Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γυναίκες στα Κόκκινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθατε στην «Γυναίκες στα Κόκκινα», μια βικιεπιχείρηση στόχος της οποίας είναι να μετατρέψει τους «κόκκινους συνδέσμους» σε μπλε όπου εμπίπτει στο πεδίο ενδιαφέροντος του πρότζεκτ: βιογραφίες γυναικών και έργα γυναικών. Κάντε κλικ στο ευρετήριο κόκκινων συνδέσμων για να δείτε όλες τις λίστες μας ανά περιοχή εστίασης, επαγγέλματος και εθνικότητας.

Αναγνωρίσαμε την ανάγκη για αυτήν την εργασία, καθώς το 2016 μόνο το 12,5% περίπου των βιογραφιών στην ελληνικής Βικιπαίδειας αφορούσε γυναίκες, λίγο κάτω από άλλες Βικιπαίδειες. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2018, στα βήματα του Women in Red. Γιατί; Επειδή το φυλετικό χάσμα περιεχομένου είναι μια μορφή συστηματικής μεροληψίας και η ΓσΚ την αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο μέσω κοινών αξιών.

Κόκκινες λίστες[επεξεργασία κώδικα]

Ποσοστό βιογραφικών λημμάτων κατά φύλο στην Ελληνική Βικιπαίδεια (elwiki) το 2016.

Παρακάτω βρίσκονται λίστες με κόκκινους συνδέσμους. Τις λέμε Κόκκινες λίστες άλλα μπορεί να αναφέρονται και ως λίστες εργασίας.

Κάθε λίστα μπορεί:

  • να είναι επιμελημένη/συντεταγμένη με το χέρι (οπότε μπορεί να είναι ατελής και με κενά, οπότε μπορείτε να προσθέσετε σε αυτήν)
  • να περιλαμβάνει τα περιεχόμενα από μια άλλη λίστα συντεταγμένη αλλού
  • να δημιουργήθηκε και να ανανεώνεται αυτόματα από στοιχεία που υπάρχουν στα Wikidata

Αυτές οι λίστες προορίζονται για να αποτελέσουν βάση δημιουργίας νέων λημμάτων σε ένα σημαντικό αλλά παραμελημένο πεδίο στην Ελληνική Βικιπαίδεια. Φυσικά, όλα τα νέα λήμματα πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας της Βικιπαίδειας, οπότε να λαμβάνετε υπόψη ότι κάποιοι κόκκινοι σύνδεσμοι μπορεί να μη τα ικανοποιούν.

Στην περίπτωση που πρόκειται για λίστα μέσω Wikidata, είναι πιθανό να υπάρχει λήμμα σε άλλες Βικιπαίδειες. Ακολουθήστε τους συνδέσμους Qαααααααα στην αντίστοιχη στήλη για να δείτε τις Βικιπαίδειες στις οποίες υπάρχει. Οι μεταφράσεις είναι καλοδεχούμενες.