Βεξιλολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σημαία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βεξιλολογίας απεικονίζει έναν ποδόδεσμο.

Η Βεξιλολογία είναι η μελέτη της ιστορίας, των συμβολισμών και της χρήσης των σημαιών ή, κατ 'επέκταση, κάθε ενδιαφέρον για σημαίες σε γενικές γραμμές.[1] Η λέξη είναι μια σύνθεση της λατινικής λέξης vexillum («σημαία») και του ελληνικού προσθετικού -λογία.[2]

Ένα άτομο που μελετά τις σημαίες είναι ένας βεξιλογιστής, ένας που σχεδιάζει τις σημαίες είναι ένας βεξιλογράφος και η τέχνη του σχεδιασμού σημαίας ονομάζεται βεξιλογραφία. Κάποιος που είναι χομπίστας ή θαυμαστής των σημαιών είναι ένα βεξιλόφιλος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μελέτη των σημαιών, ή η βεξιλολογία, επισημοποιήθηκε από τον Αμερικανό μελετητή και φοιτητή σημαιών Ουίτνεϊ Σμιθ το 1961, με τη δημοσίευση του The Flag Bulletin.[3] Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Σμιθ διοργάνωσε διάφορες οργανώσεις και συναντήσεις σημαίας, όπως το πρώτο Διεθνές Συνέδριο της Βεξιλολογίας (ICV), η Βεξιλολογική Ένωση Βόρειας Αμερικής και η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βεξιλολογίας (FIAV).[4] Ο Σμιθ, ο οποίος αναγνωρίζεται ότι επινόησε τον όρο «βεξιλολογία» το 1957, έγραψε: «Επειδή η χρήση των σημαιών πηγαίνει πίσω στις πρώτες ημέρες του ανθρώπινου πολιτισμού, η μελέτη αυτής της χρήσης με σοβαρό τρόπο είναι τόσο πρόσφατη που ο όρος για αυτή ... δεν εμφανίστηκε σε έντυπη μορφή μέχρι το 1959.»[5] Πριν από εκείνη τη στιγμή, η μελέτη των σημαιών θεωρήθηκε γενικά ως μέρος της εραλδικής.

Η συμμετοχή στη βεξιλολογία συμπεριλαμβάνει ακαδημαϊκή εργασία σε τομείς όπως η κοινωνιολογία, η ιστορία ή ο σχεδιασμός, επαγγελματίες ή μη, συνεισφορές από τη βιομηχανία σημαίας και το ενδιαφέρον από όσους είναι απλώς παθιασμένοι με τις σημαίες. Οι ICV και οι τοπικές βεξιλολογικές συνεδριάσεις, καλύπτουν συχνά ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος για τις σημαίες. Από το 1969, διοργανώνεται Διεθνές Συνέδριο Βεξιλολογίας κάθε δύο χρόνια, υπό την αιγίδα της FIAV και τα έγγραφα που παρουσιάζονται στο συνέδριο δημοσιεύονται στη συνέχεια ως Πρακτικά του Κογκρέσου.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σμιθ, Ουίτνεϊ. Σημαίες κατά τη διάρκεια των αιώνων και σε ολόκληρο τον κόσμο Νέα Υόρκη: McGraw-Hill, 1975. Έντυπο.
  2. «Σχετικά με τη Βεξιλολογία - The Flag Institute» (στα αγγλικά). The Flag Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-09-27. https://web.archive.org/web/20180927182042/http://www.flaginstitute.org/wp/about-us/about-vexillology. Ανακτήθηκε στις 2018-06-01. 
  3. 3,0 3,1 «CONSIDER VEXILLOLOGY. – SemiotiX». semioticon.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2018. 
  4. Βουλιέιμι, Έλσα (15 Δεκεμβρίου 2015). «Which flag is it? Take our quiz to find out». https://www.independent.co.uk/extras/puzzles-and-games/quizzes/can-you-recognise-these-flags-a6774121.html. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2016. 
  5. «Βεξιλολογία». www.crwflags.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λίπσον, Μαρκ. Σημαία: Μια αμερικανική βιογραφία. Νέα Υόρκη: Thomas Dunne Books, 2005.
  • Σμιθ, Ουίτνεϊ. Σημαίες κατά τη διάρκεια των αιώνων και σε ολόκληρο τον κόσμο. Νέα Υόρκη: McGraw-Hill, 1975.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Vexillology στο Wikimedia Commons