Βικιπαίδεια:Ονοματοχώροι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομή δεδομένων της Βικιπαίδειας
Ονοματοχώροι
Θεματικοί ονοματοχώροι Ονοματοχώροι συζητήσεων
0 (Κύριο/Λήμμα) Συζήτηση 1
2 Χρήστης Συζήτηση χρήστη 3
4 Βικιπαίδεια Συζήτηση Βικιπαίδεια 5
6 Αρχείο Συζήτηση αρχείου 7
8 MediaWiki Συζήτηση MediaWiki 9
10 Πρότυπο Συζήτηση προτύπου 11
12 Βοήθεια Συζήτηση βοήθειας 13
14 Κατηγορία Συζήτηση κατηγορίας 15
100 Πύλη Συζήτηση πύλης 101
710 TimedText TimedText talk 711
828 Module Module talk 829
Καταργημένος
2300 [[Βικιπαίδεια:Επινόημα|]] 2301
2302 [[Βικιπαίδεια:Επινόημα|]] 2303
Επί του παρόντος αχρησιμοποίητοι
90 Thread Thread talk 91
92 Summary Summary talk 93
108 Βιβλία 109
118 Προσχέδιο 119
442 Course Course talk 443
444 Institution Institution talk 445
446 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 447
2600 Topic 2601
Εικονικοί ονοματοχώροι
-1 Ειδικό
-2 Μέσο
Τρέχουσα λίστα (κλήση API)

Ένας ονοματοχώρος (αγγλ. namespace) ή χώρος ονομάτων της Βικιπαίδειας είναι ένα σύνολο σελίδων της Βικιπαίδειας των οποίων τα ονόματα ξεκινούν με μια συγκεκριμένη δεσμευμένη λέξη που αναγνωρίζεται από το λογισμικό MediaWiki (ακολουθούμενη από άνω και κάτω τελεία). Για παράδειγμα, στο χώρο ονομάτων χρηστών όλοι οι τίτλοι ξεκινούν με το πρόθεμα Χρήστη:. Στην περίπτωση του ονοματοχώρου λημμάτων (ή του κύριου ονοματοχώρου), στον οποίο εμφανίζονται εγκυκλοπαιδικά λήμματα, η δεσμευμένη λέξη και άνω και κάτω τελεία απουσιάζουν. (Σημείωση: τα λήμματα του κύριου ονοματοχώρου μπορούν προαιρετικά να περιλαμβάνουν άνω και κάτω τελεία στην αρχή χωρίς δεσμευμένη λέξη, επομένως [[Λήμμα]] και [[:Λήμμα]] είναι ισοδύναμα. Αυτό είναι συνήθως απαραίτητο μόνο για την προηγμένη τεχνική ενσωμάτωσης ενός λήμματος του κύριου χώρου σε άλλη σελίδα. )

Η Βικιπαίδεια διαθέτει 32 τρέχοντες χώρους ονομάτων: 11 χώρους ονομάτων θεμάτων, 11 αντίστοιχους χώρους ονομάτων ομιλίας και 2 εικονικούς χώρους ονομάτων. Όλα αυτά αναφέρονται στο πλαίσιο στα δεξιά. Κατά την πλοήγηση στη Βικιπαίδεια, υπάρχει μια λίστα με χώρους ονομάτων με δύο κλικ: κάντε μια κενή αναζήτηση και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αναζήτηση σε κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης. Η λίστα διατίθεται επίσης όπου χρειάζεται στα αναπτυσσόμενα μενού, για παράδειγμα, Ειδικό:ΕυρετήριοΠροθεμάτων, Ειδικό:ΌλεςΟιΣελίδες, Ειδικό:ΠρόσφατεςΑλλαγές και Ειδικό:Συνεισφορές.

Το ψευδωνυμο ΒΠ για τον ονοματοχώρο Βικιπαίδεια δουλεύει στο πλαίσιο αναζήτησης και δημιουργία συνδέσμων, καθώς και συμπερίληψης. Δείτε παρακάτω Ψευδώνυμα για άλλα ψευδώνυμα. (Οι ψευδώνυμοι χώροι όπως το ΒΘ για Βοήθεια, είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Δείτε τα ψευδο-ονόματα παρακάτω. )

Ο πίνακας στα δεξιά δείχνει τον αριθμό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε όταν θέλετε να αποκρύψετε σελίδες που βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης.

Θεματικοί ονοματοχώροι[επεξεργασία κώδικα]

Οι ονοματοχώροι επιτρέπουν την οργάνωση και το διαχωρισμό των σελίδων περιεχομένου από τις σελίδες διαχείρισης. Οι ονοματοχώροι διαχωρίζουν δεδομένα σε βασικά σύνολα, αυτά που προορίζονται για δημόσια προβολή και αυτά που προορίζονται για τη συντακτική κοινότητα. Οι ονοματοχώροι θεμάτων της Βικιπαίδεια και οι λειτουργίες τους παρατίθενται παρακάτω. Παρέχεται μια σύντομη περιγραφή, αλλά δείτε τον σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες.

Ο χώρος ονομάτων ονομάζεται μερικές φορές ένα χώρος, για συντομία, όπως στο «Χώρος προτύπων». Μια σελίδα θέματος και η σελίδα συζήτησης της σχηματίζουν ένα ζεύγος.

Σε χρήση[επεξεργασία κώδικα]

  • Κύριος ονοματοχώρος (χωρίς πρόθεμα): περιέχει όλα τα λήμματα εγκυκλοπαίδειας, σελίδες αποσαφήνισης και ανακατευθύνσεις εγκυκλοπαίδειας. Μερικές φορές αναφέρεται ως «κύριος χώρος».
  • Ονοματοχώρος χρηστών (πρόθεμα Χρήστης:): περιέχει σελίδες χρηστών και άλλες σελίδες που δημιουργήθηκαν από μεμονωμένους χρήστες για προσωπική τους χρήση. Οι σελίδες κάτω από αυτόν τον χώρο ονομάτων μπορούν ακόμα να προβληθούν και να τροποποιηθούν από άλλους, οπότε μην διατηρείτε κανένα από τα ευαίσθητα δεδομένα σας εδώ.
  • Ονοματοχώρος Βικιπαίδειας ή Χώρος εγχειρήματος (πρόθεμα Βικιπαίδεια:): περιέχει πολλούς τύπους σελίδων που συνδέονται με το ίδιο το έργο Βικιπαίδεια: πληροφορίες, πολιτικές, οδηγίες, δοκίμια, διαδικασίες, συζήτηση κ.λπ. Ψευδώνυμα ονομάτων χώρου : ΒΠ: ή Project:
  • Ονοματοχώρος αρχείων (πρόθεμα Αρχείο:): περιέχει σελίδες περιγραφής για αρχεία πολυμέσων (εικόνες, βίντεο και αρχεία ήχου). Ένας σύνδεσμος που ξεκινά με [[Αρχείο: θα εμφανίσει τα πολυμέσα σε αυτήν τη θέση στη σελίδα αντί να εμφανίζει ένα σύνδεσμο wik που οδηγεί στη συγκεκριμένη σελίδα περιγραφής αρχείου, οπότε αν θέλετε την τελευταία λειτουργία, χρησιμοποιήστε έναν σύνδεσμο που αρχίζει με [[:Αρχείο: . Ψευδώνυμα χώρου ονομάτων: Εικόνα:, File:, Image:.
  • Ονοματοχώρος MediaWiki (πρόθεμα MediaWiki:): ένας χώρος ονομάτων που περιέχει κείμενα διεπαφής, όπως οι σύνδεσμοι και τα μηνύματα που εμφανίζονται σε σελίδες που δημιουργούνται αυτόματα. Οι σελίδες σε αυτόν τον χώρο ονομάτων προστατεύονται μόνιμα από την επεξεργασία από τακτικούς χρήστες. Για μια λίστα με αυτά τα μηνύματα, ανατρέξτε στην ενότητα Ειδικό:ΌλαΤαΜηνύματα. (Το πρόθεμα δεν μπορεί να συντομευτεί σε «MW» επειδή το mw είναι πρόθεμα interwiki. Δείτε τους συνδέσμους Interwiki παρακάτω. )
  • Ονοματοχώρος προτύπων (πρόθεμα Πρότυπο:): περιέχει πρότυπα   - σελίδες που προορίζονται κυρίως να συμπεριλαμβάνονται ή υποκαταστούνται πάνω σε άλλες σελίδες για να εισάγετε τυποποιημένο κείμενο ή πλαίσια όπως πλαίσια πληροφοριών και πλαίσια πλοήγησης.
  • Ονοματοχώρος βοήθειας (πρόθεμα Βοήθεια:): περιέχει σελίδες που παρέχουν βοήθεια στη χρήση της Βικιπαίδειας και του λογισμικού της, τόσο για τους χρήστες της εγκυκλοπαίδειας όσο και για τους συντάκτες.
  • Ονοματοχώρος κατηγοριών (πρόθεμα Κατηγορία:): περιέχει σελίδες κατηγοριών, οι οποίες είναι επιμελημένες λίστες σχετικών σελίδων και υποκατηγοριών, μαζί με προαιρετικό πρόσθετο κείμενο. Ένας σύνδεσμος που αρχίζει με [[Κατηγορία: έχει ως αποτέλεσμα την προσθήκη της σελίδας στην οποία εμφανίζεται ο σύνδεσμος στην καθορισμένη κατηγορία. δεν θα σχηματίσει σύνδεσμο προς στη σελίδα κατηγορίας. Εάν θέλετε το τελευταίο, χρησιμοποιήστε το κόλπο άνω και κάτω τελειών : [[:Κατηγορία: Ψευδώνυμα χώρου ονομάτων: Category:
  • Ονοματοχώρος πυλών (πρόθεμα Πύλη:): για πύλες προσανατολισμένες στον αναγνώστη που βοηθούν τους αναγνώστες να βρουν λήμματα που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο θεματικό πεδίο και ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους για να ενθαρρύνουν τις συνεισφορές σε σχετικά Βικιεγχειρήματα. Περιέχει επίσης την Πύλη:Κύρια, την αρχική σελίδα της Βικιπαίδειας.
  • Ονοματοχώρος Module (πρόθεμα Module:) : περιέχει μονάδες Scribunto   - Σενάρια Lua που εφαρμόζουν λειτουργίες ανάλυσης ειδικού σκοπού για χρήση σε πρότυπα, πέρα από το βασικό σύνολο που περιλαμβάνεται στο MediaWiki και τις επεκτάσεις του.
  • Ονοματοχώρος Topic (πρόθεμα Topic:) περιέχει ενότητες συζητήσεων συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη σελίδα συζήτησης που χρησιμοποιεί τη λειτουργία Δομημένων Συζητήσεων.

Ψευδώνυμα και ψευδο-ονοματοχώροι[επεξεργασία κώδικα]

Ένα ψευδώνυμο ενός χώρου ονομάτων είναι ο χώρος ονομάτων του. Για παράδειγμα, το ΒΠ: είναι η Βικιπαίδεια: και έτσι [[Βικιπαίδεια:Όνομα σελίδας]] μπορεί να συντομευτεί ΒΠ:''Όνομα σελίδας''. Ένας ψευδο-ονοματοχώρος είναι μια σύμβαση για τη δημιουργία σελίδων ανακατεύθυνσης που ονομάζονται με αυτόν τον τρόπο, καθεμία από τις οποίες είναι μια συντόμευση από τον κεντρικό χώρο σε μία σελίδα στον χώρο ονομάτων του. Έτσι, ένα ψευδώνυμο αναφέρεται σε οποιαδήποτε σελίδα στο χώρο ονομάτων του, αλλά ένας ψευδο-ονοματο χώρος έχει πολύ λιγότερες σελίδες από τον πραγματικό χώρο ονομάτων του. Υπάρχουν ελάχιστα ονόματα ψευδο-ονομάτων χώρου όπως ΒΘ: για Βοήθεια:.

Ονοματοχώροι συζητήσεων[επεξεργασία κώδικα]

Καθένας από τους παραπάνω χώρους ονομάτων (αλλά όχι οι εικονικοί χώροι ονομάτων και ο ονοματοχώρος Topic: που είναι από μόνος του χώρος συζήτησης) έχει έναν σχετικό χώρο συζήτησης - αυτοί είναι επίσης γνωστοί ως σελίδες συζήτησης. Οι χώροι συζήτησης ορίζονται με προσθήκη της λέξης συζήτηση στο όνομα του ονοματοχώρου. Για παράδειγμα, ο χώρος ομιλίας που σχετίζεται με το χώρο ονομάτων χρήστη έχει το πρόθεμα Συζήτηση χρήστη:. Ο ονοματοχώρος συζήτησης που σχετίζεται με τον ονοματοχώρο λημμάτων είναι Συζήτηση:.

Οι περισσότερες από τις σελίδες στους ονοματοχώρους συζητήσεων χρησιμοποιούνται για να συζητήσουν αλλαγές στην αντίστοιχη σελίδα στον σχετικό ονοματοχώρο. Οι σελίδες στον ονοματοχώρο Συζήτηση χρήστη χρησιμοποιούνται για την αποστολή μηνυμάτων προς έναν συγκεκριμένο χρήστη. Ο χώρος συζήτησης χρηστών είναι ιδιαίτερος στο ότι, όποτε γίνεται επεξεργασία της σελίδας συζήτησης ενός χρήστη, αυτός ο χρήστης θα βλέπει ένα πορτοκαλί πλαίσιο που λέει «Έχετε νέα μηνύματα» στην κορυφή κάθε σελίδας που βλέπουν μέχρι να επισκεφθούν τη σελίδα συζήτησής τους. Από προεπιλογή, οι συνδεδεμένοι χρήστες θα βλέπουν ένα κόκκινο τετράγωνο ειδοποιήσεων και ένα μικρό πορτοκαλί πλαίσιο στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας. Οι χρήστες IP θα βλέπουν μόνο ένα μεγάλο πορτοκαλί πλαίσιο που εκτείνεται στο πάνω μέρος της σελίδας. (Μικρές τροποποιήσεις από bots δεν ενεργοποιούν πλέον τη μπάρα νέων μηνυμάτων. Για συνδεδεμένους χρήστες, η γραμμή νέων μηνυμάτων ενδέχεται να απενεργοποιηθεί στην Ειδικό:Προτιμήσεις.)

Εικονικοί ονοματοχώροι[επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τους ονοματοχώρους θεμάτων και τις αντίστοιχες σελίδες συζήτησής τους, υπάρχουν δύο εικονικοί χώροι ονομάτων (χωρίς αντίστοιχες σελίδες συζήτησης) για ειδικούς σκοπούς:

Ειδικό[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ανακατεύθυνση σε μια Ειδική σελίδα, αλλά η ανακατεύθυνση δεν θα ακολουθηθεί αυτόματα.

Για μια λίστα ειδικών σελίδες, δείτε Ειδικό:ΕιδικέςΣελίδες.

Media[επεξεργασία κώδικα]

Ο ονοματοχώρος Media: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση απευθείας σε ένα αρχείο, αντί για τη σελίδα περιγραφής αρχείου.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]