Βικιπαίδεια:Λήμματα με μια πηγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αν έχετε πέσει σε ένα λήμμα με μία μόνο πηγή, το θέμα είναι απίθανο να είναι αρκετά αξιοσημείωτο για να αξίζει ένα αυτόνομο λήμμα. Αν η μόνη πηγή είναι ένα αυτοδημοσιευμένο βιβλίο ή άρθρο από μια ομάδα υπεράσπισης ή ομάδα πίεσης, το άρθρο μπορεί να πληρεί τις προϋποθέσεις για διαγραφή.

Σύμφωνα με τη γενική οδηγία εγκυκλοπαιδικότητας της Βικιπαίδειας, ένα θέμα θεωρείται εγκυκλοπαιδικό αν έχει λάβει σημαντική κάλυψη σε αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές που είναι ανεξάρτητες από το θέμα. Σημειώστε ότι αναφέρεται σε "πηγές", στον πληθυντικό.

Ακολουθώντας αυτή την οδηγία, ένα θέμα για το οποίο μόνο μία πηγή μπορεί να υπάρχει ως παραπομπή είναι απίθανο να αξίζει ένα αυτόνομο λήμμα.

Να θυμάστε ωστόσο, τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας εξετάζουν εάν επαρκείς πηγές υπάρχουν, όχι απλώς πόσες έχουν ήδη αναφερθεί στην τρέχουσα έκδοση του λήμματος, δηλαδή, "μπορεί να αναφέρεται" δεν είναι το ίδιο με το "αναφέρονται". Ως εκ τούτου, αντί να κρίνετε άμεσα ένα λήμμα με μια μοναδική πηγή ως μη εγκυκλοπαιδικό και να το προτείνετε για διαγραφή, μπορείτε να προσθέσετε το {{πηγές}} στην κορυφή του άρθρου, έτσι ώστε κάποιος μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για αξιόπιστες πηγές οι ίδιοι, και να τις προσθέσετε στο λήμμα.

Επιπρόσθετα προς την εγκυκλοπαιδικότητα, λήμματα με μια μοναδική πηγή μπορεί να πάσχουν από άλλα προβλήματα.

  • Παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας: Αν ένα λήμμα έχει μόνο μία πηγή, ενδέχεται να είναι ένα ακριβές αντίγραφο της πηγής που παρέχεται, ή ένα παράγωγο έργο από αυτή την πηγή, και, συνεπώς, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η απλή παράφραση, χωρίς επαρκή πρωτοτυπία, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποφευχθεί η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την αρχή της ουσιαστικής ομοιότητας, ένα έργο μπορεί να βρεθεί να παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, ακόμη και αν η διατύπωση του κειμένου έχει αλλάξει. Στις συχνές ερωτήσεις η Βικιπαίδεια συνιστά τη χρήση πολλαπλών πηγών για να αποφευχθεί η παραβίαση της ουσιαστικής ομοιότητας.
    Κάθε τέτοιο λήμμα παρότι δεν είναι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων (για παράδειγμα, επειδή η πηγή αντιγραφής είναι κοινό κτήμα) μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί λογοκλοπή.
  • Πρωτότυπη έρευνα: Πληροφορίες σε ένα λήμμα με μια μοναδική πηγή, πέρα από αυτές που προέρχονται από αυτή τη μοναδική πηγή είναι πιθανή πρωτότυπη έρευνα – γεγονότα και ιδέες που δεν έχουν ήδη δημοσιευθεί από αξιόπιστες πηγές.
  • Ορισμοί λεξικού: η Βικιπαίδεια δεν είναι λεξικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα λήμμα να υποστηρίζεται αποκλειστικά από μια καταχώρηση σε ένα λεξικό.

Μοναδική πηγή δημοσιευμένη από το θέμα του λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένα από τα λιγότερο επιτρεπτά λήμματα είναι εκείνα στα οποία η μοναδική πηγή που αναφέρεται, είναι δημοσιευμένη από τον οργανισμό του θέματος του λήμματος. Αυτό συνιστά σύγκρουση κινήτρων. Κάθε εταιρεία, οργάνωση, ομάδα, ή το ατομικό συμφέρον έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει προωθητικό υλικό σχετικά με το ίδιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το αυτοδημοσιευμένο υλικό μπορεί να μοιάζει με κανονικά δημοσιευμένο υλικό κατά πολλούς τρόπους. Μια μελέτη από μια δεξιά δεξαμενή σκέψης ή αριστερή ομάδα πίεσης μπορεί να επικαλεστεί ένα μεγάλο αριθμό πηγών και να περιέχει παραπομπές μορφοποιημένες σύμφωνα με τους κανόνες ενός άρθρου επιστημονικού περιοδικού. Η μελέτη μοιάζει με άρθρο από έγκριτο περιοδικό–αλλά τα δύο κείμενα είναι εντελώς διαφορετική όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Το κείμενο από το think tank ή ομάδα πίεσης έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα από μια ομάδα προώθησης, ενώ ένα ακαδημαϊκό έγγραφο πρέπει να υποβληθεί σε επανεξέταση από κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα, να διορθωθεί από τον συγγραφέα, και στη συνέχεια να δημοσιευθεί σε ένα ανεξάρτητο περιοδικό με μια φήμη για έλεγχο και ακρίβεια. Αυτοδημοσιευμένες πηγές δεν αποδεικνύουν ότι άνθρωποι ανεξάρτητοι από το αντικείμενο το θεωρούν αρκετά σημαντικό για να αξίζει προσοχής. Ως εκ τούτου, αυτοδημοσιευμένες πηγές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση εγκυκλοπαιδικότητας. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες, μη διαφημιστικής φύσης, μη-αμφιλεγόμενης εγκυρότητας μπορούν να αντληθούν από μια αυτοδημοσιευμένη πηγή μετά που θα έχει τεκμηριωθεί η εγκυκλοπαιδικότητα.

Ένα λήμματα που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε πληροφορίες από το ίδιο το υποκείμενο μπορεί να διαγραφεί, υπό τα κριτήρια ταχείας διαγραφής, αν μια λογική αναζήτηση δείχνει δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές.