Βικιπαίδεια:Οδηγός λήμματος/Βιογραφική εγκυκλοπαιδικότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγκυκλοπαιδικότητα
Πηγές
Περιεχόμενο
Τέλος
Notability
Εάν ένα άτομο έχει λάβει σημαντική κάλυψη σε αξιόπιστες πηγές ανεξάρτητες από το θέμα , θεωρείται ότι ικανοποιεί τα κριτήρια συμπερίληψης για ένα αυτόνομο λήμμα.
-Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (άνθρωποι)

Δεν είναι όλοι αρκετά αξιοσημείωτοι για να συμπεριληφθούν στη Βικιπαίδεια. Όπως κάθε εγκυκλοπαίδεια, η Βικιπαίδεια περιλαμβάνει βιογραφίες ιστορικών μορφών και ανθρώπων που εμπλέκονται σε τρέχοντα γεγονότα.

Οι βιογραφίες πρέπει να έχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες τρίτων για να αποδείξουν το δημόσιο ενδιαφέρον για το άτομο. Οι άνθρωποι που ικανοποιούν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω στοιχεία μπορεί να αξίζουν τα δικά τους λήμματα στη Βικιπαίδεια, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης, αλλά παρουσιάζει παραδείγματα αξιοσημείωσης που απαιτούνται για τη Βικιπαίδεια:

  • Άτομα με ευρέως αναγνωρισμένη συνεισφορά, τμήμα μιας διαρκούς ιστορικής καταγραφής, στον ιδιαίτερο τομέα δραστηριοποίησής τους.
  • Πολιτικές μορφές διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας που έχουν ήδη εκλεγεί ή διοριστεί σε κάποιο δημόσιο αξίωμα.
  • Αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τον χώρο της ψυχαγωγίας και άτομα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη.
  • Αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες κύριων εθνικών ή ολυμπιακών ομάδων.
  • Συγγραφείς, εκδότες και φωτογράφοι με βραβεύσεις και κριτικές για το έργο τους.
  • Ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες, των οποίων το έργο είναι ευρέως γνωστό (θετικά ή αρνητικά) και η ζωή των οποίων είναι πιθανό να γίνει τμήμα ενός μόνιμου ιστορικού αρχείου στον τομέα τους.
  • Ένα πρόσωπο που ήταν το κύριο θέμα πολλαπλών αξιοσημείωτων δημοσιευμένων έργων των οποίο η πηγή είναι ανεξάρτητη από το πρόσωπο (πολλαπλές παρόμοιες ιστορίες που περιγράφουν ένα ειδησεογραφικό γεγονός μετρούν ως μόνο μία περίπτωση κάλυψης).

Σημείωση: Στην περίπτωση προσώπου που είναι αξιοσημείωτο μόνο για το ρόλο του σε ένα γεγονός, αλλά δεν είναι άλλως μια δημόσια προσωπικότητα, ένα λήμμα για το γεγονός είναι προτιμότερο από μια βιογραφία για το πρόσωπο.

Μην αναρτάτε ψευδείς ισχυρισμούς για ζωντανούς ανθρώπους στη Βικιπαίδεια: μπορεί να μηνυθείτε για συκοφαντία.

Σημείωση: Εάν έχετε μια σύγκρουση κινήτρων (δηλαδή, εάν σχετίζεστε με το άτομο για το οποίο γράφετε, ως συγγενής, φίλος, υπάλληλος, εργολάβος ή παρόμοιο), θα πρέπει να αποκαλύψετε την σύγκρουση κινήτρων σας στη σελίδα συζήτησης του λήμματος. Εάν πληρώνεστε για να συνεισφέρετε στη Wikipedia, πρέπει - σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Ιδρύματος Wikimedia - να αποκαλύψετε ποιος σας πληρώνει, ποιος είναι ο πελάτης και οποιαδήποτε άλλη σχετική επαφή.


Καλύπτει το προτεινόμενο λήμμα τις απαιτήσεις εγκυκλοπαιδικότητας;

Το λήμμα μου είναι για εγκυκλοπαιδικό πρόσωπο

Το λήμμα μου είναι για πρόσωπο που μπορεί να μην είναι εγκυκλοπαιδικό (τι μπορώ να κάνω;)

Το λήμμα είναι για τον εαυτό μου