Βικιπαίδεια:Τετριμμένες αναφορές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η γενική κατευθυντήρια γραμμή εγκυκλοπαιδικότητας δηλώνει ρητά ότι οι πηγές που περιέχουν μόνο μια «περιστασιακή αναφορά» ενός θέματος δεν επαρκούν για να αποδείξουν την εγκυκλοπαιδικότητα του θέματος.

Περίληψη[επεξεργασία κώδικα]

Τα λήμματα της Βικιπαίδειας πρέπει να περιλαμβάνουν επαληθεύσιμα στοιχεία της εγκυκλοπαιδικότητας του θέματος από αξιόπιστες ανεξάρτητες πηγές . Η κατευθυντήρια γραμμή αναφέρει ότι αυτές οι πηγές πρέπει να παρέχουν «σημαντική κάλυψη» του θέματος και αυτή η κάλυψη πρέπει να αποτελείται από κάτι περισσότερο από μια «περιστασιακή αναφορά».

Αποσπάσματα από το ΒΠ:Εγκυκλοπαιδικότητα[επεξεργασία κώδικα]

Η γενική κατευθυντήρια γραμμή εγκυκλοπαιδικότητας αναφέρει ότι:

  • «Εάν ένα θέμα έχει λάβει σημαντική κάλυψη σε αξιόπιστες πηγές που είναι ανεξάρτητες από το θέμα, θεωρείται ότι πληροί τα κριτήρια συμπερίληψης για ένα αυτόνομο λήμμα ή μια αυτόνομη λίστα.»

Η έννοια της σημαντικής κάλυψης εξηγείται:

  • «Σημαντική κάλυψη» σημαίνει ότι οι πηγές αναλύουν το θέμα άμεσα και λεπτομερώς, και δεν απαιτείται πρωτογενής έρευνα για να εξαχθεί το περιεχόμενο. Η σημαντική κάλυψη είναι περισσότερο από περιστασιακή αναφορά αλλά δεν είναι αναγκαίο να είναι το κύριο θέμα της πηγής.

Μια υποσημείωση δείχνει την έννοια της περιστασιακής αναφοράς χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα:

  • Η πληροφορία από τον Martin Walker, σε ένα άρθρο εφημερίδας σχετικά με τον Μπιλ Κλίντον, ότι «στο λύκειο ήταν μέλος μια μπάντας τζαζ που την έλεγαν Three Blind Mice» είναι ξεκάθαρα μια περιστασιακή αναφορά της μπάντας.

Σχετικά δοκίμια[επεξεργασία κώδικα]