Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιατσεσλάβ Τσορνοβίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιατσεσλάβ Τσορνοβίλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
В'ячеслав Максимович Чорновіл (Ουκρανικά)
Γέννηση24  Δεκεμβρίου 1937[1]
Γέρκι[1]
Θάνατος25  Μαρτίου 1999[2]
Ivankiv[1]
Αιτία θανάτουτροχαίο ατύχημα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Μπαϊκοβέ
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ουκρανία[1]
ΘρησκείαΟυκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (1989-2018)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυκρανικά
ΣπουδέςTaras Shevchenko National University of Kyiv, Institute of Journalism
Danylo Halytsky Lviv National Medical University
Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο»
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος[1]
αγωνιστής/στρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
πολιτικός[1]
δημοσιογράφος άποψης[3]
κριτικός λογοτεχνίας[3]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΛαϊκό Κίνημα Ουκρανίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςAtena Pashko
Olena Antoniv
ΤέκναAndriy Chornovil
Taras Chornovil
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βερχόβνα Ράντα (1990–1994)[4]
μέλος της Βερχόβνα Ράντα (1994–1998)[5]
μέλος της Βερχόβνα Ράντα (1998–1999)[6]
Ειδικός Επισκέπτης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1995–1996)[7]
εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1996–1999)[7]
ΒραβεύσειςΕθνικό βραβείο Σεφτσένκο (1996)
Hero of Ukraine, Order of the State (21  Αυγούστου 2000)[8]
Τάγμα του Πρίγκηπα Γιάροσλαβ του Σοφού, 5η τάξη
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βιατσεσλάβ Μαξίμοβιτς Τσορνοβίλ (ουκρανικά: В'ячеслав Максимович Чорновил‎‎ , 24 Δεκεμβρίου 1937 - 25 Μαρτίου 1999) ήταν Ουκρανός Σοβιετικός αντιφρονούντας, ακτιβιστής ανεξαρτησίας και πολιτικός, ο οποίος ήταν ο ηγέτης του Λαϊκού Κινήματος της Ουκρανίας από το 1989 μέχρι το θάνατό του το 1999. Πέρασε 15 χρόνια στη φυλακή από τη σοβιετική κυβέρνηση για τον ακτιβισμό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αργότερα ήταν Αντιπρόεδρος του Λαού της Ουκρανίας από το 1990 έως το 1999, αποτελώντας έναν από τους πρώτους και πιο διακεκριμένους αντικομμουνιστές που κατείχαν δημόσιες θέσεις στην Ουκρανία. Ήταν υποψήφιος δύο φορές για την Προεδρία της Ουκρανίας. Την πρώτη φορά, το 1991, ηττήθηκε από τον Λεονίντ Κραβτσούκ, ενώ το 1999 πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα υπό αμφισβητούμενες συνθήκες.

Ο Τσορνοβίλ γεννήθηκε στο χωριό Γέρκι, στην κεντρική Ουκρανία, τότε υπό τη Σοβιετική Ένωση. Μέλος της Κομσομόλ από την εποχή του στο πανεπιστήμιο, ήταν συνδεδεμένος με το αντιπολιτισμικό κίνημα Шістдесятники («άτομα της δεκαετίας του 1960»), και απομακρύνθηκε από την Κομσομόλ μετά την ομιλία του εναντίον του κομμουνισμού. Το σαμιζντάτ του, το οποίο ερευνούσε παραβιάσεις διανοουμένων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας σοβιετικής καταστολής του 1965-1966, του απέφερε δυτική επιδοκιμασία, καθώς και μια τριετή ποινή φυλάκισης στη Γιακουτία. Μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στο σαμιζντάτ και άρχισε να εκδίδει το Ουκρανικός Αγγελιοφόρος (Український вісник), έναν πρόδρομο του σύγχρονου ουκρανικού ανεξάρτητου τύπου. Συνελήφθη και πάλι σε μια άλλη εκκαθάριση διανοούμενων τον Ιανουάριο του 1972 και καταδικάστηκε σε μεταξύ έξι και δώδεκα ετών φυλάκισης.

Ο Τσορνοβίλ περιγράφεται από τον συνάδελφο του αντιφρονούντα Μιχαήλ Χέιφετς ως «στρατηγός των Ζεκ» για την ηγεσία του των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων, και αναγνωρίστηκε ως κρατούμενος συνείδησης από τη Διεθνής Αμνηστία. Του επιτράπηκε να επιστρέψει στην Ουκρανία το 1985 ως μέρος της Περεστρόικα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ήταν ενεργός στην οργάνωση ενός κινήματος εναντίον της σοβιετικής κυριαρχίας στην Ουκρανία. Το κίνημα αργότερα οδήγησε σε μια λαϊκή επανάσταση που έριξε τον κομμουνισμό και οδήγησαν τον Τσορνοβίλ να αναλάβει αξίωμα ως μέλος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας. Ήταν ένας από τους δύο κύριους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας το 1991, αν και ηττήθηκε από τον πρώην κομμουνιστικό ηγέτη Λεονίντ Κραβτσούκ, και προώθησε ενεργά την ουκρανική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντίθεση στην εμφάνιση των Ουκρανών ολιγαρχών.

Ως ηγετική προσωπικότητα της κεντροδεξιάς της Ουκρανίας, ο Τσορνοβίλ ήταν ο κύριος εχθρός της κομμουνιστικής και μετακομμουνιστικής αριστεράς της Ουκρανίας για μεγάλο μέρος της ζωής του. Επίσης, συχνά έκανε εχθρούς και αντιπάλους μεταξύ των ακροδεξιών και των κεντρώων πολιτικών σφαιρών της Ουκρανίας, και οι τελευταίοι μήνες της ζωής του κυριαρχούνταν από μια διαίρεση στο κόμμα του, το Λαϊκό Κίνημα της Ουκρανίας. Ο θάνατός του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 1999 στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν υποψήφιος με τον εν ενεργεία πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, έχει οδηγήσει σε θεωρίες συνωμοσίας και πολλά χρόνια ερευνών και δικών, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε εξαλείψει την δολοφονία ως πιθανότητα. Είναι δημοφιλής φιγούρα στην σημερινή Ουκρανία, όπου έχει καταταχθεί δύο φορές μεταξύ των δέκα πιο δημοφιλών Ουκρανών και είναι σύμβολο της δημοκρατίας και του ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας, καθώς και του φιλοευρωπαϊσμού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]