Βικιπαίδεια:Βιογραφίες αγίων/Προσωρινό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Purple question mark.png Η παρακάτω είναι προτεινόμενη πολιτική, οδηγία ή διαδικασία της Βικιπαίδειας. Η πρόταση βρίσκεται πιθανώς υπό ανάπτυξη, υπό συζήτηση ή στη διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης για υιοθέτηση. (Η πλειοψηφία σε μια πρόταση δεν συνιστά συναίνεση). Αναφορές ή σύνδεσμοι προς αυτή τη σελίδα δεν θα πρέπει να την περιγράφουν ως «πολιτική».
Error: no shortcuts were specified and the |msg= parameter was not set.

Όπως όλα τα λήμματα της Βικιπαίδειας έτσι και οι βιογραφίες αγίων πρέπει να είναι ικανοποιούν τα κριτήρια της ουδετερότητας, της επαληθευσιμότητας και να μην περιέχουν πρωτότυπη έρευνα.

Οι βιογραφίες των αγίων παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς είναι ουσιώδες τα ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με τη ζωή ενός αγίου να είναι σαφώς διακριτά από τα λατρευτικά στοιχεία, τους θρύλους και τις παραδόσεις που τυχόν αποδίδει σε αυτόν κάποια θρησκευτική κοινότητα, δόγμα ή πίστη. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να χωριστεί το λήμμα σε δύο διακριτές ενότητες: Βιογραφικά στοιχεία και Λατρευτικά στοιχεία. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, διότι ενώ κάποιοι άγιοι (όπως πάπες, πατριάρχες, εκκλησιαστικοί πατέρες, θεολόγοι κ.ο.κ.) είναι ιστορικές προσωπικότητες για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμες εκτενείς βιογραφικές πληροφορίες, σε άλλες περιπτώσεις οι διαθέσιμες βιογραφίες περιλαμβάνουν αποκλειστικά μυθοπλαστικές ή μυθιστορηματικές εξιστορήσεις, θρύλους και παραδόσεις. Σε πολλές βιογραφίες αγίων τα πιθανά πραγματικά ιστορικά στοιχεία είναι αναμεμιγμένα με θρησκευτικούς θρύλους, υπερφυσικά συμβάντα και ερμηνείες.

Βιογραφικά στοιχεία[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η ενότητα θα πρέπει να συγκεντρώνει τις ιστορικές πληροφορίες για τη ζωή του συγκεκριμένου προσώπου, και να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες όπως κάθε άλλη βιογραφία. Θα πρέπει να δίνει το πραγματικό όνομα του αγίου, ημερομηνίες και τόπο γέννησης/θανάτου, τυχόν αξιοσημείωτα επιτεύγματα κ.ο.κ.. Εκφράσεις όπως "άγιος", "ιερός", "όσιος" κ.ο.κ. θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, για χάρη της ΒΠ:ΟΥΔ, να αποφεύγονται σε αυτήν την ενότητα.

Αυτή η ενότητα μπορεί επίσης να περιέχει μυθικά στοιχεία (όπως θαύματα που επιτελέστηκαν από τον/την άγιο κατά τη διάρκεια της ζωής του), αλλά πρέπει να λέει καθαρά ότι τέτοια στοιχεία ανήκουν στις παραδόσεις.

Λατρευτικά στοιχεία[επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]