Βασιλικό Σώμα Μηχανικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλικό Σώμα Μηχανικών
Το έμβλημα του Σώματος
Ίδρυση1716
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
Δύναμη15 Συντάγματα
ΥπαγωγήΒρετανικός Στρατός Ξηράς
ΨευδώνυμοΣκαπανείς (Sappers)
ΡητόUbique and Quo Fas Et Gloria Ducunt («Οπουδήποτε οδηγεί το δίκαιο και η δόξα»)
ΕμβατήριοWings
Αναγνωριστικό σύμβολο

Το Βασιλικό Σώμα Μηχανικών (αγγλικά: Royal Engineers‎‎), ή αλλιώς Σκαπανείς (Sappers), είναι βοηθητικό σώμα του Βρετανικού Στρατού Ξηράς. Ασχολείται με τη μηχανική στο πεδίο της μάχης: στρατιωτική μηχανική, μηχανική και διάφορες βοήθειες στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η βάση του σώματος βρίσκεται στο Τσάτχαμ του Κεντ, στην Αγγλία. Το σώμα είναι χωρισμένο σε πολλά συντάγματα, διασκορπισμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καταβολές του σώματος βρίσκονται στους μηχανικούς του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Για περισσότερα από 900 χρόνια, βρίσκονται στην υπηρεσία του θρόνου. Το σώμα, στη σημερινή του μορφή, ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Πυρομαχικών, μια κυβερνητική οργάνωση του 15ου αιώνα η οποία διαχειριζόταν τα πυρομαχικά του βρετανικού στρατού. Το 1717, το Συμβούλιο Πυρομαχικών ίδρυσε ένα σώμα μηχανικών, αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από αξιωματικούς. Οι χειρωνακτικές εργασίες ανατέθηκαν σε λόχους τεχνιτών, που αποτελούνταν από τεχνίτες και εργάτες που είχαν συμβόλαια με τον στρατό. Το 1782, δημιουργήθηκε λόχος τεχνιτών στρατιωτών για να υπηρετήσει στο Γιβραλτάρ. Επρόκειτο για την πρώτη μονάδα μη στρατευμένων σκαπανέων.[1]

Το 1787, το σώμα έγινε βασιλικό, και απέκτησε το σημερινό του όνομα. Την ίδια περίοδο, δημιουργήθηκε Βασιλικό Σώμα Τεχνιτών, το οποίο αποτελούνταν από μη στρατευμένους αξιωματικούς και στρατιωτικούς οι οποίοι θα βρισκόταν υπό τις εντολές του Βασιλικού Σώματος Μηχανικών. Δέκα χρόνια αργότερα, ο λόχος του Γιβραλτάρ απορροφήθηκε από τον στρατό, και έπειτα, το 1812 μετονομάστηκε σε Βασιλικό Σώμα Σκαπανέων και Ανθρακωρύχων.[2]

To 1855, διαλύθηκε το Συμβούλιο Πυρομαχικών, και η δικαιοδοσία του σώματος των μηχανικών, μαζί με αυτά των σκαπανέων και των ανθρακωρύχων, αλλά και του πυροβολικού πέρασαν στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.[3]

Την επόμενη χρονιά, μηχανικοί, σκαπανείς και ανθρακωρύχοι συγχωνεύθηκαν στο Βασιλικό Σώμα Μηχανικών. Το σώμα αυτό, το οποίο απέκτησε το προσωνύμιο Ubique (πανταχού) από τον βασιλιά Γουλιέλμο Δ΄ το 1832, ήταν παρόν σε όλες τις σημαντικές συγκρούσεις του βρετανικού στρατού. Το δεύτερο σύνθημα του είναι Quo Fas et Gloria ducunt (Όπου καθοδηγεί το δίκαιο και η δόξα).[4]

Το μουσείο του σώματος βρίσκεται στο Τζίλιγχαμ του Κεντ.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρετανοί σκαπανείς κατά τη διάρκεια άσκησης αποναρκοθέτησης

Όλα τα μέλη του σώματος εκπαιδεύονται αρχικά ως μάχιμοι μηχανικοί. Οι σκαπανείς και οι μη στρατευμένοι αξιωματικοί διαθέτουν επίσης μία ειδικότητα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα κατάταξης και για γυναίκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ford-Jones, Martyn R. (2017). A Royal Engineer at War 1940-1945: From Crossing the Desert to Crossing the Rhine. UK: Fonthill Media. σελ. 5. 
  2. Fletcher, Ian (2012). Badajoz 1812: Wellington's bloodiest siege. UK: Bloomsbury Publishing. σελ. 20. ISBN 9781846035203. 
  3. Chant, Christopher (2013). The Handbook of British Regiments (Routledge Revivals). New York: Routledge. σελ. 307. ISBN 9781134647316. 
  4. Roper, Michael (1998). The Records of the War Office and Related Departments, 1660-1964. UK: Public Record Office. σελ. 44. ISBN 9781873162453. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]