Βεψική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βεψική γλώσσα (vepsän kelʹ, vepsän keli, ή vepsä), που ομιλείται από τους Βέψους, ανήκει στην Φιννική ομάδα των ουραλικών γλωσσών. Είναι στενά συγγενική με τα φινλανδικά και τα καρελικά. Τα βεψικά γράφονται επίσης με τη λατινική γραφή.

Βεψική γλώσσα

Σύμφωνα με τις σοβιετικές στατιστικές, στα τέλη του 1989, 12.500 άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονταν εθνοτικά Βέψοι.

Σύμφωνα με την τοποθεσία του λαού, η γλώσσα χωρίζεται σε τρεις κύριες διαλέκτους: τα Βόρεια Βεψικά (στη λίμνη Ονέγκα στα νότια του Πετροζαβόντσκ, στα βόρεια του ποταμού Σβιρ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Εθνικού Βόλοστ των Βεψών), τα Κεντρικά Βεψικά (στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Βόλογκντα) και τα Νότια Βεψικά (στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης). Η βόρεια διάλεκτος φαίνεται να είναι η ξεχωριστότερη από τις τρεις· ωστόσο, είναι ακόμα αμοιβαία κατανοητή για τους ομιλητές των άλλων δύο διαλέκτων. Οι ομιλητές της βόρειας διαλέκτου αποκαλούνται «Λούδοι» (lüdikad ή lüdilaižed).

Στη Ρωσία, περισσότερα από 350 παιδιά μαθαίνουν τη βεψική γλώσσα σε συνολικά 5 εθνικά σχολεία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «09.12.2004 - The Vepsian Culture Society in Karelia celebrates its 15th anniversary». gov.karelia.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019.