Βικιπαίδεια:Δομή λήμματος πόλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η παρακάτω είναι προτεινόμενη πολιτική, οδηγία ή διαδικασία της Βικιπαίδειας. Η πρόταση βρίσκεται πιθανώς υπό ανάπτυξη, υπό συζήτηση ή στη διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης για υιοθέτηση. (Η πλειοψηφία σε μια πρόταση δεν συνιστά συναίνεση). Αναφορές ή σύνδεσμοι προς αυτή τη σελίδα δεν θα πρέπει να την περιγράφουν ως «πολιτική».
Error: no shortcuts were specified and the |msg= parameter was not set.

Η παρακάτω σελίδα συνοψίζει της οδηγίες για την δομή ενός λήμματος για πόλη, κωμόπολη, χωριό και πάσης φύσεως οικισμούς.

Η εισαγωγή μπορεί να έχει με την παρακάτω σειρά τα εξής:

  • Συνδέσμους ανακατεύθυνσης ή αποσαφήνισης (Εάν η ονομασία του λήμματος απαντά κι αλλού.)
  • Ετικέτες προβλημάτων, (πχ πηγών, δομής, κλπ.) εάν αυτό εμφανιστεί στο λήμμα.
  • ένα κουτί πληροφοριών με εικόνα, εάν υπάρχει
  • Πρότυπο πλοήγησης στο κάτω μέρος των λημμάτων, κάτω από τις παραπομπές. Αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και με μέτρο.
  • Σύνδεσμο προς γονικό λήμμα, εάν χρειαστεί.
  • Εισαγωγικό κείμενο
  • Πίνακα ενοτήτων, ο οποίος μπαίνει αυτόματα σε λήμματα πάνω από τρεις παραγράφους

Το εισαγωγικό κείμενο θα πρέπει να φέρει μια επισκόπηση του λήμματος, συνολικό πληθυσμό και πηγή του ονόματος.

Μπορεί επίσης να ονομαστεί και "Ετυμολογία" ή "Ονομασία". Εάν υπάρχει επαρκές υλικό σχετικά με την προέλευση και τη σημασία του ονόματος του οικισμού για να δικαιολογήσει μια ενότητα ή υποενότητα, τότε μπορεί να τιτλοφορείται ως Τοπωνύμιο, Ετυμολογία ή Όνομα (λιγότερο κοινό).

Το τοπωνύμιο είναι ο γενικός όρος που πρέπει να χρησιμοποιείται σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο λήμμα∙ μέσα σε αυτό θα υπάρχει μια παράγραφος που θα περιγράφει την ετυμολογία των στοιχείων. Εάν η ενότητα αναφέρεται μόνο στην προέλευση του ονόματος και δεν τη συσχετίζει με συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά ή ιδιοκτησία, η ετυμολογία είναι επιτρεπτή. Το όνομα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όρος κατά την ανάπτυξη του λήμματος. Διαφορετικά, μπορεί απλώς να βρίσκεται μέσα στην ενότητα ιστορίας.

Αυτή η ενότητα παρέχει μια αφήγηση της ιστορίας του οικισμού. Τα θέματα που μπορούν να καλυφθούν περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • αρχικοί κάτοικοι
  • αρχικοί οικισμοί
  • κατοχικές δυνάμεις/μεταβάσεις εξουσίας
  • πληθυσμιακές αιχμές
  • υφέσεις
  • αιτίες εγκατάστασης/ανάπτυξης
  • κυρίαρχες δραστηριότητες
  • γεγονότα που διαμόρφωσαν την κοινότητα
  • Μια σημείωση για την παλαιότερη γνωστή ιστορία του οικισμού (οποιαδήποτε Εποχή του Χαλκού ή ρωμαϊκά τεχνουργήματα για παράδειγμα) και τις παλαιότερες γνωστές αναφορές του οικισμού
  • Λίστα με κουκκίδες
  • Σκεφτείτε την πρόζα (ή τις υποενότητες) σχετικά με τη Βιομηχανική ιστορία, την κοινωνική ιστορία ή την πολιτική ιστορία, όπου χρειάζεται.
  • Εάν ένας οικισμός έχει όνομα σε άλλη αναγνωρισμένη περιφερειακή ή εθνική γλώσσα, αυτό μπορεί να παρουσιαστεί εδώ.
  • Αποφύγετε τη χρήση επικεφαλίδων που ταξινομούν την ιστορία ενός οικισμού ανάλογα με τον αιώνα ή τη δεκαετία.
  • Αποφύγετε την οργάνωση της πρόζας σε χρονοδιαγράμματα. Εάν υπάρχουν (ή έχουν αναπτυχθεί), εξετάστε το ενδεχόμενο να τα τοποθετήσετε σε ένα λήμμα σχετικά με την ιστορία.
  • Σκεφτείτε μια σημείωση σχετικά με την προέλευση του ονόματος του οικισμού∙ εάν οι λεπτομέρειες είναι μεγάλες, περίπλοκες ή τεχνικές, μπορεί να είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί μια ενότητα ή υποενότητα Ετυμολογία (βλ. παραπάνω). Καθώς η ετυμολογία είναι κλάδος της γλωσσολογίας και όχι μέρος της εξέλιξης του οικισμού στο πέρασμα των αιώνων, είναι πιο κατάλληλο να τοποθετήσετε αυτές τις πληροφορίες στην ενότητα Ετυμολογία παρά σε μέρος της ενότητας Ιστορίας.
  • Οι περισσότερες βιβλιοθήκες θα έχουν βιβλία για την τοπική ιστορία. Να είστε επιφυλακτικοί με τις χαλαρές ερμηνείες, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε πηγές διαδικτύου ή διαφημιστικών πηγών.

Σημείωση: Οι ενότητες του ιστορικού μπορούν εύκολα να γίνουν πολύ μεγάλες με περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που είναι κατάλληλες για μια γενική επισκόπηση. Αν και δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας σχετικά με το μήκος μιας ενότητας, ως γενικός εμπειρικός κανόνας, περισσότερες από 10 παραγράφους ή η χρήση επικεφαλίδων υποενοτήτων μπορεί να υποδηλώνει ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πρότυπο κύριου λήμματος για την ιστορία του εν λόγω οικισμού. Περιγράψτε μόνο το ελάχιστο από αυτά που απαιτούνται για να κατανοήσετε από πού προέρχεται η κοινότητα και αφήστε το ιστορικό λήμμα να δώσει τις λεπτομέρειες. Σημείωση 2: Οι ενότητες γεωγραφία και ιστορία μπορούν να αντιστραφούν εάν το επιθυμείτε.

Γεωγραφική θέση, γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υποδιαιρέσεις, κλίμα

Δημογραφικά[επεξεργασία κώδικα]

Πληροφορίες πληθυσμού, στοιχεία απογραφής, εθνικότητα, γλώσσα, θρησκευτική πεποίθηση. Αυτή η ενότητα μπορεί επίσης να φέρει τον τίτλο Πληθυσμός.

Κυρίαρχες βιομηχανίες, γεωργία, κατά περίπτωση, μεγάλοι εργοδότες, ζυθοποιεία, εξαγωγές κ.λπ. Υποενότητες μπορούν να δημιουργηθούν για ιδιαίτερα σημαντικούς τοπικούς οικονομικούς ομίλους - παραγωγή καφέ, τουρισμός, κατασκευαστές χάλυβα κ.λπ. ή ιδιαίτερα σημαντικές τοπικές επιχειρήσεις ή εταιρείες. Αρχικά, πληροφορίες για μέρη τοπικής σημασίας θα πρέπει να προστεθούν σε ένα λήμμα σχετικά με την κοινότητα όπου βρίσκεται αυτό το μέρος. Στη συνέχεια, καθώς το λήμμα γίνεται υπερβολικά μεγάλο λόγω της προσθήκης περισσότερων επαληθεύσιμων πληροφοριών, οι πληροφορίες για μεμονωμένα μέρη μπορούν να αναλυθούν σε μεμονωμένα λήμματα.

Αυτή η ενότητα θα πρέπει να περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το διοικητικό όργανο του οικισμού όπως το συμβούλιο και τον δήμαρχο, τα διοικητικά όργανα, την πολιτική εκπροσώπηση κ.λπ. Η τοποθέτηση αυτής της ενότητας ποικίλλει - λήμματα για πόλεις και κωμοπόλεις της Αμερικής τείνουν να την τοποθετούν χαμηλά στη λίστα ενοτήτων. άρθρα για πόλεις και κωμοπόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου τείνουν να το τοποθετούν στη δεύτερη ή τρίτη θέση. Τα άρθρα για κωμοπόλεις και πόλεις σε άλλα μέρη του κόσμου ποικίλλουν.

Πολιτιστικοί χώροι, τέχνες, τεχνουργήματα, φεστιβάλ, κουζίνα και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ατραξιόν/εγκαταστάσεις[επεξεργασία κώδικα]

Μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, πάρκα (τοπικά, περιφερειακά, επαρχιακά πάρκα), χώροι αναψυχής, παμπ, εστιατόρια κ.λπ.

Μερικές φορές μπορεί να ονομάζονται ορόσημα ή σημεία ενδιαφέροντος ή μπορεί να περιλαμβάνονται σε μια ενότητα Πολιτισμός / Τέχνες και πολιτισμός. ίσως κάτω από μια υποενότητα όπως ο Τουρισμός, τα Μουσεία ή οι Παμπ.

Αθλητικές ομάδες, αθλητικός πολιτισμός και σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

Μεταφορές, οδικό δίκτυο, υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια, ανέσεις.

Σχολεία, κολέγια, υπεύθυνοι οργανισμοί.

Αντί απλώς να προσθέτουμε λίστες σχολείων, είναι πολύ καλύτερο να προσθέτουμε παραγράφους σε πρόζες για τα εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα επιτεύγματά τους και την επιρροή τους στην πόλη.

Τοπικές εφημερίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Αξιοσημείωτες προσωπικότητες[επεξεργασία κώδικα]

Ονόματα αξιόλογων ατόμων που γεννήθηκαν ή κατοικούν στην περιοχή (όχι καταγωγή). Συμπεριλάβετε μόνο άτομα με λήμματα στην Βικιπαίδεια.

Διεθνείς σχέσεις[επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος αδελφοποιημένων ή δίδυμων πόλεων (εθνικές ή/και διεθνείς)

Τελικές ενότητες[επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά λήμματα της Βικιπαίδειας, αν δεν έχουν ήδη αναφερθεί σε άλλες ενότητες

Παραπομπές[επεξεργασία κώδικα]

δείτε Βικιπαίδεια:Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

Μόνο επίσημος σύνδεσμος της κοινότητας