Βιθέντε Εχάτε Τόμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βιθέντε Εχάτε Τόμι
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1968
Μαλάμπο
Υπηκοότητα Ισημερινή Γουινέα

O Βιθέντε Εχάτε Τόμι (Vicente Ehate Tomi, γενν. το 1968 στο Μαλάμπο) είναι πολιτικός από την Ισημερινή Γουινέα, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από τις 21 Μαΐου 2012 ως τις 22 Ιουνίου 2016. Ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο ως υπουργός Μεταφορών, Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, οπότε ήταν αρμόδιος για τις μεταφορές σε αέρα, ξηρά και θάλασσα[1].Ως υπουργός Μεταφορών ηγήθηκε σειράς πρωτοβουλιών για την επέκταση των συγκοινωνιακών υποδομών στη χώρα του, στα πλαίσια των οποίων έλαβε μέρος και σε ένα σχέδιο για κατασκευή καλωδίου οπτικών ινών για σύνδεση δύο πόλεων.[2]

Έχει επίσης υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αρμόδιος για Διοικητικά Θέματα[3]. Ο Τόμι διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Ιγνάσιο Μιλάμ Τανγκ, ο οποίος στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε το αξίωμα του Αντιπροέδρου με βάση μια συνταγματική μεταρρύθμιση[4]. Η θητεία του Εχάτε Τόμι στην πρωθυπουργία ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2012.

O νέος πρωθυπουργός εγκαινίασε ένα σεμινάριο στο Μπιόκο, με θέμα την ασφάλεια των τροφίμων, στις 17 Ιουλίου 2012.[5]

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τόμι απολύθηκε από τον πρόεδρο Ομπιάνγκ, τον Ιούνιο του 2016 και αντικαταστάθηκε από τον Φρανσίσκο Πασκουάλ Ομπάμα Ασούε.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]