Βικιπαίδεια:Πολιτική ονομασίας χρηστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βικιπαίδεια:Όνομα χρήστη)

Η πολιτική αυτή περιγράφει τι είδους ονόματα είναι αποδεκτά για την ελληνική Βικιπαίδεια, και πως απαράδεκτα ή επισφαλή ονόματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Διευκρινίζει, επίσης, ότι ένας λογαριασμός χρήστη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ένα άτομο, και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ένα άτομο θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο ένα λογαριασμό.

Μπορείτε να επιλέξετε το όνομα χρήστη σας κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού χρήστη. Όλες οι συνεισφορές που γίνονται με τη χρήση αυτού του λογαριασμού θα αποδίδονται στο επιλεγμένο όνομα χρήστη (συνεισφορές, ενώ δεν είστε συνδεδεμένοι με οποιοδήποτε λογαριασμό που αποδίδονται στην διεύθυνση IP του χρήστη). Είναι επίσης δυνατό να ζητήσετε αλλαγή του ονόματος χρήστη και οι προηγούμενες συνεισφορές σας εκ νέου θα αποδίδονται στο νέο όνομα.

Αυτή η πολιτική ισχύει για ονόματα στην ελληνική Βικιπαίδεια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε το ίδιο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε σε Βικιπαίδειες σε άλλες γλώσσες και σε άλλα εγχειρήματα του Wikimedia Foundation. Δείτε meta:Help:Unified login/el.

Απαράδεκτα ονόματα[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν ονόματα χρηστών τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τη φραγή ή το κλείδωμα της σελίδας του χρήστη από τους διαχειριστές.

Θα συμβούν τα παραπάνω σε ονόματα χρηστών που:

  • είναι προσβλητικά
  • αφήνουν υπονοούμενα
  • θίγουν ευαίσθητα ζητήματα
  • προωθούν εταιρείες ή οργανισμούς
  • χρησιμοποιούν λογότυπα οργανισμών (Wikipedia)
  • απαράδεκτη επίσης θεωρείται η χρήση ονομάτων ζώντων και ενεργών πολιτικών.

Οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν πρώτα τους χρήστες για το τι θα επακολουθήσει ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το όνομά τους υποβάλλοντας αίτημα στο Ειδικό:GlobalRenameRequest.

Άλλα συγκεκριμένα ονόματα χρήστη[επεξεργασία κώδικα]

Πραγματικά ονόματα[επεξεργασία κώδικα]

Σκεφτείτε το προσεκτικά πριν δημιουργήσετε ένα λογαριασμό με το πραγματικό σας όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για παρενόχληση. Ειδικά αν πρόκειται να επεξεργαστείτε αμφιλεγόμενα θέματα. Αν και είναι δυνατό να μετονομάσετε το λογαριασμό σας αργότερα (αλλαγή του ονόματος χρήστη), το προηγούμενο όνομα χρήστη θα παραμένει μόνιμα στις καταγραφές επεξεργασιών και θα συνδέεται με εσάς.

Μην κάνετε επεξεργασίες με ένα όνομα που είναι πιθανό να σημαίνει ότι είστε ένα συγκεκριμένο, αναγνωρίσιμο πρόσωπο, ή σχετίζεστε με αυτό, εκτός αν αυτό είναι το πραγματικό σας όνομα. Αν έχετε το ίδιο όνομα με ένα πολύ γνωστό πρόσωπο με το οποίο δεν σχετίζεστε, και χρησιμοποιείτε ως όνομα χρήστη αυτό, το πραγματικό σας όνομα, θα πρέπει να αναφέρετε σαφώς στη σελίδα χρήστη σας ότι δεν σχετίζεστε με αυτό το γνωστό πρόσωπο.

Εάν χρησιμοποιείται ως όνομα χρήστη ένα όνομα που μπορεί να σημαίνει ότι είστε ένα συγκεκριμένο, αναγνωρίσιμο πρόσωπο, ή ότι σχετίζεστε με αυτό, ο λογαριασμός μπορεί μερικές φορές να αποκλειστεί ως προφύλαξη ενάντια σε παραποίηση προσώπου, μέχρι να αποδειχθεί η ταυτότητα σας.

Εάν έχετε μπλοκαριστεί επειδή χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα, παρακαλώ μην το εκλάβετε ως προσβολή ή επιθετική συμπεριφορά. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε κάποιον από το να υποδύεται εσάς (ή κάποιον που παριστάνει άτομο που έχει το ίδιο όνομα με σας). Είστε ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να αποδείξετε ότι είστε αυτός που λέτε ότι είστε. Μπορείτε να το κάνετε στέλνοντας ένα email στο info-en@wikimedia.org. Να γνωρίζετε πάντως ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ελέγχονται από μια εθελοντική ομάδα και ότι μπορεί να πάρει λίγο χρόνο πριν λάβετε απάντηση.

Ονόματα χρηστών με μη λατινικούς χαρακτήρες[επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει καμία απαίτηση τα ονόματα χρήστη να είναι στα αγγλικά. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσουν ονόματα που δεν είναι γραμμένα με λατινικό αλφάβητο, αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι γράμματα μη λατινικού αλφάβητου (όπως τα αραβικά, Κυριλλικά, Κινέζικα, ελληνικά ή Ιαπωνικά) θα είναι δυσανάγνωστα για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε ξενόγλωσσα βικιεγχειρήματα, και μερικές φορές οι χαρακτήρες ενδέχεται να μην εμφανίζονται εκεί σωστά. Για να αποφευχθεί η σύγχυση και η βοήθεια πλοήγησης, οι χρήστες με τέτοια ονόματα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν στα ξενόγλωσσα εγχειρήματα λατινικούς χαρακτήρες στην υπογραφή τους (δείτε τον σχετικό οδηγό).

Για τεχνικούς λόγους, οι απαγορευμένοι χαρακτήρες # < > [ ] | { } / @ δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε όνομα χρήστη. Αν εισαχθεί το σύμβολο της υπογράμμισης (_) θα μετατραπεί σε κενό.

Παρόμοια ονόματα[επεξεργασία κώδικα]

Ονόματα χρήστη που είναι πολύ παρόμοια με υπάρχοντα, δεν μπορούν κανονικά να καταχωρηθούν – αλλά αν πράγματι θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο όνομα, μπορείτε να ζητήσετε την δημιουργία του στο Αίτηση για ένα λογαριασμό. Ονόματα χρήστη που είναι πολύ παρόμοια με υπάρχοντα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται ή είναι ανενεργοί λογαριασμοί δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Χρησιμοποιείστε το Ειδικό:CentralAuth για να ελέγξετε την ύπαρξη αυτών των ονομάτων. Το πρόγραμμα που ελέγχει για ομοιότητα είναι κάπως υπερευαίσθητο. Αν το αιτούμενο όνομα χρήστη είναι αρκετά διαφορετικό ώστε να αποτρέπει την σύγχυση των δύο χρηστών, η αίτηση θα πρέπει να εγκριθεί. Δεν θα πρέπει να επιλέξετε ένα όνομα χρήστη που αφήνει να εννοηθεί κάποια επαγγελματική ή άλλη σχέση με έναν άλλο χρήστη, εκτός και αν είναι ήδη δικό σας ή πράγματι υπάρχει σχέση και μπορεί να αποδειχτεί.