Βιλαέτι της Έγκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το βιλαέτι στον χάρτη το 1609

Το Βιλαέτι της Έγκερ (Οθωμανικά: ایالت اگیر, τουρκικά: Eyālet-i Egīr[1], σερβικά: Јегарски ејалет, ουγγρικά: Egri ejálet), ήταν διοικητική διαίρεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρωτεύουσα του ήταν η πόλη Έγκερ της σημερινής Ουγγαρίας όπου οφείλει και το όνομα του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιλαέτι (αναφέρεται και ως Πασαλίκι) της Έγκερ δημιουργήθηκε το 1596 και περιλάμβανε τμήματα της σημερινής Ουγγαρίας , της Σλοβακίας και της Σερβίας.

Ο πληθυσμός της επαρχίας περιελάμβανε εθνοτικά και θρησκευτικά Σλοβάκους, Ούγγρους (που ζούσαν κυρίως στα βόρεια), Σέρβους (που ζούσαν κυρίως στον νότο), οι μουσουλμάνοι των διαφόρων εθνολογικά προελεύσεων (που ζούσαν κυρίως στις πόλεις), Εβραίων και Ρομά.

Σαντζάκια[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dr. Dušan J. Popović, Srbi u Vojvodini, knjiga 1, Novi Sad, 1990.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Some Provinces of the Ottoman Empire». Geonames.de. http://www.geonames.de/coutr-ota-provinces.html. Ανακτήθηκε στις 25 February 2013. 
  2. http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/1267/14566.pdf Macaristan'da Osmanlı Hakimiyetinin ve İdari Teşkilatının Kuruluşu ve Gelişmesi, Sadık Müfit Bilge
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eğri Eyalet της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).