Βεσπασία Πόλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βεσπασία Πόλλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤίτος Φλάβιος Σαβίνος Ι
ΤέκναFlavia Vespasia
Τίτος Φλάβιος Σαβίνος ΙΙ
Βεσπασιανός
ΓονείςVespasius Pollio
ΑδέλφιαVespasius
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βεσπασία Πόλλα, λατιν. Vespasia Polla (γενν. το 15 π.Χ., άκμασε τον 1ο αι. μ.Χ.) ήταν η μητέρα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Βεσπασιανού και η γιαγιά του Τίτου και του Δομιτιανού. Προερχόταν από γένος της τάξης των ιππέων, από τη Νουρσία.

Η Βεσπσία Πόλλα, μητέρα του Αυτοκράτορα Βεσπασιανού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σουητώνιος αναφέρει, πως πατέρας της ήταν ο Βεσπάσιος Πολλίο, που έγινε χιλίαρχος (tribunus militum) τρεις φορές και έπαρχος του στρατοπέδου (praefectus castrorum). Ο αδελφός της ανήλθε στο αξίωμα του πραίτορα. Οι Βεσπάσιοι εθεωρούντο ένα παλαιό γένος μεγάλης φήμης και ο Σουητώνιος σημειώνει μία περιοχή με το όνομα Βεσπασία, όπου είχαν κτιστεί πολλά μνημεία τους. Αυτή βρισκόταν στην κορυφή ενός όρους, στο 6ο μίλιο της απόστασης από τη Νουρσία προς το Σπολέτουμ.

Απέκτησε δύο γιους, τον Σαβίνο και τον Βεσπασιανό. Από τα δύο αδέλφια, ο πρώτος κατόρθωσε να γίνει συγκλητικός, ενώ ο δεύτερος πολύ αργότερα. Ο Σουητώνιος αναφέρει, ότι "η μητέρα του τον έπειθε να το αναβάλλει. Τον οδήγησε σε αυτό από σαρκασμό μάλλον παρά από πατρική παρότρυνση, καθώς τον έβλεπε πάντα ως υπηρέτη του Σαβίνου" (Βίος Βεσπασιανού, 2.2)

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βεσπασία παντρεύτηκε τον Τίτο Φλάβιο Σαβίνο I συλλέκτη φόρων και επέζησε αυτού, αλλά δεν ξαναπαντρεύτηκε. Είχαν τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Suetonius, Life of Vespasian, 1.2-3.