Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου[1] ξεκίνησε να λειτουργεί την βιβλιοθήκη του το 1984, η οποία απευθύνεται στα μέλη του Ιδρύματος, στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και στους σπουδαστές του. Η βιβλιοθήκη προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες που είναι χρήσιμες στους χρήστες για την έρευνα τους, την εκπόνηση εργασιών τους κλπ. με κύριο σκοπό της να καλύπτει τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες και να εξυψώνει το μορφωτικό τους επίπεδο με την κάλυψη των πληροφοριακών τους αναγκών. Δικαίωμα για χρήση της βιβλιοθήκης έχουν τα μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, οι φοιτητές του, οι αλλοδαποί φοιτητές που φιλοξενούνται στο Τ.Ε.Ι. στα πλαίσια Κοινοτικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, οι ερευνητές και οι εξωτερικοί χρήστες οι οποίοι δεν ανήκουν στο Ίδρυμα όμως οι πληροφορίες που χρειάζονται βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του και την επισκέπτονται. Στα άτομα που παραβαίνουν τον κανονισμό λειτουργίας που έχει δοθεί από τη βιβλιοθήκη αλλά και τις υποχρεώσεις τους προς αυτήν, τους απαγορεύεται η χρήση των συλλογών και υπηρεσιών της.

Η συλλογή της καλύπτει τα επιστημονικά πεδία που διδάσκονται στις Σχολές που υπάγονται στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, έτσι ώστε οι χρήστες να μελετούν επάνω σε αυτά για την κάλυψη των αναγκών τους για μάθηση και πληροφόρηση. Η συλλογή αποτελείται από 20.000-25.000 τόμους βιβλίων, 40 συνδρομές περιοδικών, 1 βάση δεδομένων ηλεκτρονικών περιοδικών και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποτελείται από 330 CD-ROMs, δισκέτες και κασέτες. Μέσα στους στόχους που έχει θέσει, για όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργίας της και εξυπηρέτηση των χρηστών της, παρέχει βιβλιογραφία μέσου του αυτοματοποιημένου της καταλόγου, αναζητά υλικό από άλλες βιβλιοθήκες που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο Ζ.39.50, παρέχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων με online σύνδεση, μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν την πληροφορία που τους ενδιαφέρει για την μελέτη, έρευνα, εργασία κ.λπ. που θέλουν να κάνουν. Επιπλέον, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις της Tεχνολογίας, εμπλουτίζει τη συλλογή της με σύγχρονο αλλά και αρχειακό υλικό για να υπάρχει εγκυρότητα στην πληροφόρηση και στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των χρηστών. Επιπρόσθετα, στοχεύει στην αποτελεσματική φύλαξη και διαχείριση του υλικού της έτσι ώστε να είναι έγκαιρα διαθέσιμο στους χρήστες χωρίς κάποια ζημιά, στην εξασφάλιση τεχνολογικού εξοπλισμού που θα υποστηρίζει τις ανάγκες των χρηστών και στη συνεργασία της με άλλες βιβλιοθήκες, άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών της παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

  • Υπολογιστικό κέντρο βιβλιοθήκης. Είναι ένα εργαστήριο πληροφορικής για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος που δημιουργήθηκε και λειτουργεί για εκπαιδευτική και πνευματική έρευνα, μελέτη και εργασία.
  • Αναγνωστήριο. Είναι ένας χώρος που διαμορφώθηκε για μελέτη στον οποίο παρέχεται και ασύρματο δίκτυο με κωδικούς σύνδεσης.
  • Φωτοτυπικά μηχανήματα. Λειτουργούν με ειδική μαγνητική κάρτα για την φωτοτύπηση του υλικού της βιβλιοθήκης.
  • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική στα μέλη της που έχουν εκδώσει την προσωπική κάρτα μέλους.
  • Διαδανεισμός βιβλίων. Είναι η υπηρεσία μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της να δανειστούν υλικό από άλλες βιβλιοθήκες ιδρυμάτων εφόσον δεν διατίθεται σε αυτήν.
  • Ηλεκτρονικές πηγές. Παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πολλές ηλεκτρονικές πηγές μέσω των οποίων μπορεί ο χρήστης να αναζητήσει, να εντοπίσει και να ανακτήσει αυτό που ζητάει π.χ. Βάσεις Δεδομένων (πρόκειται για βάσεις δεδομένων πλήρους κειμένου) και Ηλεκτρονικά Περιοδικά (πρόκειται για πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά ποικίλων θεμάτων).

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο τις ώρες 08:00-14:0, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]