Βικιπαίδεια στα Σαντάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Favicon Википедии Βικιπαίδεια στα Σαντάλι
220x150
URLsat.wikipedia.org
τύπος
ιστότοπου
Διαδικτυακή
εγκυκλοπαίδεια
εγγραφήπροαιρετικά
γλώσσαγλώσσα Σαντάλι
ιδιοκτήτηςΊδρυμα Wikimedia
ημερομηνία
έναρξης
6 Αυγούστου 2018
λήμματα10.855
αρχείωνδεν υπάρχει
σελίδων23.143
επεξεργασίες141.440
χρήστες7.707
ενεργοί χρήστες38
διαχειριστές3

Η Βικιπαίδεια στα Σαντάλι (σαντάλι: ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ ᱣᱤᱠᱤᱯᱤᱰᱤᱭᱟ) είναι η έκδοση της Βικιπαίδειας στη γλώσσα Σαντάλι, που διευθύνεται από το Ίδρυμα Wikimedia. Το εγχείρημα ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου 2018. Το αλφάβητο Ολ Τσίκι που δημιουργήθηκε ειδικά για τη γλώσσα είναι το αλφάβητο που χρησιμοποιείται στην έκδοση της Βικιπαίδειας.[1] Η Σαντάλι είναι μια γλώσσα στην υποοικογένεια Μούντα των Αυστροασιατικών γλωσσών, που ομιλείται από περίπου 7.4 εκατομμύρια άτομα στη Νότια Ασία (Μπαγκλαντές, Ινδία, Μπουτάν και Νεπάλ).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία δημιουργίας της Βικιπαίδειας στα Σαντάλι ξεκίνησε το 2012 και αργότερα πήρε ώθηση από τον Φεβρουάριο του 2017. Πίσω στο 2012, η Wikimedia Μπαγκλαντές διοργάνωσε συνάντηση και εργαστήριο με την κοινότητα της γλώσσας Σαντάλι στην επαρχία Ντινατζπούρ του Μπαγκλαντές με στόχο την έναρξη Βικιπαίδειας στη γλώσσα Σαντάλι. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.[2]

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2017, η Wikimedia Μπαγκλαντές οργάνωσε ακόμα μια συνάντηση με Γλωσσική Κοινότητα των Σαντάλι στη Ντάκα όπου ελήφθη η απόφαση να επισπεύσει την έναρξη της Βικιπαίδειας. Μετά τη συζήτηση αυτή, η Wikimedia Μπαγκλαντές διοργάνωσε συνάντηση για τη κοινότητα γλώσσας στα Σαντάλι στις 30 Δεκεμβρίου του 2017. Η ινδική κοινότητα της γλώσσας επίσης συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα μέσα από συζήτηση στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, διοργανώθηκε εργαστήριο για τη κοινότητα της γλώσσας στην Οντίσα της Ινδία στις 11 Μαρτίου 2018, σε συνεργασία με την Ομάδα Χρηστών Όντια της Wikimedia.

Μετά από μήνες δουλειάς, η Βικιπαίδεια στα Σαντάλι εγκρίθηκε από τη γλωσσική επιτροπή του Wikimedia στις 28 Ιουνίου 2018. Τέλος, δημιουργήθηκε στις 2 Αυγούστου του 2018.

Χρήστες και συντάκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στατιστικά
Αριθμός λογαριασμών χρηστών Αριθμός λημμάτων Αριθμός αρχείων Αριθμός διαχειριστών
0 0 0 0

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]