Βικιπαίδεια:Διαμαρτυρία κατά της SOPA και PIPA/περισσότερα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η κοινότητα της Βικιπαίδειας ενέκρινε το κλείσιμο της αγγλικής έκδοσης της Βικιπαίδειας για 24 ώρες την 18 Ιανουαρίου ως διαμαρτυρία για την προτεινόμενη νομοθεσία στις ΗΠΑ - την Stop Online Piracy Act (SOPA) στην Βουλή των Αντιπροσώπων, και την PROTECTIP Act (PIPA) στην Αμερικανική Γερουσία - που, αν περάσει, θα βλάψει το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο. Αυτά τα νομοσχέδια διακινδυνεύουν τον ελεύθερο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες και το εξωτερικό, θέτωντας ένα τρομακτικό προηγούμενο διαδικτυακής λογοκρισίας στον κόσμο.

Η κοινότητα της ελληνικής Βικιπαίδειας υποστηρίζει την διαμαρτυρία, καθώς είναι μέρος της ευρύτερης κοινότητας της Βικιπαίδειας και πιστεύει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία βλάπτει και το δικό της έργο και δημιουργεί κίνδυνο για κάθε ιστότοπο όπως τον δικό μας.


Περισσότερες πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]


Ερωτήσεις και Απαντήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Τι ακριβώς κάνει η Βικιπαίδεια;[επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιανουαρίου 2011 η κοινότητα της Αγγλικής Βικιπαίδειας θα διαμαρτύρεται εναντίον της SOPA/PIPA με ένα ολοκληρωτικό κλείσιμο της (αγγλικής) Βικιπαίδειας. Οι αναγνώστες από τις ΗΠΑ που έρχονται σε αυτήν θα βλέπουν ένα μήνυμα από την Βικιπαίδεια σχετικά με την SOPA/PIPA που θα τους λέει να επικοινωνήσουν με τους Αντιπροσώπους ή Γερουσιαστές τους για να διαμαρτυρηθούν. Αυτή η διαμαρτυρία θα διαρκέσει 24 ώρες - από μεσάνυχτα ως μεσάνυχτα ώρα Ανατολικών ΗΠΑ.

Γιατί συμβαίνει αυτό;[επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητά μας της Αγγλικής Βικιπαίδειας αντιτίθεται στην SOPA/PIPA. Με μια χωρίς προηγούμενο απόφαση, η κοινότητα της Βικιπαίδειας επέλεξε να κλείσει την Αγγλική έκδοση της Βικιπαίδειας για 24 ώρες, σε διαμαρτυρία εναντίον της προτεινόμενης νομοθεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες - την Stop Online Piracy Act (SOPA) στην Βουλή των Αντιπροσώπων, και την PROTECTIP Act (PIPA) στην Αμερικανική Γερουσία - που, αν περάσει, θα βλάψει το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο. Αν περάσει, η εν λόγω η νομοθεσία θα βλάψει το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο και θα φέρει νέα εργαλεία για την λογοκρισία διεθνών ιστότοπων εντός την Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βικιπαίδεια μπορεί να υπάρχει μόνο σε ένα ανοιχτό και μη λογοκρινόμενο διαδικτυακό περιβάλλον. Η SOPA, η PIPA, ή οποιαδήποτε μελλοντική νομοθεσία που θα λογοκρίνει τον ελεύθερο λόγο, καταστρέφει την ασφάλεια του διαδικτύου, ή εμποδίζει την επινόηση θα βλάψει και θα υπονομεύσει το Διαδίκτυο και το έργο της κοινότητάς μας.

Δεν έχει πεθάνει SOPA; Δεν έχει περάσει στο αρχείο και δεν έχει δηλώσει ο Λευκός Οίκος ότι δεν θα υπογράψει κάτι παρόμοιο;[επεξεργασία κώδικα]

Δεν έχουμε πληροφορία ότι η SOPA/PIPA έχει πραγματικά πεθάνει. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η PIPA θα συζητηθεί στην Γερουσία την επόμενη εβδομάδα. Η SOPA φαίνεται να ήταν μόνο μια τακτική υποχώρηση. Όσο βλέπουμε την απειλή της SOPA/PIPA στον ορίζοντα, θα συνεχίζουμε την διαμαρτυρία και θα στέλνουμε το μήνυμα ότι οποιαδήποτε προτεινόμενη νομοθεσία που επιτίθεται στο ελεύθερο και ανοιχτό ιστό δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Όπως είναι η SOPA/PIPA μήπως δεν είναι καν μια απειλή στην Βικιπαίδεια; Οι διατάξεις για το DNS θα αφαιρεθούν;[επεξεργασία κώδικα]

Το Electronic Frontier Foundation έχει ένα σπουδαίο άρθρο για αυτό. Η SOPA/PIPA είναι ακόμη εδώ γύρω και παραμένει μια απειλή για τον ελεύθερο και ανοιχτό ιστό. Ακόμη και αν αφαιρεθούν τα σχετικά με το DNS, η νομοθεσία θα δόσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαιρετική εξουσία για να αναλαμβάνει τον έλεγχο πάνω από περιεχόμενο και πληροφορίες στον ελεύθερο ιστό. Στην παρούσα του μορφή το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τους αμερικανικούς ιστότοπους να αναλάβουν το καθήκον να εποπτεύουν ενεργά τους συνδέσμους για παράνομο περιεχόμενο. Υπάρχουν πολλά περισσότερα - βγάζοντας έξω μια διάταξη δεν κάνει εντάξει το νομοσχέδιο - είναι ακόμη τρομακτικό για το ελεύθερο και ανοιχτό ιστό.


Τι γίνεται με την OPEN;[επεξεργασία κώδικα]

Η OPEN είναι ένα άλλο κομμάτι της νομοθεσίας που είναι διαφορετική από SOPA, και την εξετάζουμε, αλλά σήμερα εστιάζουμε στις SOPA/PIPA .

Η διαμαρτυρία της ιταλικής Βικιπαίδειας πέρυσι πέτυχε το στόχο της να σταματήσει την σχετική ιταλική νομοθεσία;[επεξεργασία κώδικα]

Φαίνεται πιθανό ότι οι προσπάθειες της ιταλικής κοινότητας της Βικιπαίδειας γύρω από ένα παρόμοιο σχέδιο νόμου για τη λογοκρισία του Διαδικτύου ανάγκασε το ιταλικό κοινοβούλιο να αποσύρει την εξέταση του νομοσχεδίου. Αυτό μας δίνει κάποιο πλαίσιο σκέψης γύρω από τις SOPA και PIPA φυσικά. Σχεδόν ο καθένας στην κοινότητα της Βικιπαίδειας έχει επίγνωση αυτής της προσπάθειας.

Πιστεύετε ότι στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι θα ανταποκριθούν σε αυτή την ενέργεια;[επεξεργασία κώδικα]

Το επίκεντρο του μηνύματος στη σελίδα κλειδώματος της Βικιπαίδειας είναι προσανατολισμένο στη δράση, με ισχυρή ενθάρρυνση ώστε οι πολίτες των ΗΠΑ με την ανάγνωση του μηνύματος να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους τους και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις SOPA και PIPA. Η προσπάθεια αυτή είναι άξια ειδήσεως για τον Τύπο στις ΗΠΑ και παγκόσμια, και είναι πολύ σημαντική επειδή θα επεκτείνει το ζήτημα πέρα από τους αναγνώστες για την τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Πολλοί μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακούσει πολλά για το θέμα.

Ποια είναι η σημασία του να ενεργήσετε σε συνεννόηση με τα άλλα μεγάλα sites; Μπορεί αυτό πραγματικά να παράγει ένα πολιτικά αποτελεσματικό μήνυμα πέρα ​​από το να ενεργούσατε μεμονωμένα;[επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα της Βικιπαίδειας έχει επιλέξει τις 18 Ιανουαρίου, επειδή αυτή ήταν η ημερομηνία που η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξέταζε την SOPA στο ακροατήριο. Αν και οι ακροάσεις έχουν αναπρογραμματιστεί, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στην αυξημένη προσοχή του κοινού γύρω από το θέμα, η απειλή της νομοθεσίας που κινείται προς τα εμπρός συνεχίζει. Η κοινότητα πιστεύει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε.

Όταν πολλοί οργανισμοί και τα εγχειρήματα ευθυγραμμίζονται και διαμαρτύρονται έτσι, υπάρχει σαφώς ένα μεγάλο καθαρό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό κάνει την είδηση μεγαλύτερη από ό, τι εάν ένας ιστότοπος, ας πούμε η Βικιπαίδεια, διαμαρτύρονταν μόνος του. Τελικά αν και δεν φαίνεται να ακολουθούμε τα βήματα των άλλων. Η κοινότητά μας έχει ισχυρές απόψεις σχετικά με το θέμα - και έχει από την αρχή. Δεν φαίνεται απλά ότι βλέπει τον ακτιβισμό με τους όρους ανάλογα με το πως απαντούν οι άλλοι ιστότοποι. Αντίθετα, πολλά από αυτά τα άλλα sites παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη Βικιπαίδεια για να δουν πώς ανταποκρίνεται η κοινότητά μας.