Βικιπαίδεια:Ανώφελα παραδείγματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολλές απόψεις για να καλυφθούν σε ένα άρθρο.

Τα λήμματα μιας εγκυκλοπαίδειας καταγράφουν μια γενικευμένη συγκέντρωση της υπάρχουσας γνώσης γύρω από ένα δεδομένο θέμα. Η απαραίτητη καταγραφή περιλαμβάνει την περιγραφή θεωριών και άλλων γνώσεων που προέρχονται από την τρέχουσα επιστημονική, λόγια ή τεχνική γνώση και τις ειδήσεις. Λογικά κάθε θεωρία μπορεί να περιγραφεί και να τεκμηριωθεί πιο αναλυτικά χρησιμοποιώντας παραδείγματα ή αντιπαραδείγματα. Ωστόσο, αυτό τείνει να καταστήσει τα λήμματα λιγότερο ευανάγνωστα και αξιόπιστα επειδή, αναφέροντας πάρα πολλά παραδείγματα ή συζητώντας ένα παράδειγμα με άσχετες λεπτομέρειες, το άρθρο οδηγείται έξω από το κεντρικό του σημείο.

Παραθέτωντας παραδείγματα[επεξεργασία κώδικα]

Θα πρέπει να αρκεί ένα, ή το πολύ λίγα παραδείγματα σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα. Τα παραδείγματα βοηθούν τους αναγνώστες να διευρύνουν την κατανόησή τους για μια έννοια και να την τυπώσουν. Πριν προσθέσετε ένα ακόμη παράδειγμα αναρωτηθείτε αν αυτό θα βοηθήσει τους αναγνώστες να δουν τις πολλές όψεις της έννοιας ή να αν θα παρασυρθούν με άχρηστες λεπτομέρειες και θα αποσπασθούν από την κατανόηση του κύριου θέματος του λήμματος.

Αν ο αριθμός των παραδειγμάτων γίνει υπερβολικός, σκεφθείτε να περικόψετε τα παραδείγματα ή δημιουργείστε μια νέα ενότητα στο τέλος του άρθρου. Αν τα παραδείγματα φαίνονται αρκετά σημαντικά με βάση τις επαληθεύσιμες πηγές, σκεφθείτε την περίπτωση δημιουργίας ξεχωριστού άρθρου γι' αυτά.

Γράφωντας για εξαιρέσεις[επεξεργασία κώδικα]

Κάθε θεωρία ή φαινόμενο χωρίς αξιόπιστες πηγές που να το υποστηρίζουν ευθέως θα πρέπει να αφαιρείται άμεσα. Αποφύγετε όμως να αφαιρέσετε θεωρίες με αξιόπιστες πηγές χωρίς προηγούμενη συζήτηση.

Θεωρίες που καταχωρούνται με πολλές αξιόπιστες πηγές δεν θα πρέπει ποτέ να αφαιρούνται ακόμα κι αν δεν είναι 100% αληθινές. Η βασική προϋπόθεση για την συμπερίληψη στη Βικιπαίδεια είναι η επαληθευσιμότητα και όχι η αλήθεια. Αντί να προβείτε σε πρωτότυπη έρευνα, παραθέτοντας αντιπαραδείγματα, με σκοπό να αντικρούσετε μια θεωρία με την οποία διαφωνείτε, δοκιμάστε να βρείτε αξιόπιστες πηγές για αυτήν την αντίθετη θέση. Είναι προτιμότερο να παραθέσετε μια αντίθετη θέση χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές παρά να προσπαθείτε να την τεκμηριώσετε χρησιμοποιώντας αντίθετα παραδείγματα.

Η ισορροπημένη κάλυψη ενός θέματος είναι μέρος της δημιουργίας μιας αντικειμενικής εγκυκλοπαίδειας. Αλλά η παράθεση αντιπαραδειγμάτων και αντίθετων θεωριών και κριτικών που προέρχονται από μη έγκυρες πηγές θα πρέπει να αφαιρείται. Η Βικιπαίδεια δεν είναι αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών.