Βικιπαίδεια:Δημοσιεύματα/Popular Science Μάιος 2006

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίτλος άρθρου: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ WIKIPEDIA

Η ελληνική έκδοση κοντεύει να ξεπεράσει τον πήχη των 10.000 άρθρων, με περίπου 7.800 άρθρα. Απευθυνθήκαμε σε έναν από τους διαχειριστές της ελληνικής Wikipedia (γνωστής και ως Βικιπαιδείας, αν και το όνομα είναι πιθανόν να αλλάξει!), γνωστό στην κοινότητα της Wikipedia με το παρωνύμιο "Γεράκι".

Θεωρείτε τη Βικιπαίδεια (την ελληνική Wikipedia) πετυχημένη;

Γενικά θεωρώ ότι η Βικιπαίδεια είναι πετυχημένη, στο βαθμό που προσφέρει περιεχόμενο το οποίο αφορά ορισμένα θέματα που θα ήταν πολύ δύσκολο να εμφανιστούν στο ελληνικό Διαδίκτυο. Για τον παραπάνω λόγο, θεωρώ ότι η Βικιπαίδεια θα είναι πετυχημένη ακόμη κι αν δεν ολοκληρωθεί ποτέ ως εγκυκλοπαίδεια.

Ποιες οι δυσκολίες στη διαχείριση;

Η διαχείριση της Βικιπαίδειας είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Υποτίθεται ότι ασκείται από την κοινότητα. Δηλαδή, η δουλειά των διαχειριστών δεν είναι ο έλεγχος των άρθρων ή η εφαρμογή κάποιων κανόνων. Οι διαχειριστές έχουν απλώς κάποια επιπλέον δικαιώματα τα οποία δε θα μπορούσαν να έχουν όλοι οι χρήστες (π.χ. της διαγραφής), αλλά πρέπει να εφαρμόζουν τη θέληση της κοινότητας και να ακολουθούν τους κανόνες και την πολιτική που έχει αποφασίσει η ίδια. Δηλαδή, η γνώμη της κοινότητας υπερισχύει της γνώμης ενός διαχειριστή (αλλά συνήθως η γνώμη του έχει βαρύτητα, αφού έχει γίνει διαχειριστής χάρη στην εμπιστοσύνη των χρηστών).

Ποιο είναι το πνεύμα της Wikipedia γενικότερα; Είναι μια δωρεάν διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ή κάτι περισσότερο;

Η Wikipedia έχει σκοπό να προσφέρει ελεύθερο περιεχόμενο, έχοντας βάλει ως στόχο να γίνει εγκυκλοπαίδεια. Δε μας αρκεί να γίνει απλώς μια πλήρης δικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Δωρεάν εγκυκλοπαίδειες υπάρχουν αρκετές. Βασικό στοιχείο στη Βικιπαίδεια είναι ότι το περιεχόμενο μπορεί να αντιγραφεί και να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό. Δηλαδή, θα είμαστε περήφανοι για οποιαδήποτε χρήση υλικού από τη Βικιπαίδεια σε οποιοδήποτε μέσο, βιβλίο, CD, DVD κ.λπ., και χωρίς να είναι εγκυκλοπαίδεια, αλλά απλώς ένα άρθρο.

Πώς σχολιάζετε άρθρα που έχουν γραφτεί στον Τύπο για την Wikipedia;

Τις περισσότερες φορές, όταν αναφέρεται στην Wikipedia, ο Τύπος παρουσιάζει μια λανθασμένη άποψη για το τι είναι, και επικεντρώνεται σε λάθος σημεία. Π.χ. παρουσιάζεται ως δωρεάν (δεν είναι απλώς δωρεάν, αλλά ελεύθερη για οτιδήποτε) και τονίζεται ότι δεν έχει πνευματικά δικαιώματα. Απεναντίας, έχει πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα που αναφέρονται στην άδεια χρήσης: αναφορά στην πηγή και στους χρήστες που συνεισέφεραν στο άρθρο, κάθε χρήση της πρέπει να υπόκειται στην ίδια άδεια. Όλα τα άλλα δηλώνεται ότι επιτρέπονται ελεύθερα.


ΜΑΪΟΣ 2006 [POPULAR SCIENCE], σελ. 25