Βικιπαίδεια:Αυτοβιογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η συγγραφή μιας αυτοβιογραφίας στη Βικιπαίδεια αποθαρρύνεται έντονα εκτός και αν τα γραπτά σας έχουν εγκριθεί από άλλους συντάκτες της Βικιπαίδειας. Η σύνταξη βιογραφίας για τον εαυτό σας θα μπορούσε να επιτραπεί μόνο στην περίπτωση ξεκάθαρων περιπτώσεων.

Η Βικιπαίδεια έχει περάσει από πολλές παρατεταμένες διαφωνίες σχετικά με τη σημασία, την ακρίβεια των δεδομένων, και την ουδετερότητα τέτοιων λημμάτων. Η αποφυγή τέτοιων επεξεργασιών διατηρεί τη Βικιπαίδεια ουδέτερη και βοηθά στην αποφυγή της προώθησης μιας συγκεκριμένης οπτικής γωνίας.

Η συγγραφή αυτοβιογραφιών αποθαρρύνεται, επειδή είναι δύσκολο να γράψει κάποιος μια ουδέτερη, επαληθεύσιμη αυτοβιογραφία, και υπάρχουν πολλές παγίδες.

Εάν έχετε δημοσιεύσει αλλού σχετικά με ένα θέμα, καλωσορίζουμε την εξειδίκευσή σας σχετικά με το θέμα για τα λήμματα της Βικιπαίδειας. Ωστόσο, κάθε λήμμα της Βικιπαίδειας πρέπει να καλύπτει το θέμα του με ένα ουδέτερο, δίκαιο, και ολοκληρωμένο τρόπο για να προωθήσει τη γνώση του αντικειμένου στο σύνολό του. Παρακαλούμε ξεχάστε τις προκαταλήψεις σας, ενώ εμπλουτίζετε τις γνώσεις των αναγνωστών της Βικιπαίδειας. Λήμματα που υπάρχουν πρωτίστως για να προωθήσουν τα συμφέροντα του συμμετέχοντος είναι πιθανό να διαγραφούν.

Το πρόβλημα με τις αυτοβιογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέγεται ότι η γέννηση του Zaphod Beeblebrox σημαδεύτηκε από σεισμούς, παλιρροϊκά κύματα, ανεμοστρόβιλους, καταιγίδες φωτιάς, την έκρηξη τριών γειτονικών άστρων, και, λίγο αργότερα, από την έκδοση πάνω από έξι και τρία τέταρτα εκατομμύρια εντάλματα για αποζημίωση από όλους τους μεγαλοκτηματίες στον γαλακτικό τομέα του. Ωστόσο, το μόνο πρόσωπο από το οποίο λέγονται αυτά είναι ο ίδιος ο Beeblebrox, και υπάρχουν διάφορες πιθανές θεωρίες για να το εξηγήσουν αυτό.

Αν και χιουμοριστικό, το παραπάνω δείχνει τα διάφορα θεμελιώδη προβλήματα με αυτοβιογραφίες:

Συχνά είναι προκατειλημμένες, συνήθως θετικά. Οι άνθρωποι θα γράψουν υπερβολικά θετικές εντυπώσεις από τον εαυτό τους, και συχνά παρουσιάζουν απόψεις ως γεγονότα. Η Βικιπαίδεια αποσκοπεί στο να αποφεύγεται η παρουσίαση των απόψεων ως γεγονότα. (Ουδέτερη οπτική γωνία δεν δεν σημαίνει απλώς γράψιμο σε τρίτο πρόσωπο).

Μπορεί να μην είναι επαληθεύσιμες. Αν η μόνη πηγή για ένα συγκεκριμένο γεγονός για εσάς είστε ο ίδιος, τότε οι αναγνώστες δεν μπορεί να το επαληθεύσουν. (Μια κοινή περιοχή όπου συμβαίνει αυτό είναι σχετικά με τις ελπίδες, τα όνειρα, τις σκέψεις και τις φιλοδοξίες σας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για τους αναγνώστες να ελέγξουν τί σκέφτεστε.) Τα πάντα στα λήμματα τις Βικιπαίδειας πρέπει να είναι επαληθεύσιμα.

Μπορεί να περιέχουν πρωτότυπη έρευνα. Οι άνθρωποι συχνά περιλαμβάνουν στις αυτοβιογραφίες τους πληροφορίες που δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ πριν, ή που είναι το αποτέλεσμα γνώσης από πρώτο χέρι. Αυτό το είδος των πληροφοριών θα απαιτούσε από τους αναγνώστες να εκτελούν πρωτογενή έρευνα για να το ελέγξουν. Η Βικιπαίδεια δεν διανέμει προηγουμένως αδημοσίευτες πληροφορίες. Πρωτότυπη έρευνα δεν επιτρέπεται στη Βικιπαίδεια.