Βεατρίκη του Μπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βεατρίκη του Μπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1360 ή 1365[1]
Burg an der Wupper
Θάνατος16  Μαΐου 1395 ή 1395[1]
Neustadt an der Weinstraße
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡούπερτ Α΄ του Παλατινάτου (από 1385)[2]
ΓονείςΓουλιέλμος Ζ΄ του Γύλιχ, 1ος δούκας του Μπεργκ[3] και Anna von der Pfalz[3]
ΑδέλφιαMargaret of Julich-Berg
Αδόλφος του Γύλιχ-Μπεργκ
Ruprecht von Berg
Γουλιέλμος Η΄ του Γύλιχ, κόμης του Ράβενσμπεργκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαCount Palatine of the Rhine
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βεατρίκη, γερμ.: Beatrix (Beatrice) von Berg von Jülich (1364, Μπουργκ επί του Βύπερ - 16 Μαΐου 1395. Nόιστατ αν ντερ Βάινστρασε) ήταν κόρη του δούκα του Μπεργκ και με τον γάμο της έγινε εκλέκτορας του Παλατινάτου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πρώτη κόρη του Γουλιέλμου Ζ΄ δούκα του Μπεργκ και της Άννας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Ρούπερτ Β΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου.

Γεννήθηκε πιθανώς στο κάστρο του Μπουργκ επί του Βούπερ, που εκείνη την εποχή ήταν η κατοικία των γονιών της.

Από το 1380 ο πατέρας της κυβερνούσε από το Ντύσελντορφ ως δούκας του Μπεργκ, όπου μάλλον θα έμενε η άγαμη ακόμη Βεατρίκη με τους γονείς της.

Το 1385 η 19ετής Βεατρίκη παντρεύτηκε τον εκλέκτορα Ρούπερτ Α΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου, ο οποίος ήταν 5 χρόνια χήρος και 75 ετών. Η Βεατρίκη ήταν εγγονή του ανιψιού του και διαδόχου Ρούπερτ Β΄.[4]

Ο Ρούπερτ Α΄ και η δεύτερη σύζυγός του Βεατρίκη κατοικούσαν και οι δύο στη Χαϊδελβέργη, της οποίας το Πανεπιστήμιο είχε ιδρυθεί από τον εκλέκτορα, και στο Νόιστατ αν ντερ Βάινστρασε, όπου απεβίωσε το 1390.

Στη Γενική Γερμανική Βιογραφία αναφέρεται για τον σύζυγο τής Βεατρίκης: "Ακόμη και μεταξύ των συγχρόνων του ο Ρούπερτ Α΄ ήταν σε μεγάλη εκτίμηση, μία σεβαστή μορφή, ιππότης στην εμφάνιση. Εθεωρείτο καλοκάγαθος ευγενής καλής θέλησης, προστάτης της Εκκλησίας και της ιεροσύνης, φίλος των χηρών και των ορφανών. Η Εβραϊκή κοινότητα, της οποίας την οικονομική δύναμη γνώριζε πώς να εκμεταλλευτεί αξιοθαύμαστα, τον τιμούσε ως δίκαιο, ανθρωπιστή προστάτη" [5].

Η Βεατρίκη επέζησε του συζύγου της μόλις 5 χρόνια και απεβίωσε το 1395 επίσης στο Nόιστατ. Ο γάμος δεν παρήγαγε κανέναν απόγονο. Ο σύζυγός της με διαθήκη άφηνε το Παλατινάτο στον ανιψιό του Ρούπερτ Β΄, πάππο της Βεατρίκης. Επίσης άφησε στη Βεατρίκη ως ιδιοκτησία χηρείας το κάστρο και την πόλη του Νόιμπουρκ επί του Ρήνου, το χωριό Χάγκενμπαχ και φόρους σε είδος από το Μπέργκτσαμπερν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1385 τον Ρούπερτ Α΄ των Βίττελσμπαχ εκλέκτορα του Παλατινάτου, θείο του πάππου της. Ο 75ετής γαμπρός απεβίωσε 5 έτη μετά, χωρίς να έχει με τη Βεατρίκη αποκτήσει απογόνους.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 p4309.htm#i43082.
  2. p4309.htm#i43082. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. Ο πάππος της Ρούπερτ Β΄ εκλέκτορας του Παλατινάτου ήταν γιος του Αδόλφου παλατινού κόμη του Ρήνου, αδελφού του Ρούπερτ Α΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου.
  5. Wille, Jakob (1889). Allgemeine Deutsche Biographie V29. σελίδες 731–737.