Βασιλικός ναός του αγιότατου Χριστού του Λα Λαγούνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλικός ναός του αγιότατου Χριστού του Λα Λαγούνα
Χάρτης
ΕίδοςΚαθολικός τόπος προσκυνήματος
Γεωγραφικές συντεταγμένες28°29′37″N 16°18′45″W
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΕπισκοπή της Τενερίφης
Διοικητική υπαγωγήΣαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα
ΧώραΙσπανία
Έναρξη κατασκευής1580
ΠροστασίαΚληρονομιά πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Βασιλικός ναός του Αγιωτάτου Χριστού της Λα Λαγούνα (ή κατά το πλήρες όνομα στα ισπανικά: Real Santuario del Santísimo Cristo de La Laguna) είναι μια καθολική εκκλησία που βρίσκεται στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα στο νησί της Τενερίφης (Κανάριες Νήσοι, Ισπανία). Το ιερό είναι γνωστό κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα του Χριστού του Λα Λαγούνα, μία από τις πιο τιμώμενες εικόνες στις Κανάριες νήσους, η οποία είναι σύμβολο της πόλης της Λα Λαγούνα.

Ο Χριστός της Λα Λαγούνα

Ιστορία - Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1506 και ολοκληρώθηκε το 1580. Ο ναός στην αρχική του μορφή πριν από την πυρκαγιά τη νύχτα της 28ης Νοεμβρίου 1810 ήταν τρίκλιτος. Σήμερα η εκκλησία αποτελεί μέρος ενός μοναστηριού του Τάγματος των Φραγκισκανών και διαθέτει μόνο ένα κλίτος, ψηλό και στενό. Στον πίσω τοίχο δεσπόζει ένα ρετάμπλ κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ασήμι, όπου βρίσκεται η εικόνα του Χριστού του Λα Λαγούνα. Η εικόνα είναι φλαμανδικής τεχνοτροπίας του δέκατου έκτου αιώνα. Αρκετοί πάπες εμπλούτισαν το ιερό με χρήματα που αποκόμιζαν από συγχωροχάρτια στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού στη Ρώμη.[1] Στις 19 Δεκεμβρίου του 1906, ο βασιλιάς Αλφόνσος ΙΓ΄ της Ισπανίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Κανάριες Νήσους, απέδωσε στον ναό τον τίτλο βασιλικός. Ο ναός του αγιότατου Χριστού ήταν ένας από τους πρώτους στις Κανάριες Νήσους που απέκτησε αυτό τον τίτλο. Το 2006 επισκέφθηκε τον ναό ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α΄ με τη σύζυγό του Σοφία.

Από το 2014 το ιερό στεγάζει ένα αντίγραφο της Ιεράς Σινδόνης του Τορίνο. Θεωρείται το πλέον ακριβές στον κόσμο αντίγραφο της Σινδόνης.[2]

Αντίγραφο της Ιεράς Σινδόνης του Τορίνο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Estatutos Oficiales de la Esclavitud del Santísimo Cristo de La Laguna» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2009. 
  2. «La Iglesia del Cristo de La Laguna albergará una copia de la Sábana Santa». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2014. 

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]