Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου
Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου
Ίδρυση1592, πριν 431 έτη (1592)
ΤοποθεσίαΙρλανδία, Δουβλίνο
Συντεταγμένες53°20′38″N 6°15′24.5″W / 53.34389°N 6.256806°W / 53.34389; -6.256806
Συλλογή
Μέγεθος7 εκατομμύρια τεκμήρια
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςHelen Shenton
Ιστότοποςwww.tcd.ie/Library/

Η βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι (ιρλανδικά: Leabharlann Choláiste na Tríonóide) εξυπηρετεί το Κολέγιο Τρίνιτι και το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Πρόκειται για βιβλιοθήκη υπεύθυνη για τη νόμιμη κατάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκδότες στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας οφείλουν να καταθέσουν αντίγραφο όλων των δημοσιεύσεών τους δωρεάν.[1]

Είναι η μόνη ιρλανδική βιβλιοθήκη που διαθέτει τέτοια δικαιώματα για έργα που δημοσιεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. [1] Μόνιμο έκθεμα της βιβλιοθήκης είναι η άρπα του βασιλιά Μπράιαν Μπόρου που θεωρείται εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας. Διαθέτει επίσης ένα αντίγραφο της Διακήρυξης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας του 1916 και του Βιβλίου του Κελς. Δύο από τους τέσσερις τόμους του Βιβλίου του Κέλς εκτίθενται στο κοινό. Ο ένας είναι μόνιμα ανοιχτός σε μια μεγάλη διαστάσεων διακοσμημένη σελίδα και ο άλλος σε κανονική σελίδα κειμένου η οποία ανανεώνεται κατά τακτά διαστήματα. [2] Τα μέλη του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου έχουν επίσης πρόσβαση στις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tallaght και της Irish School of Ecumenics, Milltown.

Kτίρια της Βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη επεκτείνεται σε αρκετά κτίρια, έξι από τα οποία βρίσκονται στην ίδια την πανεπιστημιούπολη του Κολεγίου Τρίνιτι, με ένα άλλο μέρος του Trinity Center στο St James's Hospital στο Δουβλίνο:

 • Το παλαιότερο κτίριο της βιβλιοθήκης, γνωστό ως Παλιά Βιβλιοθήκη, είναι το magnum opus του Τόμας Μπεργκ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1712 και χρειάστηκαν είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθεί (1732). Ακόμα και σήμερα, αν και περιτριγυρισμένο από κτίρια της ίδιας κλίμακας, είναι επιβλητικό και κυριαρχεί στη θέα του πανεπιστημίου από την οδό Νασσάου. Το Βιβλίο του Κελς βρίσκεται στην Παλιά Βιβλιοθήκη, μαζί με το Βιβλίο του Ντάροου, το Βιβλίο του Χάουθ και άλλα πολύ παλιά κείμενα. Με το επιβλητικό της Long Room (Μακρύ Δωμάτιο), η Παλιά Βιβλιοθήκη είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ιρλανδίας που περιέχει χιλιάδες σπάνια αρχεία, και πολύ παλιά βιβλία. Τον 18ο αιώνα, το κολέγιο έλαβε την άρπα Μπράιαν Μπόρου, μία από τις τρεις σωζόμενες μεσαιωνικές γαελικές άρπες και εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας, η οποία τώρα φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη. Στην παλιά βιβλιοθήκη βρίσκονται:
  • Τα πρώτα τυπωμένα βιβλία και ειδικές συλλογές.
  • Χειρόγραφα & Αρχεία.
 • Το συγκρότημα Βιβλιοθηκών Berkeley/Lecky/Ussher (BLU), που περιλαμβάνει:
  • Η Βιβλιοθήκη του Μπέρκλεϊ, στην Fellows' Square. Σχεδιασμένη από τον Paul Koralek της ABK Architects, πρόκειται για επιβλητική βρουταλιστική δομή που άνοιξε το 1967.
  • Η βιβλιοθήκη Lecky, συνδέεται με το κτήριο των τεχνών. Σχεδιάστηκε επίσης από την ABK Architects, και άνοιξε επίσημα το 1978.
  • Η βιβλιοθήκη Ussher, με θέα στο College Park. Σχεδιάστηκε από τους McCullough Mulvin Architects, άνοιξε επίσημα το 2003.
  • Η βιβλιοθήκη χαρτών Glucksman.
  • Το Τμήμα Διατήρησης και Συντήρησης.
 • Η Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Μηχανικής Hamilton, που βρίσκεται στο κτίριο Hamilton.
 • Το Αναγνωστήριο του 1937 (για μεταπτυχιακή χρήση).
 • Η ιατρική βιβλιοθήκη John Stearne (JSML), που στεγάζεται στο νοσοκομείο St James's Hospital.

Περαιτέρω υλικά αποθηκεύονται στο Stacks, είτε σε κλειστή πρόσβαση στο Κολέγιο είτε σε αποθετήριο βιβλίων στο προάστιο Santry του Δουβλίνου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλιό κτίριο της βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε με την ίδρυση του Κολεγίου Τρίνιτι το 1592. Το 1661, ο Henry Jones της χάρισε το Βιβλίο του Κελς, το πιο διάσημο χειρόγραφο. Ο James Ussher (1625–56), Αρχιεπίσκοπος Armagh, του οποίου τα σημαντικότερα έργα ήταν "Veterum Epistolarum Hibernicarum Sylloge" (1632) και "Brittanicarum Ecclesiarum Antiquitates" (1639), άφησε την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, η οποία περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες έντυπα βιβλία και χειρόγραφα. Τα ολοκληρωμένα έργα του δημοσιεύτηκαν από τη Βιβλιοθήκη σε είκοσι τέσσερις τόμους. [3] Το 1801, η Βιβλιοθήκη έλαβε νόμιμα δικαιώματα κατάθεσης, καθιστώντας τη μοναδική βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία που είχε τέτοια δικαιώματα για το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή.[3]

Περί πνευματικής ιδιοκτησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Σφαίρα εντός της σφαίρας) του Arnaldo Pomodoro στη βιβλιοθήκη Berkeley

Σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας του 2000, η βιβλιοθήκη δικαιούται, μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας και τις βιβλιοθήκες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας, του Πανεπιστημίου του Λίμερικ και του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, να λάβουν ένα αντίγραφο όλων των έργων που δημοσιεύτηκαν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.[4] Επίσης, ως αποτέλεσμα του British Legal Deposit Libraries Act 2003, που διαιωνίζει ένα παλαιότερο δικαίωμα που χρονολογείται από το 1801, η Βιβλιοθήκη έχει το δικαίωμα, μαζί με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, την Bodleian Library στην Οξφόρδη, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουαλίας και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, για να λάβουν αντίγραφο κατόπιν αιτήματος όλων των έργων που δημοσιεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. [5]

Πολλά έργα παραλαμβάνονται τώρα ηλεκτρονικά και όχι σε έντυπη μορφή σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2013.[6]

Μακρύ Δωμάτιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομέρειες από τα ράφια του Long Room

Η κύρια αίθουσα της παλιάς βιβλιοθήκης, μήκους 65 μέτρων (213 πόδια), κτίστηκε μεταξύ 1712 και 1732 και φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης. Αρχικά, το Long Room (Μακρύ Δωμάτιο) είχε επίπεδη οροφή, ράφια για βιβλία μόνο στο χαμηλότερο επίπεδο και μία ανοιχτή γκαλερί. Στη δεκαετία του 1850, το δωμάτιο έπρεπε να διευρυνθεί καθώς τα ράφια ήταν γεμάτα και η βιβλιοθήκη είχε τη δυνατότητα να λάβει ένα δωρεάν αντίγραφο για κάθε βιβλίο που εκδόθηκε στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Το 1860, η οροφή του Long Room ανασκευάστηκε για να φιλοξενήσει μια στοά. [7] Το Long Room είναι στολισμένο με μαρμάρινες προτομές. Η συλλογή των μαρμάρινων προτομών σχηματίστηκε όταν 14 προτομές του γλύπτη Peter Scheemakers αποκτήθηκαν από το κολέγιο. Πολλές από τις προτομές είναι μεγάλων φιλοσόφων, συγγραφέων και ανθρώπων που υποστήριξαν το κολέγιο. Η πιο αξιόλογη προτομή της συλλογής είναι αυτή του συγγραφέα Jonathan Swift, που φιλοτέχνησε ο Λούι-Φρανσουά Ρουμπίλιακ. [7]

Το Long Room διαθέτει επίσης ένα από τα τελευταία εναπομείναντα αντίγραφα της Διακήρυξης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας του 1916. Αυτή η διακήρυξη διαβάστηκε από τον Patrick Pearse κοντά στο Γενικό Ταχυδρομείο στις 24 Απριλίου 1916. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν την άρπα του Trinity College (επίσης γνωστή ως " άρπα Μπράιαν Μπορού") στο Long Room που είναι η παλαιότερη του είδος της στην Ιρλανδία και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Η άρπα είναι φτιαγμένη από βελανιδιά και ιτιά και περιλαμβάνει 29 χορδές από ορείχαλκο. [7]

Στην λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Αρχεία Jedi του ναού Jedi στο Star Wars γνωστό ως "Ο Πόλεμος των Άστρων": Επεισόδιο II - Attack of the Clones (Επίθεση των Κλώνων) μοιάζουν εκπληκτικά με τη μεγάλη αίθουσα βιβλιοθηκών του Κολεγίου Τρίνιτι. Αυτή η ομοιότητα έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις καθώς δεν ζητήθηκε άδεια για να χρησιμοποιηθεί η ομοιότητα του κτιρίου στην ταινία. Ωστόσο,η Lucasfilm αρνήθηκε ότι το Long Room (Μακρύ Δωμάτιο) ήταν η βάση των Αρχείων Jedi και οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης του Κολεγίου Τρίνιτι αποφάσισαν να μην προβούν σε καμία νομική ενέργεια. [8][9]

Στη σειρά Foundation, το Long Room ήταν το υποκατάστατο ενός αναγνωστηρίου στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα του Τράντορ.[10]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 «Legal Deposit (Copyright Libraries)». Trinity College Dublin. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018. 
 2. «Book of Kells - The Old Library & the Book of Kells Exhibition: Trinity College Dublin, The University of Dublin, Ireland». Tcd.ie. 4 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2015. 
 3. 3,0 3,1 «History of the Library». Tcd.ie. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013. 
 4. O’Keeffe, Hazel· Gaffney, John (2005). «The Copyright and Related Rights Act 2000 – The Journal of World Intellectual Property vol. 5 issue 4 p.613-629». onlinelibrary.wiley.com retrieved 11 March 2021. 
 5. «legislation.gov.uk – Trinity College, Dublin». www.legislation.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2021. 
 6. «Electronic Legal Deposit (UK) - The Library of Trinity College Dublin - Trinity College Dublin». www.tcd.ie. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2019. 
 7. 7,0 7,1 7,2 «The Long Room». Tcd.ie. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2017. 
 8. Williams, Eoghan (2002-09-29). «Trinity to strike back at return of the Jedi». The Irish Independent. http://www.independent.ie/irish-news/trinity-to-strike-back-at-return-of-the-jedi-26244343.html. Ανακτήθηκε στις 2015-07-30. 
 9. «Jedi Archives Clones Long Room, Trinity Attacks». Archiseek. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2015. 
 10. Power, Ed. «Foundation: It stars Jared Harris, was filmed in Ireland and cost $45m to make. So is it any good?». The Irish Times. https://www.irishtimes.com/culture/tv-radio-web/foundation-it-stars-jared-harris-was-filmed-in-ireland-and-cost-45m-to-make-so-is-it-any-good-1.4682747. Ανακτήθηκε στις 2021-10-05. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]