Βικιπαίδεια:Νιάου νιάου στα κεραμίδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βικιπαίδεια:ΝΙΑΟΥ)
«Θα μπορούσε να είναι σκίουρος που ξέρει ξένες γλώσσες» (αλλά δεν είναι)

Το τεστ της γάτας«τί κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια»– ή το τεστ της πάπιας («αν μοιάζει με πάπια, κολυμπάει σαν πάπια και κάνει κουά σαν πάπια, τότε μάλλον είναι πάπια» – υποδηλώνει ότι κάτι μπορεί να αναγνωριστεί από τα συνήθη χαρακτηριστικά του.

Το τεστ της γάτας δεν ισχύει για μη εμφανείς περιπτώσεις. Εκτός εάν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο πέρα από εύλογη αμφιβολία, οι συντάκτες πρέπει να υποθέτουν καλή πίστη από άλλους.

Το τεστ της γάτας προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές διαδικασίες εντός της Βικιπαίδειας. Για παράδειγμα, θεωρήστε ότι ο «Χρήστης:Παράδειγμα1» εμπλέκεται σε μια έντονη διαμάχη με κάποιον άλλο και αποκλείεται εξαιτίας αυτής. Αμέσως μετά, ένας «Χρήστης:Παράδειγμα2» εγγράφεται στη Βικιπαίδεια και συνεχίζει τη διαφωνία αμέσως, λέγοντας τα ίδια πράγματα και με τον ίδιο τόνο. Το τεστ γάτας μας επιτρέπει να το θεωρήσουμε μια προφανή μαριονέτα και να ενεργήσουμε κατά συνέπεια. Εάν ο «Χρήστης:Παράδειγμα3» εγγραφεί στη συνέχεια και συνεχίσει τη διαφωνία, είναι σκόπιμο να κλιμακωθούν οι κυρώσεις, επειδή η συμπεριφορά αντιστοίχισης είναι αρκετά προφανής για να την αντιμετωπίσουμε ξανά ως κουκλοθέατρο.

(Ωστόσο, ελέγξτε ότι οι Παράδειγμα1 και Παράδειγμα2 δεν είναι μακροχρόνιοι συντάκτες με παρόμοια ονόματα - συμβαίνει).

Εάν το λήμμα του αγαπημένου σας YouTuber προταθεί για διαγραφή, μην βάλετε όλους τους φίλους σας να πουν «Μου αρέσει!» Παρόλο που φαίνονται διαφορετικοί, μπορούμε να εντοπίσουμε ότι τους στρατολογήσατε.

Μια παραλλαγή του τεστ γάτας στις συνομιλίες μπορεί να βρεθεί σε συζητήσεις της κοινότητας όπου απαιτείται συναίνεση, ακόμη προφανέστερα στις Σελίδες προς διαγραφή. Εάν η συναίνεση φαίνεται να πλησιάζει προς μια κατεύθυνση, εκτός από μια χούφτα λογαριασμών που χρησιμοποιούν τα ίδια κακά επιχειρήματα (συχνά «μου αρέσει» ή «απλώς δεν είναι αξιοσημείωτο»), μπορεί να είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες μαριονέτες, οι λογαριασμοί μπορεί να έχουν ακόμα ομαδοποιηθεί .

Το τεστ γάτας μπορεί επίσης να ισχύει για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Εάν υπάρχει μια εικόνα που είναι ξεκάθαρα στιγμιότυπο οθόνης ταινίας ή τηλεόρασης, ή εξώφυλλο περιοδικού ή CD, με άδεια χρήσης ως έργο του χρήστη, το τεστ γάτας θα μας επιτρέψει να την αντιμετωπίσουμε ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμη και αν η ακριβής πηγή της εικόνας παραμένει άγνωστη. Για παράδειγμα, θεωρητικά, ο πραγματικός κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας/CD/οτιδήποτε μπορεί να χορηγεί εκ νέου άδεια χρήσης για την εικόνα GFDL και CC-BY-SA στη Wikipedia ... εντούτοις η εικόνα θα πρέπει να διαγραφεί γρήγορα ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων παρά τη μικρή αυτή πιθανότητα επειδή δεν χρειάζεται να αποδειχθεί πέρα από εύλογη αμφιβολία ότι ο χρήστης δεν ήταν στην πραγματικότητα ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων... εάν ναι, μπορούν να προσπαθήσει ξανά μέσω του Ανοιχτού Συστήματος Αιτήσεων Ανταπόκρισης .

Το τεστ γάτας δεν ισχύει για το περιεχόμενο των λημμάτων και δεν υπερισχύει, ούτε καν ισοβαρώς, σε πολιτικές όπως η μη πρωτότυπη έρευνα, η επαληθευσιμότητα και η ουδέτερη οπτική γωνία. Αν υπάρχει ένα ζώο που «μοιάζει με πάπια, κολυμπά σαν πάπια και κάνει κουάκ σαν πάπια», αλλά οι ζωολόγοι συμφωνούν ότι δεν ανήκει στην οικογένεια των Νησσιδών, τότε δεν είναι πάπια, τελεία. (Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι συντάκτες πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να τεκμηριώσετε ότι ο ουρανός είναι μπλε.)

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]