολογικά κύτταρα)
  • Εξελικτική κυβερνητική - μελέτη της εξέλιξης των πληροφοριακών συστημάτων (βλέπε επίσης εξελικτικός προγραμματισμός, εξελικτικός αλγόριθμος)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. W. Ross Ashby, Introduction to Cybernetics. Methuen, London, UK, 1956. PDF text.
  2. Hans Drischel, Einführung in die Biokybernetik. Berlin 1972
  3. Norbert Wiener, Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine, (Hermann & Cie Editeurs, Paris, The Technology Press, Cambridge, Massachusetts, John Wiley & Sons Inc., New York, 1948).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]