Βικιπαίδεια:Κατηγοριοποίηση/Ονοματοδοσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Όταν ονομάζει κανείς μία κατηγορία, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να επιλέγει το όνομά της με ακρίβεια. Η μετακίνηση μη-κανονικά κατηγοριοποιημένων σελίδων σε άλλη κατηγορία θέτει επιπρόσθετη υπερκείμενη κατηγορική οντότητα (βλ {{Ανακατεύθυνση κατηγορίας}}) - μια επεξεργασία σε κάθε λήμμα και υποκατηγορία.

Γενικοί κανόνες[επεξεργασία κώδικα]

  • Εδώ έχουν ισχύ οι υπάρχοντες κανόνες ονοματοδοσίας σελίδων. Ιδιαίτερα, μη γράφετε με κεφαλαία συνήθη ουσιαστικά εκτός και αν βρίσκονται στην αρχή του τίτλου.
  • Ονόματα θεματικών κατηγοριών θα πρέπει να είναι στον ενικό, και κανονικά να αντιστοιχούν στον τίτλο ενός λήμματος της Βικιπαίδειας. Παραδείγματα: "Δίκαιο", "Πολιτισμός".
  • Ονόματα κατηγοριών συνόλων θα πρέπει να είναι στον πληθυντικό. Παραδείγματα: "Συγγραφείς", "Πόλεις της Πολωνίας".
  • Αποφύγετε τις συντομεύσεις. Παράδειγμα: "Κατηγορία:Οπλικά συστήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", όχι ":Κατηγορία:Οπλικά συστήματα του Β' Π.Π.". Ωστόσο, συντομεύσεις που έχουν πλέον γίνει επίσημες ή χρησιμοποιούνται ευρέως (όπως ΝΑΤΟ) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν δεν παρατηρούνται εννοιολογικές συγκρούσεις.
  • Μη γράφετε τη δομή της κατηγορίας στο όνομά της. Παράδειγμα: "Μονάρχες", όχι "Μονάρχες - Λαοί".
  • Διαλέξτε ονόματα που μπορούν να σταθούν αφεαυτού, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο συνδέεται η κατηγορία με άλλες κατηγορίες. Παράδειγμα: "Αθλητικός σύλλογος-επέκταση", όχι "Αθλητικός σύλλογος" (υποκατηγορία της "Αθλητισμός-επέκταση‎").
  • Όπως συμβαίνει και με τους καταλόγους ονομάτων, αποφεύγετε επιθετικούς προσδιορισμούς όπως διάσημος, σπουδαίος, ή αξιοσημείωτος σε τίτλους κατηγοριών.
  • Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε τεχνολογικά θέματα, χρησιμοποιήστε λέξεις και φράσεις που στηρίζονται σε αξιοσημείωτες πηγές, έτσι ώστε οι συγκεκριμένες πηγές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη συμπερίληψη λημμάτων.

Ειδικοί κανόνες[επεξεργασία κώδικα]