Γιάνγκ ντι-Περτουάν Αγκόνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βασιλιάς της Μαλαισίας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οικόσημο του Βασιλιά

Ο Γιάνγκ ντι-Περτουάν Αγκόνγκ (κυριολεκτικά "Αυτός Που είναι Κύριος",[1] Τζάβι: يڠ دي-ڤرتوان اڬوڠ), επίσης γνωστό ως Ανώτατος Επικεφαλής ή Βασιλιάς, είναι ο μονάρχης και αρχηγός του κράτους της Μαλαισίας. Το αξιωμα ιδρύθηκε το 1957, όταν η Ομοσπονδία της Μαλάγιας (σημερινή Μαλαισία) απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μαλαισία είναι συνταγματική ομοσπονδιακή μοναρχία με εκλεγμένο μονάρχη ως αρχηγό του κράτους. Είναι ένας από τους λίγους εκλεγμένους μονάρχες στον κόσμο. Η έννοια του εκλεγμένου μονάρχη πιστεύεται ότι είναι ριζωμένη στα βασίλεια Σριβιτζάγια και Αγιουθάγια του 7ου αιώνα, όπου εκείνη την εποχή ο βασιλιάς εκλεγόταν στη πόλη-κράτος Σριβιτζάγια.

Στη Μαλαισιακή συνταγματική μοναρχία, ο Γιανγκ ντι-Περτουάν Αγκόνγκ έχει εκτεταμένες εξουσίες σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το σύνταγμα ορίζει ότι η εκτελεστική εξουσία της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανήκει στον βασιλιά. Ωστόσο, δεσμεύεται να ασκεί αυτή την εξουσία με τη συμβουλή του Γραφείου ή του υπουργού που ενεργεί κάτω από την αρχή του γραφείου. Το Υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό διορίζεται από το βασιλιά και τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου.

Ανάμεσά τους, ο Γιάνγκ ντι-Περτουάν Αγκόνγκ έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει τον Πρωθυπουργό και δεν δεσμεύεται από την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού, αν κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία (Άρθρο 40). Αυτό, ωστόσο, δεν του έδινε το δικαίωμα και την εξουσία να απολύσει τον πρωθυπουργό. Επίσης, μπορεί να απορρίψει ή να αρνηθεί να συναινέσει σε μια αίτηση για τη διάλυση του Κοινοβουλίου (Άρθρο 40).[2] Μπορεί να διακόψει ή να διαλύσει το Κοινοβούλιο (Άρθρο 55), αλλά μπορεί μόνο να διαλύσει το Κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού (Άρθρο 43). Μπορεί να απορρίψει οποιαδήποτε νέα νομοθεσία ή τροποποιήσεις υφιστάμενων νόμων αλλά αν εξακολουθεί να συγκρατεί την άδεια, ο προτεινόμενος νόμος θα γίνει αυτόματα νόμος 30 ημέρες από την αρχική υποβολή του (Άρθρο 66).[3]

Ο 16ος και σημερινός Γιάνγκ ντι-Περτουάν Αγκόνγκ είναι ο Σουλτάνος Αμπντουλάχ του Παχάνγκ, σε αντικατάσταση του Μοχάμετ Ε΄ του Κελαντάν που παραιτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019. Εξελέγη στις 24 Ιανουαρίου 2019 στη 251η ειδική συνεδρίαση της Διάσκεψης των Κυβερνώντων. Ορκίστηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2019, μετά την 252η ειδική συνεδρίαση της Διάσκεψης των Κυβερνώντων στο Ιστάνα Νεγκάρα[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Malaysia king: Sultan Muhammad V sworn in». BBC. 13 December 2016. 
  2. Αρμοδιότητες του βασιλιά.
  3. Συνταγματική Κρίση, Κρίση του 1983
  4. Azil, Firdaus; Januari 24, Astro Awani |; Myt, 2019 15:21. «Sultan Pahang sah YDP Agong baharu | Astro Awani». www.astroawani.com (στα Μαλαισιανά). Ανακτήθηκε στις 2019-01-24.