Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Thesswiki

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To thesswiki είναι ένα εγχείρημα WikiTown/City που στοχεύει στην ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της Βικιπαίδειας, και παράλληλα στη διασύνδεσή των ηλεκτρονικών λημμάτων με τον αστικό ιστό. Είναι μία δράση διασύνδεσης του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου και έχει προεκτάσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουριστικής προβολής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το thesswiki είναι μια πειραματική εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα για την ενσωμάτωση της ελεύθερης και εύκολης πρόσβασης στη γνώση στην καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων και τη χρήση των wikis στο δημόσιο χώρο και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο της δράσης, λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά σεμινάρια συγγραφής λημμάτων, συναθροίσεις Βικιπαιδιστών (wiki-camp), webinars, workshops κ.ά.

Θεσσαλονίκη: WikipediaCity

[επεξεργασία κώδικα]
Η πολυεθνικότητα της Θεσσαλονίκης: Το Γενί Τζαμί χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποσέλλι το 1902 για την Ντονμέ κοινότητα της πόλης, Εβραίους προσήλυτους στο Ισλάμ.

Το project είχε ως αφετηρία την αξιοποίηση ανοιχτού περιεχομένου που θα προέλθει από τα ίδια τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία της Θεσσαλονίκης με στόχο να καλύψει αξιοσημείωτες τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα, μνημεία, πρόσωπα και καλλιτέχνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς του Κόσμου (εθνικότητες που έχουν/είχαν πρόσφατα ιστορική σχέση με την πόλη, όπως Βούλγαροι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Ρώσοι, Εβραίοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί κλπ) κλήθηκαν να ενισχύσουν τα λήμματα, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σημάνσεις με barcodes (QR) σε μνημεία και ιστορικά σημεία σε ολόκληρη την πόλη, επιτρέποντας στους χρήστες smartphones και ιδιαίτερα σε επισκέπτες και τουρίστες της πόλης να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορία σχετική με όλες τις πτυχές της ζωής στη Θεσσαλονίκη στη γλώσσα τους.

Το project είναι αντίστοιχο με το MonmouthpediA, GibraltarpediA, Freopedia και άλλων πόλεων γύρω από τον κόσμο, οι οποίες είχαν την υποστήριξη του Wikimedia Foundation και τα αποτελέσματα των οποίων ανέδειξαν ουσιαστικά τη χρήση της Wikipedia. To thesswiki είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προσπάθεια διεθνώς ένταξης μιας πόλης αντίστοιχου μεγέθους στη Wikipedia και αποτελεί πρώτο έργο GLAM-wiki στην Ελλάδα.

Ποιοί συμμετέχουν στο εγχείρημα;

[επεξεργασία κώδικα]
Τοποθέτηση QR-code συνδέσμου προς τη Βικιπαίδεια, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Tο Thesswiki project είναι μια πρωτοβουλία/πρόταση του Wikimedia Community User Group Greece και υποστηρίχθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης που το ενέταξε στο πρόγραμμα των επετειακών Δημητρίων 2015, σε συνεργασία με την εταιρεία PostScriptum και την οποία στήριξε η ΕΕΛ/ΛΑΚ, και αγκάλιασαν κοινότητες της πόλης, εθνικές και διεθνείς. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδανική περίπτωση για την δράση αυτή καθώς η πολυπολιτισμικότητα της τόσο χθες όσο και σήμερα είναι έκδηλη αλλά και οι ποσοστό νέων της πόλης (και πιθανών λημματογράφων) είναι υψηλό και με έντονη εθελοντική διάθεση.

Το εγχείρημα ανακοινώθηκε επισήμως στην τελετή έναρξης των Δημητρίων 2015, ενώ επιπλέον σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δραστηριότητες που εντάσσονταν στο χρονικό και θεματικό πλαίσιο των Δημητρίων, όπως για παράδειγμα λήμματα σχετικά με τις παραστάσεις ή τις μορφές τέχνης που θα παρουσιαστούν, λήμματα σχετικά με τους χώρους που συμμετέχουν στο φεστιβάλ κ.λπ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Δημητρίων μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις σεμιναριακού ή ενημερωτικού χαρακτήρα, με στόχο την εκπαίδευση πιθανών λημματογράφων και τη φιλοξενία βικιπαιδιστών από όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν, να ενδυναμώσουν και να προβάλουν το εγχείρημα. Οι δράσεις αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με άτυπες ή εθελοντικές ομάδες και θα συντονιστούν από την Wikimedia Community User Group Greece.

Η συνέχεια της δράσης

[επεξεργασία κώδικα]
Θεσσαλονίκη 1917: ένας στρατιώτης από την Ινδοκίνα, ένας Γάλλος, ένας Σενεγαλέζος, ένα Άγγλος, ένας Ρώσος, ένας Ιταλός, ένας Σέρβος, ένας Έλληνας, και ένας Ινδός.

Η συνέχεια της δράσης αποτελεί ουσιαστικό στόχο του συνολικού εγχειρήματος. Απώτερος στόχος και φιλοδοξία είναι η συνέχεια της δράσης καθ’όλη τη διάρκεια του έτους με δραστηριότητες που θα ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο του «thesswiki project» και θα συνεισφέρουν στον ποιοτικό και ποσοτικό εμπλουτισμό των λημμάτων, στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού και στη διεύρυνση της ελληνικής κοινότητας βικιπαιδιστών. Οι δραστηριότητες αυτές θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα είναι εφικτή η ένταξη νέων δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστούν εθελοντικά από την ίδια την κοινότητα ή τις άτυπες ομάδες νέων της πόλης.

Η λίστα λημμάτων που θα θέλαμε να βελτιωθούν και μεταφραστούν σε όσο το δυνατό περισσότερες γλώσσες, καθώς θα συνδεθούν μέσω των πλακιδίων με QR-codes στα κτίρια και μνημεία, είναι διαρκώς επεκτεινόμενη. Οι Βικιπαιδιστές καλούνται να συμμετέχουν στη δράση με τη βελτίωση και συγγραφή νέων λημμάτων, οποιαδήποτε στιγμή, προτάσεις για ένταξη σημαντικών λημμάτων στα πλαίσια ενδιαφέροντος της δράσης και γενικά να κάνουμε τα λήμματα για τη Θεσσαλονίκη τα καλύτερα!

Κατάλογος των λημμάτων υπάρχει στο meta:Thesswiki/el#Πίνακας και στην Κατηγορία:Λήμματα Επιχείρησης Thesswiki.