Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ
Vigdis Finnbogadottir (1985).jpg
4η Πρόεδρος της Ισλανδίας
Περίοδος
1 Αυγούστου 1980 – 1 Αυγούστου 1996
Πρωθυπουργός Gunnar Thoroddsen
Steingrímur Hermannsson
Þorsteinn Pálsson
Steingrímur Hermannsson
Davíð Oddsson
Προκάτοχος Kristján Eldjárn
Διάδοχος Ólafur Ragnar Grímsson
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 15 Απριλίου 1930 (1930-04-15) (88 ετών)
Reykjavík, Kingdom of Iceland
Παιδιά 1
Επάγγελμα Δάσκαλος
Θεατρικός σκηνοθέτης

Η Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ (ορθότερα Βίγτις Φινπογατόουχτιρ) ,(ισλανδικά: Vigdís Finnbogadóttir) είναι Ισλανδή πολιτικός, η οποία υπηρέτησε ως 4η πρόεδρος της Ισλανδίας από το 1980 μέχρι το 1996. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ισλανδίας και της Ευρώπης. Επιπλέον, είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός του κράτους στον κόσμο.Με μια Προεδρία ακριβώς δεκαέξι χρόνων, παραμένει μέχρι σήμερα, η μακροβιότερη εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός κράτους στον κόσμο. Σήμερα είναι πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO αλλά και μέλος της Λέσχης της Μαδρίτης

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, στις 15 Απριλίου του 1930. Κατάγονταν από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας της, Finnbogi Rútur Þorvaldsson, ήταν πολιτικός μηχανικός, καθώς και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η μητέρα της, Sigríður Eiríksdóttir, ήταν νοσοκόμα και πρόεδρος της ισλανδικής Ένωσης Νοσηλευτών. Αφού πέρασε τις εξετάσεις το 1949, σπούδασε γαλλικά και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και της Σορβόνης στο Παρίσι, από το (1949- 1953) καθώς και Ιστορία του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Στην συνέχεια, απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στα γαλλικά και τα αγγλικά, από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Κατά την δεκαετία του '60 και του '70 συμμετείχε σε πολυάριθμες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ισλανδία (και ιδιαίτερα στο Κεφλαβίκ)

Καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργάστηκε ως υπεύθυνη τύπου του Εθνικού Θεάτρου της Ισλανδίας από το 1954 έως το 1957 και ξανά από το 1961 έως το 1964. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών, εργάζονταν παράλληλα ως ξεναγός.Δίδαξε Γαλλικά στο Menntaskólinn í Reykjavík (1962- 1967) και στο Menntaskólinn við Hamrahlíð από το (1967-1972). Δίδαξε επίσης για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας και παρουσίαζε μαθήματα γαλλικών για τo RUV, το κρατικό κανάλι της Ισλανδίας.Ήταν η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Θεατρικής Ομάδας του Ρέικιαβικ (Leikfélag Reykjavíkur) από το 1972 έως το 1980.Από το 1976 έως το 1980, διατέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων για τις σκανδιναβικές χώρες.Το 1966 έγινε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Γυναικών Ηγετών του κόσμου στην Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κέννεντυ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.Δύο χρόνια αργότερα, διορίστηκε πρόεδρος της UNESCO για τη δεοντολογία της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1980 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ισλανδίας. Αναμετρήθηκε με τρεις άνδρες υποψηφίους για την προεδρία και κέρδισε τις εκλογές με το 33,8 τοις εκατό της εθνικής ψήφου. Κατά την εκλογή της το 1980, υπήρξε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο, που εξελέγη ως αρχηγός του κράτους σε δημοκρατικές εκλογές. Όταν ανέλαβε την προεδρία ήταν διαζευγμένη και ανύπαντρη μητέρα μιας κόρης την οποία υιοθέτησε το 1972. Επανεξελέγη χωρίς αντίπαλο το 1984 και το 1992, καθώς και μετά από έντονη μάχη το 1988. Κατά την διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος, αφιερώθηκε στην διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της μοναδικότητας της Ισλανδίας.Προώθησε την παρακολούθηση φαλαινών ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης. Ακόμη, υποστήριξε και προώθησε θερμά την προσπάθειας για την αναδάσωση της Ισλανδίας. Παρά το γεγονός ότι το προεδρικό αξίωμα στην Ισλανδία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό, ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προώθηση του πολιτισμού της χώρας και γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα. Αποσύρθηκε από την προεδρία το 1996, όταν έγινε ιδρυτική πρόεδρος του Συμβουλίου Γυναικών Ηγετών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vigdís Finnbogadóttir της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).