Βασική έρευνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η βασική έρευνα, που ονομάζεται επίσης καθαρή έρευνα ή θεμελιώδης έρευνα, είναι είδος επιστημονικής έρευνας με στόχο τη βελτίωση των επιστημονικών θεωριών για την καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη φυσικών ή άλλων φαινομένων.[1]

Αντίθετα, η εφαρμοσμένη έρευνα χρησιμοποιεί επιστημονικές θεωρίες για την ανάπτυξη τεχνολογίας ή τεχνικών ή τεχνογνωσίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέμβουν και να αλλάξουν φυσικά ή άλλα φαινόμενα. Αν και συχνά οδηγείται απλώς από την περιέργεια, η βασική έρευνα συχνά τροφοδοτεί τις τεχνολογικές καινοτομίες της εφαρμοσμένης επιστήμης. Οι δύο στόχοι ασκούνται συχνά ταυτόχρονα σε συντονισμένη έρευνα και ανάπτυξη.

Γενικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασική έρευνα προάγει τη θεμελιώδη γνώση για τον κόσμο. Επικεντρώνεται στη δημιουργία και την αντίκρουση ή την υποστήριξη θεωριών που εξηγούν παρατηρούμενα φαινόμενα. Η καθαρή έρευνα είναι η πηγή των περισσότερων νέων επιστημονικών ιδεών και τρόπων σκέψης για τον κόσμο. Μπορεί να είναι διερευνητική, περιγραφική ή επεξηγηματική. Ωστόσο, η επεξηγηματική έρευνα είναι η πιο κοινή. 

Η βασική έρευνα δημιουργεί νέες ιδέες, αρχές και θεωρίες, οι οποίες μπορεί να μην αξιοποιηθούν αμέσως, αλλά αποτελούν τη βάση της προόδου και της ανάπτυξης σε διαφορετικούς τομείς. Οι σημερινοί υπολογιστές, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς έρευνα σε καθαρά μαθηματικά που διεξήχθησαν πριν από έναν αιώνα, για τα οποία δεν υπήρχε καμία γνωστή πρακτική εφαρμογή εκείνη την εποχή. Η βασική έρευνα σπάνια βοηθά τους επαγγελματίες άμεσα με τις καθημερινές τους ανησυχίες. Ωστόσο, διεγείρει νέους τρόπους σκέψης που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση και να βελτιώσουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα στο μέλλον. 

Βασική έναντι εφαρμοσμένης επιστήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφαρμοσμένη επιστήμη εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνικών. Αντίθετα, η βασική επιστήμη αναπτύσσει επιστημονικές γνώσεις και προβλέψεις, κυρίως στις φυσικές επιστήμες αλλά και σε άλλες εμπειρικές επιστήμες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως επιστημονική βάση για την εφαρμοσμένη επιστήμη.

Η βασική επιστήμη αναπτύσσει και καθιερώνει πληροφορίες για την πρόβλεψη φαινομένων και ίσως για την κατανόηση της φύσης, ενώ η εφαρμοσμένη επιστήμη χρησιμοποιεί τμήματα της βασικής επιστήμης για να αναπτύξει παρεμβάσεις μέσω τεχνολογίας ή τεχνικές - μεθόδους για να αλλάξει γεγονότα ή αποτελέσματα.[2][3] Οι εφαρμοσμένες και οι βασικές επιστήμες μπορούν να συνδεθούν στενά στην έρευνα και την ανάπτυξη.[4][5] Η διεπαφή μεταξύ της βασικής έρευνας και της εφαρμοσμένης έρευνας έχει μεγάλη σπουδαιότητα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What is basic research?» (PDF). National Science Foundation. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2014. 
  2. Davis, Bernard D. (March 2000). «Limited scope of science». Microbiology and Molecular Biology Reviews 64 (1): 1–12. doi:10.1128/MMBR.64.1.1-12.2000. PMID 10704471. PMC 98983. https://archive.org/details/sim_microbiology-and-molecular-biology-reviews_2000-03_64_1/page/1.  & "Technology" in Bernard Davis (Mar 2000). «The scientist's world». Microbiology and Molecular Biology Reviews 64 (1): 1–12. doi:10.1128/MMBR.64.1.1-12.2000. PMID 10704471. PMC 98983. https://archive.org/details/sim_microbiology-and-molecular-biology-reviews_2000-03_64_1/page/1. 
  3. James McCormick (2001). «Scientific medicine—fact of fiction? The contribution of science to medicine». Occasional Paper (Royal College of General Practitioners): 3–6. PMID 19790950. 
  4. Gerard Piel, "Science and the next fifty years", § "Applied vs basic science", Bulletin of the Atomic Scientists, 1954 Jan;10(1):17–20, p 18.
  5. Ruth-Marie E Fincher, Paul M Wallach & W Scott Richardson, "Basic science right, not basic science lite: Medical education at a crossroad", Journal of General Internal Medicine, Nov 2009;24(11):1255–58, abstract: "Thoughtful changes in education provide the opportunity to improve understanding of fundamental sciences, the process of scientific inquiry, and translation of that knowledge to clinical practice".