Βιβαραί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης του Λανγκεντόκ. Το Βιβαραί αντιστοιχεί στο νομό Αρντές

Το Βιβαραί (γαλλικά: Vivarais, οξιτανικά: Vivarés), είναι μια ιστορική περιοχή στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας, η οποία καλύπτει το σημερινό νομό Αρντές. Η περιοχή έλαβε το όνομα από την πρωτεύουσά της, το Βιβιέ, στον ποταμό Ροδανό. Στους φεουδαρχικούς χρόνους αποτελούσε τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τον επίσκοπο της ως κόμη. Το 1309 έγινε τμήμα των γαλλικών βασιλικών κτήσεων και περιλαμβάνονταν στην επαρχία Λανγκεντόκ του γαλλικού βασιλείου. Συνέχισε να είναι  γαλλική επαρχία μέχρι το 1789.

Το 1999, το όνομα χρησιμοποιήθηκε για τα Ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης Côtes du Vivarais, μια ονομασία για τα κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά από μια περιοχή που καλύπτει το νότο του νομού Αρντές και το βόρειο τμήμα του νομού Γκαρ.[1]

Φυσιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βιβαραί εκτείνεται στις ανατολικές παρυφές του Κεντρικού Ορεινού Όγκου (Μασίφ Σαντράλ). Το βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής είναι ορεινό με την οροσειρά Σεβέν να καλύπτει το δυτικό τμήμα και τα όρη του Βιβαραί, που αποτελούνται από στενά οροπέδια με κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα με μέγιστο ύψος 1753 μέτρα στο όρος Μεζέν, στον βορρά. Στα ανατολικά βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Ροδανού, που σχηματίζει το ανατολικό σύνορο.[2] Στο νότο διασχίζει την περιοχή ο ποταμός Αρντές.

Η περιοχή διαιρείται στο Άνω Βιβαραί (βόρειο τμήμα) και στο Κάτω Βιβαραί (νότιο τμήμα).

Το Άνω Βιβαραί έχει κρυσταλλικό έδαφος και η υγρασία του περιβάλλοντος είναι αρκετά υψηλή καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, δημιουργώντας πολύ πράσινα τοπία και λιβάδια, καθώς και δάση όπου κυριαρχούν η οξιά, η καστανιά και τα κωνοφόρα. Το κλίμα είναι ακραίο, με χιόνι για πολλούς μήνες, πολύ βίαιους ανέμους το φθινόπωρο και το χειμώνα, συχνές ομίχλες στις κοιλάδες, ακραίες πτώσεις θερμοκρασίας μεταξύ των εποχών και βροχοπτώσεις (1.500 mm ετησίως μέσος όρος), πολύ έντονες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Το Κάτω Βιβαραί χαρακτηρίζεται από καρστικά ασβεστολιθικά εδάφη μέσα από τα οποία διεισδύουν οι βροχοπτώσεις, και η μεγαλύτερη εγγύτητά του με την Προβηγκία κάνει το μεσογειακό κλίμα να κυριαρχεί, με περιοχές κατάφυτες από ελιές και αμπέλια. Το Κάτω Βιβαραί περιλαμβάνει σημαντικά συστήματα σπηλαίων όπως το σπήλαιο του Ορνιάκ, το σπήλαιο Μαρζάλ, κ.α., όπου έχουν ανακαλυφθεί οστά από γιγαντιαία ζώα της περιόδου του Πλειστόκαινου.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βιβαραί παραδοσιακά ανήκε στο τόξο των περιοχών της οξιτανικής γλώσσας. Στην περιοχή κυριαρχούσαν τοπικές διάλεκτοι:

  • τα ωβερνιά προς τα δυτικά
  • τα λανγκεντοσιέν στο νότο
  • τα βιβαρο-αλπίν στο βορρά

Στην εποχή μας, η χρήση της οξιτανικής γλώσσας διατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Φορείς διάδοσης της τοπικής γλώσσας είναι το Ινστιτούτο Οξιτανικών Σπουδών και το Parlarem en Vivarés.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Vivarais στο Wikimedia Commons