Βικιπαίδεια:Βομβαρδισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο βομβαρδισμός είναι η τοποθέτηση ενός μεγάλου αριθμού παραπομπών σε ένα λήμμα με την ελπίδα ότι μια τέτοια πράξη θα αποτρέψει τη διαγραφή του. Αλλά είναι πραγματικά αυτό ασφαλές; Αν κοιτάξετε διάφορες προτάσεις διαγραφής σελίδων, θα διακρίνετε πολλές αιτίες για τις οποίες λήμματα προτείνονται για διαγραφή, για λόγους που πάνε πολύ πιο πέρα από την έλλειψη τεκμηρίωσης ή εγκυκλοπαιδικότητας, ενώ σελίδας χωρίς παραπομπές τελικά διατηρούνται.

Λεπτομέρειες[επεξεργασία κώδικα]

Οι οδηγίες εγκυκλοπαιδικότητας της Βικιπαίδειας δηλώνουν ότι ένα θέμα είναι εγκυκλοπαιδικό εάν υπάρχουν πολλαπλές αξιόπιστες πηγές που είναι ανεξάρτητες από το θέμα. Αυτό συστήνει ότι ένα άρθρο που είναι γεμάτο από πηγές πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να είναι εντάξει. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι πηγές την ίδια σημασία. Μια πηγή μπορεί να είναι αξιόπιστη αλλά να καλύπτει ένα θέμα με τετριμμένο τρόπο. Αν ένα θέμα καλύπτεται μόνο από τετριμμένες αναφορές, μπορεί να μην είναι εγκυκλοπαιδικό, ακόμη και αν υπάρχουν πολλές παραπομπές. (δες ΒΠ:Εγκυκλοπαιδικότητα (άνθρωποι)).

Για παράδειγμα, μεμονωμένα γεγονότα μπορεί να τύχουν έντονης δημοσιογραφικής κάλυψης σε εκατοντάδες εφημερίδες ανά τον κόσμο, οδηγώντας στη δημοσίευση εκατοντάδων ειδησεογραφικών άρθρων σε μια ημέρα. Από την επομένη, μπορεί να μην βρεθεί ούτε μια ενημερωτική πηγή για το άτομο αυτό

Ακόμα και αν η κάλυψη συνεχίσει για μια χρονική περίοδο, τα τοπικά ενδιαφέροντα δεν είναι πάντα εγκυκλοπαιδικά.

Ή, οι πηγές μπορεί να μην αναλύουν άμεσα το θέμα του λήμματος, αλλά να δίνουν τετριμμένες λεπτομέρειες για αυτό. Ένα λήμμα με τετριμμένες πληροφορίες ερμηνεύεται ως σύνθεση, μια μορφή πρωτότυπης έρευνας.

Η ουδετερότητα μπορεί να είναι άλλη μια πιθανή αιτία διαγραφής ενός λήμματος, ειδικά εάν το λήμμα έχει προβλήματα ουδετερότητας.