Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (οχήματα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η παρακάτω είναι προτεινόμενη πολιτική, οδηγία ή διαδικασία της Βικιπαίδειας. Η πρόταση βρίσκεται πιθανώς υπό ανάπτυξη, υπό συζήτηση ή στη διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης για υιοθέτηση. (Η πλειοψηφία σε μια πρόταση δεν συνιστά συναίνεση). Αναφορές ή σύνδεσμοι προς αυτή τη σελίδα δεν θα πρέπει να την περιγράφουν ως «πολιτική».
Error: no shortcuts were specified and the |msg= parameter was not set.

Στην παρούσα οδηγία περιγράφονται τα κριτήρια συμπερίληψης οχημάτων στην ελληνόγλωσση Βικιπαίδεια. Ως όχημα νοείται κάθε κατασκευή που μεταφέρει φορτίου ή ανθρώπους και που συμβατικά κατατάσσεται στην ευρύτερη έννοια του οχήματος.

Σημειώσεις κάλυψης[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η σελίδα παρέχει κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας για όλους τους τύπους μηχανημάτων και συσκευών (εκτός από τα μοντέλα και τα παιχνίδια) που μεταφέρουν φορτίο, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά και των επιβατών. Ως εκ τούτου, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συσκευών, από ποδήλατα έως διαστημόπλοια. Η σελίδα αναφέρεται σε πέντε τύπους λημμάτων:

  • Ευρείες ομάδες, λήμματα που περιγράφουν μια ταξινόμηση και όχι ένα μεμονωμένο όχημα. (Παραδείγματα: Αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο κλπ.).
  • Τύποι[1] οχημάτων, συνήθως μαζικής παραγωγής, (Παραδείγματα: Toyota Corolla, Siemens Desiro, Boeing 737, κλπ.).
  • Υποτύποι, οι οποίοι είναι διακριτικές παραλλαγές σε έναν "μητρικό" τύπο. Γενικά, το ερώτημα για αυτά είναι αν είναι ένα ξεχωριστό λήμμα ή καλύπτεται από το κύριο λήμμα για τον μητρικό τύπο. (Παραδείγματα περιλαμβάνουν το μοντέλο NHW10 του Toyota Prius και του F-15E Strike Eagle)
  • Μεμονωμένα οχήματα (Παράδειγμα: το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia).
  • Τα μοναδικά οχήματα είναι τόσο "μεμονωμένο όχημα" όσο και "τύπος". (Παράδειγμα: το υποβρύχιο Nautilus του 1800]]).

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει κριτήρια για φανταστικά, επινοημένα ή υποθετικά οχήματα, αλλά καλύπτει έργα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη καθώς και εγκαταλελειμμένα έργα και μελέτες σχεδιασμού όπου το προϊόν που θα προέκυπτε θα είχε καλυφθεί από αυτές τις οδηγίες εάν είχε ολοκληρωθεί.

Σημειώστε ότι η γραμμή μεταξύ "τύπου", "υποτύπου" και "μοναδικού" δεν είναι απαραίτητα σαφής και περιστασιακά "θολώνει" σκόπιμα στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση για πολιτικούς ή / και λόγους μάρκετινγκ. Γενικά, οι συντάκτες της Βικιπαίδειας πρέπει να καθοδηγούνται από διακρίσεις που παρέχονται σε αξιόπιστες πηγές. Οι κύριες πηγές όπως τα αναγνωριστικά που εκχωρούνται από τον κατασκευαστή μπορεί να είναι χρήσιμες.

Ευρείες ομάδες[επεξεργασία κώδικα]

Οι ευρείες ομάδες είναι σχεδόν πάντα αξιοσημείωτες, ακόμη και αν έχουν κατασκευαστεί πολύ λίγα πραγματικά οχήματα, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή υπερηχητικά αεροπλάνα. Θα πρέπει, ωστόσο, να συγχωνεύονται όποτε είναι πρακτικό και να αποφεύγουν τους νεολογισμούς, ειδικά αυτούς που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εμπορικούς σκοπούς. Ομάδες που δεν έχουν ακόμη παράγει λειτουργικά οχήματα, όπως ιπτάμενα αυτοκίνητα, είναι λιγότερο πιθανό να είναι αξιοσημείωτες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

Τύποι[επεξεργασία κώδικα]

Ένας τύπος οχήματος είναι γενικά αξιοσημείωτος εάν είναι επαληθεύσιμος μέσω αξιόπιστων πηγών, ενός διακριτού «τύπου» όπως αποδεικνύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το όχημα διατίθεται ή προσφέρεται για εμπορική πώληση με διαφορετική επωνυμία ή ταξινόμηση.
  • Το όχημα αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστός τύπος σε αξιόπιστες δευτερεύουσες πηγές
  • Έχει αναγνωριστεί νομικά ως ξεχωριστός τύπος από μια αρμόδια εθνική ή διεθνή αρχή. (Παράδειγμα: το Taylor Coot έχει τον προσδιοριστή τύπου αεροσκάφους ICAO "COOT")
  • Το όχημα έχει λάβει ξεχωριστή ονομασία από μια εθνική αρχή ή τις ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε έθνους. (Παράδειγμα: το Focke-Wulf Ta 183 είναι αξιοσημείωτο ως τύπος, επειδή έλαβε μια ξεχωριστή ονομασία από το Reichsluftfahrtministerium, ακόμη και αν δεν κατασκευάστηκε ποτέ.)
  • Το όχημα έχει λάβει έναν ξεχωριστό αριθμό μοντέλου από έναν καθιερωμένο κατασκευαστή ή παραγωγό. (π.χ., δεδομένου ότι η Blériot δημιούργησε άλλους αξιοσημείωτους τύπους, το Blériot X είναι αξιοσημείωτο, ακόμα κι αν αυτό το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν είχε ολοκληρωθεί ή δεν είχε πετάξει.)
  • Σε περιπτώσεις όπου ο τύπος δεν ταιριάζει στα καθιερωμένα κριτήρια αξιοπιστίας, μπορεί να είναι καλύτερο να προβάλλετε υλικό σχετικά με αυτό σε ένα λήμμα σχετικά με ένα στενά σχετικό σχέδιο ή (εάν δεν υπάρχει) σχετικά με τον κατασκευαστή παρά να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό άρθρο για αυτό.

"Υποτύποι" και παραλλαγές[επεξεργασία κώδικα]

Τα άρθρα δεν πρέπει να είναι κατακερματισμένα, με κάθε διάσπαση να μειώνει το επίπεδο εγκυκλοπαιδικότητας. Ενώ ένας τύπος μπορεί να είναι αξιοσημείωτος, δεν συνιστάται συνήθως να υπάρχει ξεχωριστό άρθρο για υποτύπους και συχνά συμβαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο μητρικός τύπος είναι προφανώς αξιοσημείωτος, ένα παράγωγο λήμμα ενδέχεται να μην είναι. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ένας υποτύπος οχήματος δεν είναι πιθανό να είναι αρκετά αξιοσημείωτος για ένα ξεχωριστό άρθρο εάν είναι:

  1. Ένας προφανής υποτύπος (Παράδειγμα: το Mustang P-51H, το Toyota Corolla E90)
  2. Ένα αντίγραφο με άδεια χρήσης ή χωρίς άλλου οχήματος (Παράδειγμα: το Avia F.39, ένα Fokker F.IX που είναι κατασκευασμένο με άδεια χρήσης ή το Atlas Kudu, αντίγραφο χωρίς άδεια του Aermacchi AL.60)
  3. Τροποποίηση ή ανακατασκευή υπάρχοντος οχήματος (Παράδειγμα: το Conroy Turbo Three, ένα Douglas DC-3 ανακατασκευασμένο με turboprop κινητήρες)
  4. Μια εναλλακτική ονομασία ή όνομα για το όχημα για πωλήσεις ή λειτουργίες σε διαφορετικές χώρες. (Παράδειγμα: το CT-33 Silver Star, ο καναδικός χαρακτηρισμός για το T-33 Shooting Star).

Σε καθένα από τα παραπάνω παραδείγματα, ένα ξεχωριστό λήμμα μπορεί να γίνει πρακτικό εάν το μητρικό λήμμα αναπτύσσεται στο σημείο που μπορεί να χωριστεί σε ένα νέο άρθρο και η αξιοπιστία μπορεί να αποδειχθεί χρησιμοποιώντας τα παρακάτω κριτήρια. Αυτό θα πρέπει να συμβεί ως διαδικασία από πάνω προς τα κάτω και η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι πιο διάσημοι ή / και αριθμητικά σημαντικοί υπότυποι θα πρέπει πρώτα να διαχωριστούν. Αντί να δημιουργείτε ξεχωριστά λήμματα για κάθε δευτερεύοντα τύπο οχήματος, είναι σύνηθες να δημιουργείτε ένα συνδυασμένο λήμμα για όλες τις παραλλαγές, αντιμετωπίζοντας τα με περισσότερες λεπτομέρειες από την ενότητα "Παραλλαγές" στο κύριο λήμμα σχετικά με έναν τύπο (π.χ. παραλλαγές του Supermarine Spitfire) . Ορισμένοι δευτερεύοντες τύποι είναι σαφώς διακριτοί από τον άμεσο κύριο τύπο και πρέπει να έχουν τα δικά τους λήμμα ακόμη και αν το κύριο λήμμμα δεν χρειάζεται να διαχωριστεί. Η πιο προφανής περίπτωση για έναν "σαφώς διακριτό" υπότυπο είναι όταν το όχημα χρησιμοποιείται για διαφορετικό ρόλο, όπως το F-15 Eagle και το F-15E Strike Eagle. Άλλοι "σαφώς διακριτοί" υπότυποι πρέπει να είναι άμεσα εμφανείς από τις διαθέσιμες πηγές που αντιμετωπίζουν το όχημα ως ξεχωριστό, όπως το Honda Civic Hybrid. Ένας δευτερεύων τύπος μπορεί να είναι αξιοσημείωτος εάν το γονικό του λήμμα απαιτεί διαχωρισμό και πληροί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το όχημα έχει λάβει έναν ξεχωριστό αριθμό μοντέλου από τον κατασκευαστή ή τον παραγωγό του. (π.χ.: το Bell 47G είναι ένας κατάλληλος υπότυπος του Bell 47)
  • Αναφέρεται ως ξεχωριστός υπότυπος σε αξιόπιστες δευτερεύουσες πηγές, παρόμοιες δημοσιεύσεις του κλάδου, εγκυκλοπαίδεια αεροσκαφών ή παρόμοια αξιόπιστη εργασία.

Η δημιουργία ενός λήμματος σε έναν δευτερεύοντα τύπο δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτός εάν έχει συμβεί παρόμοια διαδικασία. (π.χ. το Messerschmitt Me 262A-1a δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για ξεχωριστό άρθρο μέχρι και εκτός εάν το άρθρο σχετικά με το Messerschmitt Me 262A έχει φτάσει στο σημείο όπου απαιτείται διαίρεση.

Μεμονωμένα οχήματα[επεξεργασία κώδικα]

Σχεδόν όλα τα μεμονωμένα οχήματα δεν είναι αξιοσημείωτα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ένα όχημα αντιμετωπίζεται σε δευτερεύουσες πηγές ως παράδειγμα ενός τύπου. Για ένα ξεχωριστό λήμμα, ένα μεμονωμένο όχημα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

  • Τα οχήματα που αντιμετωπίζονται γενικά από δευτερεύουσες πηγές ως ξεχωριστές οντότητες είναι γενικά αξιοσημείωτα από μόνα τους. (Παραδείγματα: Μεγάλα πλοία όπως το RMS Queen Mary 2, ιστορικά θέματα όπως το Enola Gay και διαστημικά σκάφη όπως το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia)
  • Το κύριο θέμα ενός αξιόπιστου βιβλίου ή μονογραφίας
  • Το σημαντικότερο θέμα μισής ώρας ή μεγαλύτερης διάρκειας μετάδοσης σε ένα εθνικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό δίκτυο.
  • Το θέμα[2] πολλών, μη-ασήμαντων[3] δημοσιευμένων έργων των οποίων οι πηγές είναι ανεξάρτητες από τον κατασκευαστή, τον κατασκευαστή, τον ιδιοκτήτη ή τον χειριστή του οχήματος, με τουλάχιστον μερικά από αυτά τα έργα να εξυπηρετούν ένα γενικό κοινό.
  • Όταν είναι δυνατόν, ένα όχημα που είναι μόνο αξιοσημείωτο για συμμετοχή σε ένα μόνο συμβάν που δεν τροποποιήθηκε ειδικά για τους σκοπούς του συμβάντος θα πρέπει να καλύπτεται στο λήμμα σχετικά με το συμβάν και όχι σε ξεχωριστό λήμμα.

Μοναδικά οχήματα[επεξεργασία κώδικα]

Σημειώστε ότι ένα μεμονωμένο όχημα μπορεί να είναι αξιοσημείωτο ως ένα μοναδικό παράδειγμα ενός διακριτού "τύπου" σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ο "τύπος" που είναι σημαντικός, όχι η αξιοσημείωσή του ως μεμονωμένο όχημα, και αυτό θα ληφθεί υπόψη στην ονομασία του άρθρου.

Άλλες πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]

Απαγορεύεται η διαφήμιση ως επίσημη πολιτική της Βικιπαίδειας. Η διαφήμιση πρέπει να αφαιρεθεί ακολουθώντας αυτά τα βήματα, κατά σειρά προτεραιότητας:

  1. Καθαρισμός σύμφωνα με την οδηγία Βικιπαίδεια:Ουδέτερη οπτική γωνία
  2. Διαγράψτε το υπόλοιπο διαφημιστικό περιεχόμενο από το λήμμα
  3. Διαγράψτε το λήμμα, καταχωρώντας το στη Βικιπαίδεια: Σελίδες για διαγραφή εάν δεν παραμένει αξιόλογο περιεχόμενο. Ωστόσο, εάν ένα άρθρο περιέχει μόνο κατάφωρη διαφήμιση, χωρίς άλλο χρήσιμο περιεχόμενο, ενδέχεται να επισημανθεί σύμφωνα με Βικιπαίδεια:Γρήγορη διαγραφή σελίδων

Μελλοντικά οχήματα[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι συλλογή μη επαληθεύσιμων εικασιών και δεν προβλέπει το μέλλον (Η Βικιπαίδεια δεν είναι Πυθία). Συνεπώς λήμματα σχετικά με οχήματα που δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα αποθαρρύνονται, εκτός εάν αξιόπιστες πηγές παρέχουν ισχυρές αποδείξεις για την εγκυκλοπαιδικότητα του θέματος. Μελλοντικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάρχουν ως πρωτότυπα αλλά δεν έχουν εισέλθει σε σειριακή παραγωγή, μπορούν να υποστηρίξουν το θέμα ενός λήμματος υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο επισταμένης ακαδημαϊκής μελέτης ή σημαντικής έρευνας εκ μέρους των βιομηχανιών και ότι υπάρχει επαρκές δημοσιευμένο υλικό αναφοράς. (π.χ. ατμοσφαιρικός σιδηρόδρομος, Chevrolet Volt).

  1. Στον αεροπορικό κόσμο, η λέξη "τύπος" έχει μια εξειδικευμένη στενή έννοια, δηλαδή, ένα σχέδιο αεροσκάφους που έχει εκδοθεί με πιστοποιητικό τύπου από μια αρμόδια αρχή. Αυτή η σελίδα ακολουθεί την πιο απλή χρήση, καθώς ισχύει για οχήματα εκτός από αεροσκάφη.
  2. "υποκείμενο" σημαίνει μη ασήμαντη μεταχείριση και αποκλείει την απλή αναφορά του οχήματος, αλλά όχι απαραίτητα το μοναδικό ή κύριο θέμα της εργασίας.
  3. Το "μη-ασήμαντο" εξαιρεί προσωπικούς ιστότοπους, ιστολόγια, πίνακες ανακοινώσεων, δημοσιεύσεις σε φόρουμ, wiki και άλλα μέσα που δεν είναι από μόνα τους αξιόπιστα. Η ανάλυση του τρόπου μεταχείρισης είναι επίσης σημαντική. Το Slashdot.org, για παράδειγμα, είναι αξιόπιστο, αλλά οι δημοσιεύσεις σε αυτόν τον ιστότοπο από μέλη του κοινού σχετικά με ένα θέμα δεν μοιράζονται το περιεχόμενο του ιστότοπου.