Βασίλ Στέφανικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλ Στέφανικ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Μαΐου 1871[1][2][3]
Rusiv
Θάνατος7  Δεκεμβρίου 1936[1][2][3]
Rusiv
Αιτία θανάτουπνευμονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστροουγγαρία
Λαϊκή Δημοκρατία της Δυτικής Ουκρανίας
Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας
Δεύτερη Πολωνική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυκρανικά[4]
λατινική γλώσσα
Γερμανικά
Πολωνικά
ΣπουδέςΓιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
πολιτικός[5]
Περίοδος ακμής1897
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαUkrainian Radical Party
Οικογένεια
ΤέκναYurii Stefanyk
Semen Stefanyk
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αυστριακής Αυτοκρατορίας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βασίλ Σεμένοβιτς Στέφανικ (ουκρανικά: Васи́ль Семе́нович Стефа́ник‎‎, 14 Μαΐου 1871 – 7 Δεκεμβρίου 1936) ήταν σημαντικός Ουκρανός μοντερνιστής συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής. Ήταν επίσης μέλος του αυστριακού κοινοβουλίου κατά το διάστημα από το 1908 έως το 1918.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημείο αφιερωμένο στον Βασίλ Στέφανικ στο Λβιβ
Ο Βασίλ Στέφανικ απεικονίζεται σε ουκρανικό γραμματόσημο του 1996

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλ Στέφανικ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1871 στο χωριό Ρούσιβ, το οποίο ήταν χτισμένο στην ιστορική περιοχή Ποκούτια, που τότε αποτελούσε μέρος της Αυστροουγγαρίας. Ήταν γιος ενός ευκατάστατου αγρότη.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Στέφανικ ολοκληρώθηκε στο σχολείο της πόλης Σνιάτιν. Αργότερα, φοίτησε στο πολωνικό γυμνάσιο στην Κολομίγια και στο Ντροχόμπιτς. Ο Στέφανικ αποβλήθηκε από το γυμνάσιο της Κολομίγια λόγω της συμμετοχής του σε μια επαναστατική ομάδα. Τελικά, αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Ντροχόμπιτς και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας το 1892.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέφανικ πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 1936 στο ίδιο χωριό στο οποίο γεννήθηκε, το Ρούσιβ, το οποίο, όμως, την εποχή του θανάτου του ανήκε πλέον στην Πολωνία.

Στον πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γαλάζιο βιβλίο του Στέφανικ επανεκδόθηκε στην Ουκρανία το 1966 με τον τίτλο Τα φύλλα του σφενδαμιού σε μια έκδοση με πλούσια εικονογράφηση.

Τρεις ιστορίες από το Γαλάζιο βιβλίο ήταν η βάση για το σενάριο της κλασικής ουκρανικής ταινίας του 1968 Kaminnyy khrest (Ο πέτρινος σταυρός) του σκηνοθέτη Λεονίντ Οσίκα.

Στο εξωτεριό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέφανικ ανησυχούσε βαθιά για τη μοίρα των Ουκρανών που είχαν μεταναστεύσει στον Καναδά και τους ανέφερε συχνά στα πολλά του γραπτά. Μια από τις ιστορίες του, Ο πέτρινος σταυρός (Kaminnyi Khrest), που αργότερα έγινε ταινία, είναι μια συγκλονιστική αφήγηση με θέμα την αναχώρηση ενός μετανάστη από το χωριό του, το Στέφανικ. Ο άνθρωπος στον οποίο βασίζεται το βιβλίο πέθανε το 1911, στο Χίλιαρντ της Αλμπέρτας.

Το μνημείο που ανεγέρθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Βασίλ Στέφανικ βρίσκεται στο χωριό Ουκρανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανατολικά του Έντμοντον της Αλμπέρτας. Πρόκειται για ένα άγαλμα που ήταν δώρο από την Ουκρανία προς τον Σύνδεσμο Ενωμένων Ουκρανοκαναδών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]