Βικιπαίδεια:Πρωτοβουλία Χρηστικότητας/FAQ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κάνουμε αρκετές αλλαγές στο user interface. Πρώτον, εισάγουμε ένα νέο θέμα με το όνομα "Vector". Αυτό το νέο θέμα θα πρέπει να κάνει πιο εύκολο να βρείτε τις περισσότερο κοινές λειτουργίες. Έχουμε εισάγει επίσης ορισμένες βελτιώσεις στο περιβάλλον επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης γραμμής εργαλείων επεξεργασίας, τους διαλόγους υποβοήθησης με λειτουργίες όπως η εισαγωγή συνδέσμων και πινάκων, καθώς και ένα ενσωματωμένο "σκονάκι" για να βοηθήσει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες. Τέλος, έχουμε αλλάξει τη διάταξη του ιστότοπου με την απλοποίηση της συνολικής πλοήγησης και μετακινώντας το πλαίσιο αναζήτησης σε μια περισσότερο ορατή τοποθεσία.

Ελπίζουμε ότι οι χρήστες μας θα βρείτε χρήσιμες τις αλλαγές. Για εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, θα υπάρξει ένας σύνδεσμος «πάρτε με πίσω" στο πάνω μέρος της σελίδας.

Γιατί κάνετε αυτές τις αλλαγές;[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια και τα άλλα έργα που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Wikimedia είναι γράφεται και συντάσσεται από εθελοντές. Όταν οι άνθρωποι της γνώσης δεν μπορούν να συμμετέχουν στην επεξεργασία της Βικιπαίδεια, επειδή θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ πολύπλοκο ή είναι δύσκολο να επεξεργαστούν άρθρα, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που υπονομεύει τις δυνατότητες της ποιότητας, του εύρους και του βάθους του περιεχομένου που μπορούμε να προσφέρουμε σε εσάς. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν εσείς δεν συνεισφέρετε περιεχόμενο, όσο πιο εύκολο μπορούμε να το κάνουμε για τους ανθρώπους της γνώσης να ενταχθούν τα έργα μας, τόσο πιο χρήσιμοι γίνονται οι πόροι μας για εσάς.

Όταν αναπτύχθηκε για πρώτη φορά, το λογισμικό που τρέχει η Βικιπαίδεια θεωρήθηκε ευλόγως φιλικό προς το χρήστη. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι τόσο εκσυγχρονισμένο, ούτε φιλικό προς το χρήστη, όπως άλλα λογισμικά. Γι' αυτό κάνουμε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, αρχής γενομένης από την πρώτη κυκλοφορία του νέου λογισμικού, τον Απρίλιο, για να κάνει καλύτερη τη Βικιπαίδεια.

Πώς αποφασίστηκε ότι θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές;[επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2009, έχουμε δημιουργήσει μια μικρή ομάδα για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της χρηστικότητας και της εμπειρίας των χρηστών της Βικιπαίδειας και των αδελφικών της εγχειρημάτων. Η πρώτη Μελέτη Χρηστικότητας και Εμπειρίας έγινε τον Μάρτιο του 2009. Έχουμε μοιραστεί όλη την τεκμηρίωση και τα βίντεο από τη μελέτη. Με βάση τα πορίσματα της μελέτης, υλοποιήσαμε μια σειρά από βελτιώσεις που έχουν γίνει διαθέσιμες για δοκιμή από το κοινό τις ξεκινώντας τον Αύγουστο του 2009. Ακολούθησαν περαιτέρω επαναλήψεις και διορθώσεις με βάση τα σχόλια των χρηστών, με αποκορύφωμα μια δεύτερη μελέτη χρηστών που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2009 (τεκμηρίωση), οι οποία επικύρωσε ορισμένες από τις αλλαγές μας, και μας οδήγησε στην επίτευξη περαιτέρω βελτιώσεων.

Η έκδοση που αναπτύσσουμε τον Απρίλιο αντιπροσωπεύει το σύνολο των αλλαγών που είναι καλά δοκιμασμένες και έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 500.000 χρήστες μέσω του beta προγράμματός μας. Κατά μέσο όρο το 80% των χρηστών που δοκίμασαν το πρόγραμμα beta έμεινε σε αυτό, και έχουμε συλλέξει εκτεταμένες παρατηρήσεις από άλλους χρήστες σχετικά με τους λόγους για την έξοδό τους από το πρόγραμμα. Η ανάδραση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν περαιτέρω αλλαγές, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με τη γλωσσικά θέματα. Έχουμε διαμοιράσει την πλήρη τεκμηρίωση της διατήρησης δεδομένων beta και τα σχόλια των χρηστών.)

Γιατί δεν κάνετε μεγαλύτερες αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας χρήστη;[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Κάναμε μια σειρά από πρόσθετες αλλαγές που βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ενεργού ελέγχου και ανάπτυξης. Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές στον πρότυπο δικτυακό τόπο μας. Μετά την επικύρωση των αλλαγών μέσω της έρευνας με χρήστες, θα κάνουμε περαιτέρω βελτιώσεις, ωθώντας προς μια δεύτερη κυκλοφορία εντός του τρέχοντος έτους.

Έχουμε κάνει την εμπειρία του χρήστη μια μόνιμη προσπάθεια του Ιδρύματος Wikimedia. Από τώρα και στο εξής, τακτικές αλλαγές και βελτιώσεις στο περιβάλλον εργασίας, όχι μόνο για τους νέους συντάκτες, αλλά και για αναγνώστες και έμπειρους συντάκτες, θα είναι σύνηθες έργο. Ειδικότερα, θα αξιολογήσουμε την καλύτερη στρατηγική για την εφαρμογή επεξεργασίας εμπλουτισμένου κειμένου στη Βικιπαίδεια και τα αδελφικά εγχειρήματά της.

Πού πήγε η καρτέλα παρακολούθησης;[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να παρακολουθήσετε/παρατήσετε μια σελίδα, κάνοντας κλικ στο αστέρι στη γραμμή εργαλείων, όπου βρίσκονται τα κουμπιά "Ανάγνωση", "Επεξεργασία", "Προβολή ιστορικού".

Πώς μπορώ να απενεργοποιήσω τα νέα χαρακτηριστικά;[επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε τις νέες δυνατότητες, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Συνδεθείτε με το λογαριασμό σας
  2. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Νέα χαρακτηριστικά" στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας (δίπλα στο όνομα χρήστη σας)
  3. Πηγαίνετε στην ενότητα "Επιστροφή πίσω!" της σελίδας "Νέα χαρακτηριστικά" και κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να απενεργοποιήσετε τα νέα χαρακτηριστικά

Μπορείτε πάντα να ενεργοποιήσετε ξανά τα νέα χαρακτηριστικά με την επίσκεψη στη σελίδα "Νέα χαρακτηριστικά".

Γιατί τα scripts (monobook.js) και στυλ (monobook.css) δεν δουλεύουν πια;[επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον προσαρμοσμένο κώδικά σας στο θέμα vector, θα χρειαστεί να μετακινήσετε ή/και να προσαρμόσετε το monobook.js σας στο vector.js σας και το monobook.css σας στο vector.css αντίστοιχα.

Συμβουλές παραμετροποίησης Vector[επεξεργασία κώδικα]

Εδώ είναι μια καλή πηγή για την προσαρμογή του Vector.