Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Μαραθώνιος εικονογράφησης και καταχώρησης δεδομένων WLM 2020

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Περισσότερες από 1.700 φωτογραφίες επιφορτώθηκαν στα πλαίσια του Wiki Loves Monuments 2020 in Greece με άδεια ελεύθερης χρήσης προσφέροντας περιεχόμενο σχετικό με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και ολόκληρου του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό και για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εμπλουτισμού, η ομάδα χρηστών Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Διάρκεια του διαγωνισμού[επεξεργασία κώδικα]

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 25 Ιανουαρίου 2021 στις 00:00 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2021 στις 23:59 (UTC).

Αντικείμενα του διαγωνισμού[επεξεργασία κώδικα]

Εικονογράφηση[επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ο εμπλουτισμός υπαρχόντων λημμάτων και αντικειμένων από τα Wikidata με εικόνες που ανέβηκαν στην διάρκεια του Wiki Loves Monuments 2020 in Greece.

Καταχώρηση δομημένων δεδομένων[επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον σκοπός του διαγωνισμού είναι η καταχώρηση δομημένων δεδομένων για φωτογραφίες στα Commons.

Δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons[επεξεργασία κώδικα]

Τα δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons είναι πολύγλωσσες πληροφορίες σχετικά με ένα αρχείο πολυμέσων που μπορεί να γίνει κατανοητό από τον άνθρωπο , με αρκετή συνέπεια ώστε να μπορεί επίσης να επεξεργαστεί ομοιόμορφα από μηχανήματα . Τα αρχεία στο Wikimedia Commons μπορούν να περιγραφούν με πολύγλωσσες έννοιες από το Wikidata , τη βάση γνώσεων του Wikimedia.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες δομημένων δεδομένων για κάθε αρχείο:

Λεζάντες: μπορείτε να προσθέσετε λεζάντες αρχείων σε πολλές γλώσσες: σύντομες, πραγματικές περιγραφές για το αρχείο, χωρίς υπερσυνδέσμους ή wikitext. Αυτές οι λεζάντες αρχείων διευκολύνουν την εύρεση του αρχείου στην αναζήτηση, με δομημένο, πολύγλωσσο τρόπο τόσο για ανθρώπους όσο και για προγράμματα λογισμικού.

Τι απεικονίζεται σε ένα αρχείο: Στην καρτέλα Δομημένα δεδομένα, μπορείτε να υποδείξετε τι απεικονίζεται (εμφανίζεται) στο αρχείο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε άλλα κομμάτια περιγραφικών πληροφοριών σχετικά με το αρχείο. Για παράδειγμα την άδεια χρήσης, τον δημιουργό και την αξιολόγηση ποιότητας. Όλα αυτά τα στοιχεία δεδομένων είναι ιδιότητες και στοιχεία που επαναχρησιμοποιούνται από το Wikidata.

Καταχώρηση[επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο του μαραθώνιου η σήμανση των εικόνων στα Commons με δομημένα δεδομένα θα γίνεται μέσω αυτής της εφαρμογής:

https://isa.toolforge.org/campaigns/93

Θα καταχωρούνται για κάθε εικόνα μια λεζάντα (ελεύθερο κείμενο) και τι απεικονίζει (αντικείμενα wikidata). Κάθε συμμετέχοντας θα έχει συνδεθεί μέσω του λογαριασμού του, και κάθε επεξεργασία μετράει ως ένας πόντος. Για κάθε εικόνα μπορούν να εισαχθούν περισσότερα από ένα αντικείμενα που απεικονίζονται εάν αυτό είναι κάτι που ισχύει και είναι χρήσιμο. Το κύριο αντικείμενο - το μνημείο - μπορεί να οριστεί ως Prominent (πρωτεύον).

Ποιος μπορεί να συμμετέχει[επεξεργασία κώδικα]

Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε χρήστης/στρια με λογαριασμό και ενεργοποιημένο email. Τα μέλη του Wikimedia Community User Group Greece μπορούν να συμμετέχουν με συνεισφορές, αποκλείονται όμως από την διαγωνιστική διαδικασία και τα βραβεία.

Τα βραβεία του μαραθώνιου θα είναι συμβολικά και θα δοθούν στους 2 πρώτους νικητές του διαγωνισμού:

  • 1ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 35 ευρώ
  • 2ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 25 ευρώ

Νικητές του διαγωνισμού θα αναδειχθούν οι δύο χρήστες που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους πόντους εισάγοντας εικόνες σε λήμματα της Βικιπαίδειας, σε σελίδες άλλων εγχειρημάτων ή σε αντικείμενα στα Wikidata και καταχωρώντας δομημένα δεδομένα στα Commons. Η δημιουργία μικρών λημμάτων για φιλοξενία εικόνων είναι φυσικά ευπρόσδεκτη, όμως οι δημιουργοί τους δεν θα πιστωθούν επιπλέον πόντους. Ο παρόν μαραθώνιος δεν είναι μαραθώνιος λημματογράφησης. Οι εικόνες είναι ήδη συσχετισμένες με αντικείμενα Wikidata αλλά πολλές από αυτές μπορούν να εικονογραφήσουν πολλά περισσότερα, και πολλαπλές εικόνες το ίδιο εγκυκλοπαιδικό λήμμα.

Πως προσμετρώνται οι πόντοι;[επεξεργασία κώδικα]

Για κάθε τοποθέτηση εικόνας ο συμμετέχων λαμβάνει πόντους ως εξής:

  • 1 πόντο για κάθε εικόνα που προσθέτει σε λήμμα της Ελληνικής Βικιπαίδειας ή σε αντικείμενο των Wikidata, με προϋπάρχουσες εικόνες
  • 2 πόντους για προσθήκη εικόνας σε λήμμα ξενόγλωσσης Βικιπαίδειας με προϋπάρχουσες εικόνες
  • 3 πόντους για προσθήκη εικόνας σε σελίδα άλλου ελληνόφωνου εγχειρήματος (εκτός από τη Βικιπαίδεια και τα Wikidata) με προϋπάρχουσες εικόνες
  • 4 πόντους για προσθήκη εικόνας σε λήμμα της Ελληνικής Βικιπαίδειας ή σε αντικείμενο των Wikidata, χωρίς προϋπάρχουσες εικόνες
  • 5 πόντους για προσθήκη εικόνας σε λήμμα ξενόγλωσσης Βικιπαίδειας χωρίς προϋπάρχουσες εικόνες
  • 6 πόντους για προσθήκη εικόνας σε σελίδα άλλου ξενόγλωσσου εγχειρήματος (εκτός από τη Βικιπαίδεια και τα Wikidata) χωρίς προϋπάρχουσες εικόνες

Για κάθε καταχώρηση δομημένων δεδομένων για φωτογραφίες στα Commons ο συμμετέχων λαμβάνει 1 πόντο.

Βικιπαίδεια:Επιχείρηση ανάπτυξης περιεχομένου για την Επανάσταση του 1821[επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια της Επιχείρησης ανάπτυξης περιεχομένου για την Επανάσταση του 1821, για κάθε προσθήκη εικόνας σε λήμματα ή αντικείμενα που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι ανάλογοι πόντοι θα διπλασιάζονται.

Πως καταγράφονται οι πόντοι;[επεξεργασία κώδικα]

Για την εικονογράφηση λημμάτων κάθε συμμετέχων θα καταγράφει στην Συζήτηση Βικιπαίδεια:Μαραθώνιος εικονογράφησης και καταχώρησης δεδομένων WLM 2020 το όνομα χρήστη του, τις εικόνες που χρησιμοποίησε, τα λήμματα, τις σελίδες άλλων εγχειρημάτων του Wikimedia (π.χ. Wikivoyage) ή τα αντικείμενα Wikidata στα οποία τοποθέτησε τις εικόνες και αν επιθυμεί τους πόντους που κερδίζει με την επεξεργασία του.

Οι πόντοι για την καταχώρηση δομημένων δεδομένων για φωτογραφίες στα Commons καταγράφονται αυτόματα από την εφαρμογή.

Ποιες εικόνες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;[επεξεργασία κώδικα]

Βασικές κατηγορίες όπου βρίσκονται οι εικόνες στα Commons:

Περισσότερες πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]