Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ
Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ
ΧώραΑγγλία
ΤύποςΑκαδημαϊκή βιβλιοθήκη
ΊδρυσηBefore 1416
ΤοποθεσίαWest Road, Cambridge
Συντεταγμένες52°12′18.6″N 0°6′29″E / 52.205167°N 0.10806°E / 52.205167; 0.10806
Συλλογή
Μέγεθος9,000,000 τεκμήρια
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςJessica Gardner
Ιστότοποςwww.lib.cam.ac.uk

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (Cambridge University Library) είναι η κεντρική ερευνητική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην Αγγλία. Είναι η μεγαλύτερη από τις 114 συνολικά επιμέρους βιβλιοθήκες που υπάρχουν στα διάφορα κολέγια και τμήματα του.[1] Αποτελεί μείζονα πηγή επιστημονικών πληροφοριών για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και για εξωτερικούς ερευνητές. Μέσα στο Πανεπιστήμιο αναφέρεται συχνά με τα αρχικά «UL» (University Library). Οι 21 από τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου μοιράζονται την ίδια κεντρική διοίκηση με τη μεγάλη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είναι η μία από τις 6 νόμιμες βιβλιοθήκες-καταθετήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νόμο.[2] Στεγάζει περίπου 9 εκατομμύρια τεκμήρια (συμπεριλαμβάνονται χάρτες και παρτιτούρες), ενώ μέσα από την κατάθεση κατά τον νόμο, την αγορά και τις δωρεές, δέχεται περίπου 100 χιλιάδες νέα τεκμήρια κάθε έτος. Είναι η μοναδική από τις βιβλιοθήκες-καταθετήρια που διατηρεί ένα μεγάλο μέρος του υλικού της σε ανοικτή πρόσβαση και που επιτρέπει σε κάποιες κατηγορίες αναγνωστών να δανείζονται από τις συλλογές της.

Η αρχική θέση της βιβλιοθήκης ήταν οι «Παλαιές Σχολές» (Old Schools), μέχρι που δεν υπήρχε πλέον επαρκής χώρος σε αυτό το κτήριο και έτσι ανεγέρθηκε ένα νέο κτήριο για τη βιβλιοθήκη τη δεκαετία του 1930, στη θέση ενός παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου, στη δυτική πλευρά του κέντρου της πόλεως του Κέιμπριτζ, σήμερα μεταξύ του Κολεγίου Ρόμπινσον και της αυλής του Κολεγίου Κλαιρ (Clare College). Το σημερινό κτήριο, που σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ, λειτούργησε το 1934. Η σημερινή διευθύντρια, δρ. Τζέσικα Γκάρντνερ, είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που διευθύνει τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Facilities and resources | Undergraduate Study». www.undergraduate.study.cam.ac.uk. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2015. 
  2. http://www.lib.cam.ac.uk/news/cambridge-welcomes-dr-jessica-gardner-new-university-librarian

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fox, Peter (επιμ.): Cambridge University Library: the Great Collections, Cambridge University Press, Cambridge 1998
  • Oates, J.C.T., & McKitterick, D.: Cambridge University Library: a History, σε 2 τόμους, Cambridge University Press, Cambridge 1986
  • David McKitterick: Cambridge University Library: a History; [Vol. 2]: the eighteenth and nineteenth centuries. Cambridge: University Press, Cambridge 1986 ISBN 0-521-30655-8.
  • Charles Sayle: Annals of Cambridge University Library 1278–1900. Cambridge University Library, Cambridge 1916. Online-Ausgabe (PDF; 7,9 MB)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]