Βιβλιοθήκη Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος της Βιβλιοθήκης στεγάζεται μέσα στο κτίριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών, στην Αγίου Δημητρίου 159, στο ισόγειο. Η βιβλιοθήκη είναι περίπου 80-100 τ.μ. και είναι κλειστή, δεν έχει κανένα αναγνωστήριο. Όσον αφορά, τον εξοπλισμό της διαθέτει τρεις υπολογιστές, από τους οποίους ο ένας είναι του βιβλιοθηκονόμου, ο άλλος έχει πρόσβαση μόνο στην βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης και ο τρίτος εξυπηρετεί τους ερευνητές και ένα φωτοτυπικό μηχάνημα.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δύο υπαλλήλους. Την κα. Μαρία Λιάρου, η οποία είναι υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και βιβλιοθηκονόμος και την κα. Χριστίνα Τσαγκαλιά, η οποία έχει καταγράψει το αρχείο του Τώνη Σπητέρη και είναι υπεύθυνη για την συλλογή και τις εκθέσεις.

Κοινό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί κυρίως ερευνητές και φοιτητές του Α.Π.Θ. και η πρόσβαση γίνεται έπειτα από αίτηση και έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από δωρεές. Βασικός πυρήνας της συλλογής είναι η δωρεά του τεχνοκριτικού Τώνη Σπητέρη και της συζύγου του γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη. Επίσης, μεγάλο μέρος της συλλογής αποτελεί η δωρεά των ιδρυτών του Ιδρύματος Νέστορα και Αλίκης Τελλόγλου. Σημαντικό μέρος της συλλογής αποτελούν το σημαντικό αρχείο και η βιβλιοθήκη του Γεώργιου  Μουρέλου, δωρεά του Ιωάννη Μουρέλου, μέρος της βιβλιοθήκης του Μαρίνου Καλλιγά, δωρεά των Παύλου και Ανδρέα Καλλιγά, καθώς και βιβλία από την Ελένη Λαζαρίδου, του Δημήτριου Τσάμη και του Κωνσταντίνου Καλοκύρη. Εκτός των βιβλίων αναφοράς, η βιβλιοθήκη διαθέτει δυσεύρετους καταλόγους εκθέσεων, σπάνιες εκδόσεις θεωρητικών κειμένων και πλήθος περιοδικών εκδόσεων τέχνης . Η συλλογή της δεν είναι μόνο αναδρομική, αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονες εκδόσεις τέχνης και αντίστοιχους καταλόγους. Στην συλλογή υπάρχουν περίπου 22.000 τόμοι. Στην παρούσα φάση το προσωπικό της βιβλιοθήκης ενσωματώνει την συλλογή τον online ηλεκτρονικό κατάλογο του Α.Π.Θ.

Βάσεις Δεδομένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από την Βιβλιοθήκη κατά κόρων ονομάζεται Alta Dam και υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτήν μόνο από τους υπολογιστές του Ιδρύματος, με κωδικούς που το ίδιο δίνει κατόπιν αίτησης.