Βικιπαίδεια:Ιδιοκτησία περιεχομένου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Όλες οι σελίδες και τα λήμματα της Βικιπαίδειας δημιουργούνται, τροποποιούνται, επεκτείνονται και βελτιώνονται συλλογικά από μια κοινότητα εθελοντών συντελεστών . Οι μεμονωμένοι συνεισφέροντες, που ονομάζονται επίσης συντάκτες, είναι γνωστοί ως Βικιπαιδιστές. Κανείς, ανεξαρτήτως από το τι είναι, δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί σαν να είναι κάτοχος ενός συγκεκριμένου λήμματος (ή οποιουδήποτε μέρους του). Ακόμη και ο βιογραφούμενος σε ένα λήμμα δεν έχει κανένα δικαίωμα να διατάξει τι θα περιλαμβάνεται και τι όχι σε ένα λήμμα.

Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει ή να αποτρέψει έναν χρήστη από την επεξεργασία, επειδή θεωρεί ότι ένα λήμμα ή μια ενότητα ανήκει σε αυτόν, και επειδή ο χρήστης δεν ασχολείται με ένα θέμα, τότε δεν έχει δικαίωμα λόγου πάνω σε ένα θέμα.

Ορισμένοι συνεισφέροντες αισθάνονται ότι το κείμενο που έχουν γράψει στη Βικιπαίδεια ανήκει σε αυτούς. Μερικοί χρήστες θα υπερασπιστούν αυτή την άποψη τους ακόμη έναντι άλλων χρηστών. Είναι πολύ λογικό να ενδιαφέρεστε για ένα λήμμα σχετικά με μια θεματική ενότητα που σας ενδιαφέρει — ίσως είστε ειδικός ή ίσως είναι απλά στα ενδιαφέροντά σας. Ωστόσο, αν αυτό το ενδιαφέρον οδηγεί σε ένα αίσθημα ιδιοκτησίας του λήμματος, τότε το παρακάνετε. Το να πιστεύετε ότι ένα λήμμα έχει τον δικό του ιδιοκτήτη, είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί στη Βικιπαίδεια.

Αφού δημοσιεύσετε ένα λήμμα στη Βικιπαίδεια, δεν μπορείτε να εμποδίσετε κανέναν να επεξεργαστεί το κείμενο που έχετε γράψει. Η σελίδα επεξεργασίας γράφει:

Πατώντας το κουμπί «Δημοσίευση αλλαγών», συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και συμφωνείτε χωρίς δικαίωμα ανάκλησης στην δημοσίευση του περιεχομένου υπό τους όρους της CC-BY-SA 4.0...

Ομοίως, αν υποβάλλετε μια πρόταση στην Βικιπαίδεια για οποιοδήποτε θέμα, πάλι ο καθένας μπορεί να την επεξεργαστεί και να τη βελτιώσει.

Παρόλο που οι συντάκτες δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν «ιδιοκτήτες» ενός λήμματος, είναι σημαντικό να σέβεστε το έργο και τις ιδέες των συναδέλφων Βικιπαιδιστών σας. Επομένως, προσέξτε όταν αφαιρείτε ή ξαναγράφετε μεγάλο όγκο περιεχομένου, ιδιαίτερα εάν αυτό το περιεχόμενο έχει γραφτεί σε μεγάλο μέρος ή εν μέρει από ένα χρήστη. Είναι πιο αποτελεσματικό, να συνεργαστείτε με ένα χρήστη στην επιμέλεια του λήμματος, παρά να λειτουργήστε εναντίον του, ακόμα κι αν νομίζετε πως εκείνος ενεργεί πιστεύοντας ότι του ανήκει το λήμμα.

Εάν σε ένα λήμμα οι συνεισφορές και οι πληροφορίες που προσθέτει κάποιος δεν λάβουν ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή, το γεγονός ότι κάποιος είναι ο κύριος ή ο μόνος συντάκτης ενός λήμματος δεν αποτελεί ένδειξη ιδιοκτησίας ενός λήμματος. Οι συντάκτες που είναι εξοικειωμένοι με ένα θέμα και διαθέτουν σχετικές αξιόπιστες πηγές ενδέχεται να έχουν συμπεριλάβει στη λίστα παρακολούθησης τέτοια λήμματα και να συζητούν ή να τροποποιούν τις τροποποιήσεις άλλων. Εφόσον αυτή η στάση δεν περιθωριοποιεί τις έγκυρες απόψεις των άλλων και είναι επαρκώς αιτιολογημένο, δεν ισοδυναμεί με ιδιοκτησία. Συχνά αυτοί οι συντάκτες των λημμάτων μπορούν να προσεγγιστούν από άλλους χρήστες και να προσφέρουν βοήθεια σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το λήμμα.