Βικιπαίδεια:Γρήγορη διαγραφή σελίδων

From Βικιπαίδεια
(Redirected from Βικιπαίδεια:ΓΔ)
Jump to navigation Jump to search
Συντόμευση:
ΒΠ:ΓΔ
Yes check.svg Αυτή η σελίδα τεκμηριώνει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία της Βικιπαίδειας. Αποτελεί προϊόν ευρείας συναίνεσης και θεωρείται ότι, σχεδόν πάντα, πρέπει να την ακολουθούν όλοι οι χρήστες. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας, αλλά παρακαλείστε να μην προβείτε σε μείζονες αλλαγές της παρούσας πολιτικής, αν πρώτα δεν τις θέσετε σε συζήτηση με τη συμμετοχή όλων.


Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες οι διαχειριστές επιτρέπεται να διαγράφουν σύμφωνα με τα κριτήρια σελίδες της Βικιπαίδειας επί τόπου, κατά την όψη ενός τέτοιου λήμματος, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στις σελίδες συζήτησης των προς διαγραφή λημμάτων. Οι μη διαχειριστές μπορούν να ζητήσουν από έναν διαχειριστή να διαγράψει μια τέτοια σελίδα προσθέτοντας το πρότυπο {{διαγραφή|αιτιολογία}} ή {{δα|αιτιολογία}}, όπου στο «αιτιολογία» γράφονται με σαφήνεια οι λόγοι που κάνουν τη σελίδα υποψήφια για γρήγορη διαγραφή. Μπορείτε να προσθέσετε απλά το {{διαγραφή}}, αλλά η αιτιολόγηση διευκολύνει τους διαχειριστές.

Ένας απλός τρόπος για να γράφεται η αιτιολογία διαγραφής είναι με το γράμμα της κατηγορίας περιπτώσεων στην οποία ανήκει το λήμμα (Γ για Γενικά, Λ για Λήμματα, ΑΚ για Ανακατευθύνσεις, Ε για Εικόνες και άλλα μέσα, Κ για Κατηγορίες, Χ για σελίδες Χρήστη και Π για Πρότυπα), ακολουθούμενο απ' τον αριθμό του συγκεκριμένου κριτηρίου, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω. Για παράδειγμα, το Γ1 αναφέρεται στο κριτήριο 1 του «Γενικά», αυτό που λέει για «Κείμενο ή ιστορικό στερούμενο νοήματος», και το Α7 στο 7ο κριτήριο για Άρθρα, «Άρθρα για πραγματικά πρόσωπα...». Φυσικά αντί για αυτές τις συντομογραφίες μπορεί να περιγραφεί και αναλυτικά η αιτιολογία της υποψηφιότητας της σελίδας για γρήγορη διαγραφή.

Οι σελίδες τοποθετούνται αυτόματα στην Κατηγορία:Σελίδες για γρήγορη διαγραφή, ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους διαχειριστές κατά τον τακτικό τους έλεγχο.

Περιπτώσεις[edit source]

Οι διαχειριστές μπορούν να διαγράψουν μια σελίδα, απ' τη στιγμή που πληροί ένα απ' τα παρακάτω κριτήρια. Πάντα να ελέγχετε στο ιστορικό της σελίδας, πριν να τη διαγράψετε, μήπως υπάρχει κάποια προηγούμενη έκδοση που μπορεί ν' αποκατασταθεί, έτσι ώστε η διαγραφή να μην είναι απαραίτητη.

Έχετε υπόψη σας ότι μερικοί Βικιπαιδιστές δημιουργούν τα λήμματα τους με διαδοχικές αποθηκεύσεις ή κομμάτι-κομμάτι. Προσπαθήστε να μη διαγράφετε μια σελίδα αμέσως μετά τη δημιουργία της (αφήστε κάποιο χρονικό διάστημα), καθώς ο συντάκτης μπορεί να δουλεύει ακόμα πάνω στο λήμμα.

Προφανώς το Πρόχειρο εξαιρείται απ' αυτούς τους κανόνες και δεν θα πρέπει να διαγράφεται έστω κι αν συντρέχει κάποιος απ' τους παρακάτω λόγους. Αντί για διαγραφή, απλώς αφαιρέστε το δοκιμαστικό περιεχόμενο.

Γενικά[edit source]

 1. Κείμενο ή ιστορικό στερούμενο νοήματος, κείμενο που είναι ακατανόητο χωρίς να υπάρχει περίπτωση επαναφοράς (π.χ. τυχαίοι χαρακτήρες ή τα γνωστά «κινέζικα»). Αυτό δεν συμπεριλαμβάνει: παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, κακογραμμένο κείμενο, κατεβατά («σεντόνια»), θρησκευτικούς αναλογισμούς, εκτός πια αν το κείμενο είναι πέρα από κάθε ελπίδα ακατανόητο.
 2. Δοκιμαστικές σελίδες (π.χ. «Τεστ», «Το διαβάζει κανείς αυτό;», «Εδώ γράφουμε;»)
 3. Σελίδες με αστεία ή αληθοφανείς ανοησίες (ο λεγόμενος «ανόητος βανδαλισμός» - δείτε και το Βικιπαίδεια:Βανδαλισμός). Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις ανακατευθύνσεις που δημιουργήθηκαν κατά την μεταφορά σελίδων που προκλήθηκαν από βανδαλισμό.
 4. Ένα ουσιαστικά πιστό αντίγραφο, με οποιονδήποτε τίτλο, μιας σελίδας που διαγράφηκε σύμφωνα με την πολιτική διαγραφής. Σημειώστε όμως ότι: οι διαχειριστές που αντιμετωπίζουν την αναδημιουργία μιας σελίδας που πριν είχε διαγραφεί στα γρήγορα πρέπει να σιγουρευτούν ότι όντως πληρούσε τα κριτήρια για διαγραφή και είχε όντως διαγραφεί πριν τη διαγράψουν ξανά. Επίσης, το κριτήριο αυτό δεν συμπεριλαμβάνει κείμενο στις σελίδες χρήστη.
 5. Συνεισφορές που γίνονται παράτυπα από έναν αποκλεισμένο χρήστη πριν λήξει ο αποκλεισμός του, από άλλη IP ή λογαριασμό.
 6. Προσωρινή διαγραφή μιας σελίδας έτσι ώστε να συγχωνευτούν τα ιστορικά δυο ή περισσότερων σελίδων που έχουν δημιουργηθεί με αντιγραφή-επικόλληση (copy-paste).
 7. Οποιαδήποτε σελίδα της οποίας η διαγραφή ζητείται καλοπροαίρετα από αυτόν που τη δημιούργησε (π.χ. μετά από συγχώνευση του περιεχομένου της σε κάποιο άλλο λήμμα) και εφόσον η σελίδα έχει υποστεί επεξεργασία μόνο απ' τον δημιουργό της. Αν ο δημιουργός διαγράψει όλο το περιεχόμενο από τη σελίδα, αυτό μπορεί να ληφθεί ως αίτηση διαγραφής.
 8. Σελίδες συζήτησης διαγραμμένων σελίδων, εκτός αν περιέχουν τη συζήτηση που οδήγησε στη διαγραφή και ζητήθηκε η διατήρησή τους κατά την διαδικασία στην Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή.

Λήμματα[edit source]

Για τα λήμματα που δεν είναι υποψήφια για γρήγορη διαγραφή, δείτε την Βικιπαίδεια:Διαγραφή λημμάτων για άλλες περιπτώσεις διαγραφής.

 1. Πολύ σύντομα λήμματα που έχουν λίγο ή κανένα περιεχόμενο σχετικά με το αξιόλογο του θέματος (π.χ. «Είναι ο τύπος που άνοιξε το Factory και το Hacienda, κι έχει μια γυναίκα μούρλια»). Το φτωχό περιεχόμενο δεν είναι από μόνο του λόγος για διαγραφή, αν υπάρχουν περιθώρια επέκτασης του λήμματος (προτιμήστε να το κάνετε stub). Η μετατροπή αυτών των σελίδων σε ανακατευθύνσεις σχετικές με το θέμα μπορεί μερικές φορές να είναι επιθυμητή, αν μπορεί να βρεθεί κάποιο δυνητικό εννοιολογικό πλαίσιο. Να θυμάστε ακόμα ότι μερικά λήμματα είναι από χρήστες άλλων γλωσσών, ή από χρήστες που δεν έχουν ευχέρεια χρήσης των ελληνικών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις για το περιεχόμενο μιας σελίδας.
 2. Λήμματα που το μόνο τους περιεχόμενο είναι εξωτερικοί σύνδεσμοι, «δείτε επίσης», βιβλιογραφία, η κατηγορία της σελίδας, ένα πρότυπο, ένας εσωτερικός σύνδεσμος, ή μια επανάληψη ή αναδιατύπωση του τίτλου (π.χ. «Γιώργος Παπαδόπουλος» - «Παπαδόπουλος Γεώργιος», «αλυσοπρίονο - πριόνι με αλυσίδα»).
 3. Λήμματα που το μόνο περιεχόμενό τους είναι προσπάθεια να επικοινωνήσει ο αναγνώστης με το άτομο ή τα άτομα που κατονομάζονται στον τίτλο του.
 4. Λήμματα που μοναδικός τους σκοπός είναι να διακωμωδήσουν το θέμα τους (σελίδες με προσβολές, παρωδίες κ.λπ.).
 5. Λήμματα για πραγματικά πρόσωπα, οργανισμούς κ.λπ. από τα οποία δεν προκύπτει κάποια υπόνοια εγκυκλοπαιδικότητας. Αν το συμπέρασμα αυτό αμφισβητείται ή είναι δύσκολο να ξεκαθαριστεί το θέμα, το λήμμα πρέπει να πάει στο Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή. Για λεπτομέρειες, δείτε το Βικιπαίδεια:Διαγραφή λημμάτων.
 6. Λήμματα που είναι σαφείς παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και πληρούν αυτά τα κριτήρια:
  • Το υλικό είναι σαφώς αντιγραμμένο από μια εμπορική ιστοσελίδα (π.χ. εγκυκλοπαίδεια, πρακτορείο ειδήσεων) και
  • Το λήμμα και όλο το ιστορικό αλλαγών του περιέχει μόνο υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, εξαιρουμένων των tags, των προτύπων και των μικρών αλλαγών, και
  • Αυτός που ανεβάζει το υλικό αυτό δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για την άδεια χρήσης, και δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να την πάρει.
  • Ειδοποίηση του χρήστη: όταν κάποιος χρήστης μαρκάρει μια σελίδα για διαγραφή με αυτό το κριτήριο, θα πρέπει να ειδοποιεί το δημιουργό της σελίδας. Πριν τη διαγραφή μιας σελίδας με αυτό το κριτήριο, ο διαχειριστής πρέπει να βεβαιώνεται ότι ο δημιουργός της σελίδας έχει ειδοποιηθεί, κι αν όχι να τον ειδοποιήσει ο ίδιος. Αν ο δημιουργός της σελίδας δεν ήταν συνδεδεμένος ή εγγεγραμμένος και δεν χρησιμοποιούσε σταθερή διεύθυνση IP, δεν χρειάζεται ειδοποίηση.

Ανακατευθύνσεις[edit source]

Οι ανακατευθύνσεις μπορούν να διαγραφούν αμέσως αν:

 1. Αναφέρονται σε σελίδες που δεν υπάρχουν. Πριν να διαγράψετε μια τέτοια ανακατεύθυνση, είναι καλό να ελέγξετε μήπως και η ανακατεύθυνση μπορεί να γίνει χρήσιμη αλλάζοντας τη σελίδα-στόχο.
 2. Αν ανακατευθύνουν απ' το κύριο λήμμα σε σελίδα χρήστη. Μερικές φορές οι νέοι Βικιπαιδιστές δημιουργούν κατά λάθος σελίδες χρήστη ή προσωπικά πρότυπα στο λάθος μέρος. Όταν αυτές οι σελίδες μετακινηθούν, μπορεί ν' αφήσουν πίσω τους ανακατεύθυνση προς τη σελίδα του χρήστη. Μετά τη μετακίνηση μιας σελίδας, αφήστε να περάσουν κάνα δυο μέρες πριν να διαγράψετε την ανακατεύθυνση που δημιουργήθηκε.
 3. Αν υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να αφαιρεθεί για να γίνει χώρος για μια μη προβληματική μετακίνηση σελίδας.
 4. Αν δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα σαν αποτέλεσμα ορθογραφικού λάθους (κατά τη μετακίνηση μιας σελίδας ή σαν προληπτικό (proactive) μέτρο. Αυτό δεν συμπεριλαμβάνει κοινά λάθη ή λανθασμένες ονομασίες, ή τον πληθυντικό εκεί που το σωστό είναι ο ενικός, καθώς τέτοιες ανακατευθύνσεις είναι χρήσιμες.

Εικόνες/πολυμέσα[edit source]

Παρακαλούμε αφαιρέστε τις εικόνες από τυχόν λήμμα που χρησιμοποιούνται πριν τις μαρκάρετε για γρήγορη διαγραφή.

 1. Εικόνες που είναι ίδιες (ακριβώς ίδια pixels ή σμικρυμένες) με άλλη εικόνα της Βικιπαίδειας και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εσωτερικοί σύνδεσμοι έχουν αλλαχτεί ώστε να δείχνουν στην εικόνα που θα κρατήσουμε. Αυτό δεν συμπεριλαμβάνει εικόνες που έχουν αποθηκευτεί σε διαφορετικό τύπο αρχείου (jpg και png για παράδειγμα) γιατί η ποιότητα και ανάλυση μιας εικόνας μπορεί ν' αλλάξει κατά τη διαδικασία μετατροπής απ' τον ένα τύπο στον άλλο. Επίσης δεν ισχύει για εικόνες στα Wikimedia Commons ή εικόνες που έχουν μεταφερθεί εκεί (για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων και άδειας).
 2. Κενές ή κατεστραμμένες (corrupted) εικόνες.
 3. Εικόνες με ακατάλληλη άδεια, όπως αρχεία με την ένδειξη "για μη εμπορική χρήση", "για χρήση μόνο στη Βικιπαίδεια", "απαγορεύεται η τροποποίηση" ή "χρήση κατόπιν αδείας", εκτός αν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της εύλογης χρήσης.
 4. Εικόνες κάτω από πνευματικά δικαιώματα που επιφορτώθηκαν χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων ή που παρόλο που επιφορτώθηκαν με επίκληση του δόγματος της εύλογης χρήσης δεν χρησιμοποιούνται σε λήμμα (οι "αχρησιμοποίητες εικόνες εύλογης χρήσης"), και είναι χωρίς άδεια ή χρήση για παραπάνω από εφτά ημέρες. Εξαίρεση αποτελούν οι εικόνες εύλογης χρήσης που επιφορτώθηκαν για ένα λήμμα που θα δημιουργηθεί σύντομα.

Κατηγορίες[edit source]

 1. Κενές κατηγορίες (χωρίς λήμματα ή υποκατηγορίες για αρκετό διάστημα) που το μόνο τους περιεχόμενο είναι η σύνδεση προς την ανώτερη κατηγορία. Σιγουρευτείτε όμως πριν τη διαγραφή ότι ελέγξατε το ιστορικό της κατηγορίας. Αν δεν έχει συνηθισμένο ιστορικό ή είναι σχετικά καινούργια, μπορεί κάποτε να περιείχε λήμματα, και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί το ότι η κατηγορία δεν άδειασε απλώς για να αποφευχθεί η διαγραφή της.
 2. Κενές κατηγορίες (χωρίς λήμματα ή υποκατηγορίες) που έχουν προταθεί για μετονομασία. Οι κατηγορίες μπορούν να μετονομαστούν για να διορθωθούν ορθογραφικά λάθη στον τίτλο, λανθασμένη χρήση ή μη χρήση κεφαλαίων και πεζών, για να γίνει μετατροπή απ' τον ενικό στον πληθυντικό και αντίστροφα ή για να αναπτυχθεί κάποιο ακρώνυμο που χρησιμοποιείται σαν τίτλος στην αναλυτική έκφρασή του.
 3. Αν το μόνο περιεχόμενο μιας κατηγορίας είναι ένα πρότυπο (π.χ. Κατηγορία:Συμμάζεμα με το πρότυπο {{συμμάζεμα}}) και το πρότυπο διαγραφεί σύμφωνα με την πολιτική διαγραφής, η κατηγορία μπορεί επίσης να διαγραφεί χωρίς συζήτηση.

Σελίδες χρήστη[edit source]

 1. Προσωπικές υποσελίδες χρήστη, όταν αυτό ζητηθεί απ' αυτόν στον οποίο ανήκουν.
 2. Σελίδες χρήστη και σελίδες συζήτησης χρήστη αν αυτό ζητηθεί απ' τον χρήστη, αν αυτό δεν γίνεται κακόβουλα (ή με έμμεσο σκοπό) και αν δεν υπάρχει διαχειριστική ανάγκη να διατηρηθεί η σελίδα. Θα πρέπει να δημιουργείται μια ανακατεύθυνση προς το νέο όνομα του χρήστη ή προς το Βικιπαίδεια:Χαμένοι Βικιπαιδιστές για να μην υπάρχουν ανενεργές συνδέσεις και για να μη δημιουργείται σύγχυση.
 3. Σελίδες συζήτησης μη συνδεδεμένων ή εγγεγραμμένων χρηστών στις οποίες τα μηνύματα δεν έχουν πλέον λόγο να διατηρούνται (να μην μπερδεύεται όμως αυτό με τους χρήστες που έχουν σαν ψευδώνυμο τη διεύθυνση IP τους).

Πρότυπα[edit source]

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κριτήρια για τη γρήγορη διαγραφή προτύπων, εφαρμόζονται αυτά που ισχύουν γενικά.

Σημειώσεις[edit source]

Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων δεν σημαίνουν ότι μια σελίδα πάει για γρήγορη διαγραφή, εκτός αν ικανοποιεί το κριτήριο 6 της παραγράφου "Λήμματα".

Στην ιδανική περίπτωση, όταν ένας διαχειριστής διαγράφει μια δοκιμαστική σελίδα ή άλλη σελίδα με άχρηστο περιεχόμενο, είναι καλή ιδέα να το σημειώνει στη σελίδα συζήτησης του δημιουργού της σελίδας εξηγώντας το τι έγινε και διατηρώντας το διαγραμμένο περιεχόμενο, υποδεικνύοντας δε στο χρήστη ότι υπάρχει το Βικιπαίδεια:Πρόχειρο για δοκιμές. Να είστε φιλικοί! Όλοι κάποτε ήμασταν νέοι χρήστες.